Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Moje zdjecia sa kiepskie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacksun Zobacz posta
    Witam,

prosze o pomoc i porade co powinienem zmienic bo zaczynam wpadac w depresje. ...........
    Wow. Udaj się do lekarza POZ ;-)

......... Co powinienem zmienic? Jestem coraz blizszy sprzedania tego w cholere.......
    A tak na poważnie, to nic nie sprzedawaj a zmień tylko lab

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    Zmień jak najszybciej fotolab.
    Fotojoker to loteria, miałem to samo - na monitorze ok a po wydruku totalna porażka.

Przytoczę jedną historię ale raczej jako ostrzeżenie przed fotojokerem....
    Zrobiłem niedawno grzecznościowo koledze jego wesele i kilkanaście "sztandarowych" zdjęć wywołałem w swoim zaprzyjaźnionym labie - przekazałem je jako prezent młodej parze w ładnym albumiku wraz z płytką CD (na której były pozostałe zdjęcia). Po pewnym czasie dowiedziałem się, że mój kolega wywołał w własnym zakresie wszystkie pozostałe zdjęcia w labie FJ - tworząc sobie z nich duży weselny album. Oczywiście z ciekawości zerknąłem na ten album i się przeraziłem Przyznam szczerze, że nie wiem co oni tam robili z tymi zdjęciami, ale różniły się one diametralnie od oryginału widzianego na monitorze i tych wywołanych w "moim" labie ......... można zanucić: Peja "Bez komentarza"
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 20-12-2009 o 01:37 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja bym, zmienił lab. Dziwne byłoby, żeby to wina aparatu, kiedy na monitorze zdjecie jest ostre, a na odbitce już nie.
    Ostre są w rozdzielczości 3888x2592 oglądając 1:1. Odbitka będzie mieć znacznie niższą rozdzielczość (zakładam, że nie jest to ~30x20).
    Ostrzenie w DPP czy na takim jpegu jest tylko ostrzeniem wstępnym. Jak to będzie wyglądało w rozdzielczości docelowej - zależy od algorytmu skalowania labu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

..........Zdjecia wywoluje w fotojokerze, ze wzgledu na wygode, ale mysle ze nie jest to jakis beznadziejny fotolab.........
    Tutaj masz dyskusję o różnej jakości zdjęć z fotolabów: http://canon-board.info/showthread.php?t=45715
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Wszystkie nieszczęścia jakie mnie spotkały odnośnie jakości zdjęć były dziełem labów. Polecam wydruk kontrolny na drukarce. Prznajmniej ostrość można ocenić.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1. http://www.adstudio.com.pl/laboratorium_cyfrowe.html
    2. Napisz do Tomasz1972 - nie wiem czemu ZAMOW ODBITKI z jego podpisu sie nie otwiera.

kolejność podanych linków przypadkowa. :-)

To dwa laby netowe w których na pewno Ci nie spieprzą. Nie podajesz skąd jesteś więc trudno polecić jakiś miejscowy lab.

O monitorze już inni pisali - to bardzo ważny element - notebook jest do d...y a nie do obróbki zdjęć. Jeśli już to MUSI być oprofilowany (co jeszcze zmniejszy i tak malutki gamut). Notebook NIE POKAŻE Ci prawidłowo niebieskiego. Po prostu się nie da. Z czerwonym jest podobnie. To dotyczy WSZYTKICH notebooków o cenach poniżej 20,000 zł. włącznie z tymi spod znaku jabłuszka.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

O dziwo, ja swoje zdjecia obrabiam na noteboku i nie mam jakis kosmicznych roznic w kolorach o ktorych tyle sie mowi ) Moze dlatego ze pobawilem sie wczesniej profilem barwnym ktory zabralem z agfy Wczesniej wywolywalem foty w agfie w pazimie do nich mialem zaufanie pod wzgledem jakosci i mialem pewnosc ze nic mi nie spitola ,ale odkad sie przeniesli dalej, to wolam foty w mediamarkcie ( mam duzoo blizej ) i o dziwo ,uzywaja profili barwnych agfy, gdzie jakosc ich odbitek niczym prawie nie rozni sie od tych z bylego pazima

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    O dziwo, ja swoje zdjecia obrabiam na noteboku i nie mam jakis kosmicznych roznic w kolorach o ktorych tyle sie mowi ) Moze dlatego ze pobawilem sie wczesniej profilem barwnym ktory zabralem z agfy Wczesniej wywolywalem foty w agfie w pazimie do nich mialem zaufanie pod wzgledem jakosci i mialem pewnosc ze nic mi nie spitola ,ale odkad sie przeniesli dalej, to wolam foty w mediamarkcie ( mam duzoo blizej ) i o dziwo ,uzywaja profili barwnych agfy, gdzie jakosc ich odbitek niczym prawie nie rozni sie od tych z bylego pazima
    Po prostu lab odwala za Ciebie robotę a Ty zupełnie nie kontrolujesz kolorów. W labie mają maszynę ustawioną na jakieś "AUTO" i działa to tak samo jak aparat "na zielonym". Wynik jest łatwy do przewidzenia. Oddasz zdjęcia "nocne" a odbierzesz odbitki jakby zdjęcie było zrobione w dzień bo automat będzie się starał dopasować WB najlepiej jak potrafi.

EDIT: Na żadnym notebooku poniżej 20k zł nawet po oprofilowaniu nie jest dobrze i nie chce być inaczej.

EDIT2: W dawnym labie AGFA w Pazimie też potrafili spartolić. Miałem z nimi "przygodę" gdzie ok. 300 zdjęć w formacie 10 x 15 cm robili dwa razy bo ktoś puścił wszystko w automacie i zdjęcia wyszły ocieplone do bólu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-12-2009 o 11:56

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To dotyczy WSZYTKICH notebooków o cenach poniżej 20,000 zł/.../
    Tak zupelnie powaznie i bez podtekstow: czy moglbys podac przyklady takich notebookow. Zaciekawil mnie temat.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Nie poddawaj się.
    Problem kolorów
    Sprawdź jakie masz ustawienia (Tools/Preferences/Color Managment) oraz dla konkretnego RAW (Adjuestment/Work space color) . Może masz jakieś dziwne ustawienia profili. Moim zdaniem powinieneś użyć sRGB. Sprawdź jak jpg wygląda w np. IrfanView z wyłączonym (Options/Properties/Viewing/"Enable color managment"), czy różni się od tego co widzisz w DPP.
    Problem ostrości
    Spróbuj oddać jpgi w takim rozmiarze jak tutaj napisano
    http://www.odbitki.fotojoker.pl/zamo...a-cyfrowe.html.
    Być może w Labie tylko zmniejszają Ci jpg do wydruku bez stosowania ostrzenia.
    Z braku PS, ostrzenie USM po zmniejszeniu możesz zrobić w Zoom Browserze.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

EDIT: Na żadnym notebooku poniżej 20k zł nawet po oprofilowaniu nie jest dobrze i nie chce być inaczej.
    Co zrobić jeśli nie mam monitora za 5000zł?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów