Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czerwona kropka - czy można oddać w ramach gwarancji?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurde zadzwonię jutro do nich i jeśli oddadzą kasę to ją biorę i kupuję gdzie indziej jeśli nie to dopiero po nowym roku oddam go na gwarancji bo w styczniu nic mi się nie planuje jeśli chodzi o robienie zdjęć.

dzięki "tezmarek" za linka tylko mam takie małe pytanie.

"Jednak na wielu forach w takiej sytuacji radzono założyć dekiel na body oraz przełączyć aparat w tryb czyszczenia matrycy i pozostawić na kilkadziesiąt sekund (a następnie wyłączyć)."
    Jak ustawić ręczne czyszczenie matrycy? Posiadam 500d i tam w menu czyszczenie matrycy jest tylko. Autoczyszczenie on/off oraz Czyść teraz. Ta druga opcja czyści matrycę przez ok 3-4 sekundy a to chyba za mało

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemonic Zobacz posta

Jak ustawić ręczne czyszczenie matrycy? Posiadam 500d i tam w menu czyszczenie matrycy jest tylko. Autoczyszczenie on/off oraz Czyść teraz. Ta druga opcja czyści matrycę przez ok 3-4 sekundy a to chyba za mało
    W 50D mam "Czyść matrycę ręcznie". Tak naprawdę nie chodzi w tym wypadku o czyszczenie matrycy, tylko o to, że aparat sam potrafi coś zrobić z niektórymi hot pikselami (gdy nie ma obiektywu lub przełączony jest na MF). Co robi? - Domysły w podanym wątku. W 40D/50D czasami pomaga - jeśli znajdziesz odpowiednią funkcję menu (w 400D chyba też była), będziesz miał okazję sprawdzić czy zadziała to w 500d . Zrób zdjęcie z założonym dekielkiem na obiektyw (najlepiej w Raw) przed i po - napisz o wynikach...
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 22-12-2009 o 20:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemonic Zobacz posta
    Kurde zadzwonię jutro do nich i jeśli oddadzą kasę to ją biorę i kupuję gdzie indziej jeśli nie to dopiero po nowym roku oddam go na gwarancji bo w styczniu nic mi się nie planuje jeśli chodzi o robienie zdjęć.

dzięki "tezmarek" za linka tylko mam takie małe pytanie.

Jest opcja czyszczenia sensora tradycyjnie. Podnosi ona lustro i otwiera migawkę odsłaniając matrycę. Przeczytaj w instrukcji.

Jeżeli chodzi o wymianę sprzętu na nowy lub zwrot pieniędzy z powodu jednego "hot piksela" to jest to dalece subiektywna decyzja. Osobiście darował bym sobie, ale to twój sprzęt i twoje pieniądze. Sprawdź czy na krótkich czasach ten problem występuje. Często jest też tak że po kilku zdjęciach na wysokim ISO lub długich czasach, kolejne zdjęcie na krótkim czasie i ISO 100 również uwidoczni taki defekt (szczególnie czerwone piksele) prawdopodobnie matryca się nagrzewa i daje takie wyniki. Pamiętaj również ,że wymiana na inny egzemplarz nie zawsze oznaczać będzie wymianę na pozbawiony wad.

Uprawnienia umieszczania postów