Dokladnie jak mocno jest wyrobiona sprezyna pod przyciskiem spustu migawki.
Dokladnie jak mocno jest wyrobiona sprezyna pod przyciskiem spustu migawki.
Dokladnie, trzeba na to zwracac uwage bardzo. Sam mam wyrobiony naprawde totalnie. pomaga maly trick - przyklejamy tasma obustronna jakis kawalek olowka czy cos i krecimy przez jakis czas. Sporo daje, jak ktos nie chce sie bawic w rozbieranie body dla wyczyszczenia spustu.
niestety nie mogę tego sprawdzić osobiście, a przecież pytanie się sprzedającego, który odczuje to subiektywnie, mija się z celem...
okej, teraz dozbieram te 500 zł i kupię 30D (sam fakt że to nowszy model robi swoje)
Na zdjęciach wygląda dobrze, brak otarć może oznaczać że istotnie nie był nadmiernie eksploatowany (chyba że w studio). Sprzedający nie podaje jednak szacowanego przebiegu, więc albo zapomniał albo ma coś do ukrycia :-)MacGyver, co o tym myślisz? http://www.allegro.pl/item854233739_eos_20d.html
A co do 30D: jakość generowanych obrazów jest niemal identyczna (oba aparaty mają tę samą matrycę), trzydziestka ma kilka dodatków, ułatwiających życie - poprawiony AF, punktowy pomiar światła, podgląd ISO w wizjerze.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
więc - 30tka jest nowszym modelem, to teoretycznie powinna być mniej wyklikana. i głównie o to chodzi.
nie gra tutaj roli duży wyświetlacz (no, może w małym stopniu), większe ISO, czy DirectPrint ;D
Iso nie jest wieksze, jest takie samo.
Dorwac 30D w super stanie wcale takie proste nie jest, moze byc nawet ciezej, bo jak trafi sie idealne body, to ceny wywindowane niezle. A przebieg realnie tak samo nie sprawdzisz bez serwisu jak w 20D.
Ja mam 20D z przebiegiem 50k klatek i nie zamieniłbym jej na wiele ze tych 30tek lub 40tek, z mniejszym przebiegiem, jakie widziałem.
Mój spust chodzi perfekcyjnie (jak na taki przebieg). Spodziewam się że dobije do 100k jeżeli nie wydarzy się coś nieoczekiwanego.
Podsumowując: Przebieg nie świadczy o stanie technicznym aparatu.
Spodziewasz się, czy masz taką nadzieję? Jakie masz przesłanki, żeby się tego spodziewać. Migawka pewnego dnia robi trrrach i już. Masz na to stosunkowo niewielki, żeby nie powiedzieć, żaden wpływ.Spodziewam się że dobije do 100k jeżeli nie wydarzy się coś nieoczekiwanego.
Dlaczego? Chyba przez sentyment, bo trudno znaleźć racjonalny powód.Ja mam 20D z przebiegiem 50k klatek i nie zamieniłbym jej na wiele ze tych 30tek lub 40tek, z mniejszym przebiegiem,
Może nie świadczy, ale niski realny przebieg zwiększa prawdopodobieństwo, że się puszką nacieszymy dłużej bez ponoszenia znacznych, porównywalnych z ceną zakupu kosztów.Podsumowując: Przebieg nie świadczy o stanie technicznym aparatu.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie