Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Moje zdjecia sa kiepskie

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Moje zdjecia sa kiepskie

Witam,

prosze o pomoc i porade co powinienem zmienic bo zaczynam wpadac w depresje. Uzywam Canona 40d z 3 sloikami: 35mm 2.0, 50mm 1.4 i 85mm 1.8. Do tego odbijam lampa 580II od czego sie tylko da. Jak widac sprzet jest przywoity wiec jestem przekonany ze wina lezy po stronie fotografa, bo do sprzetu raczej przyczepic sie nie da. Szkoda ze to nie Nikon, one ponoc same robia zdjecia:-).
    Zdjecia wywoluje w fotojokerze, ze wzgledu na wygode, ale mysle ze nie jest to jakis beznadziejny fotolab.
    Zdjecia robie w RAW, wywoluje w DPP, generalnie wywolanie sprowadza sie do ustawienia prawidlowego balansu bieli, choc staram sie na poziomie wykonywania naciskania spustu migawki ustawic odpowiedni balans. Potem podbijam delikatnie kontrast, czasem poprawiam EV. Nie dotykam nasycenia, nic. Konwertuje do JPEG przy ustawieniach dpi 300 i jpeg quality 10.
    Potem wyostrzam jpegi w DPP, generalnie srednio na pol i tyle. Takie zdjecia jada do labu.
    A wracaja, masakra. Za czerwone, ostrosc tez taka sobie, czasem mam wrazenie ze wygladaja jak robione komorka, takie rozmyte krawedzie. Na ekranie laptopa wygladaja ok, w rzeczywistosci do bani.
    Co robie nie tak? Co powinienem zmienic? Jestem coraz blizszy sprzedania tego w cholere. A przeciez to nie moze byc wina sprzetu, prawda? Do niedawna 40d byl uzywany przez polprofi, pewnie nadal jest. Szlag mnie trafia, ale nie wiem od czego zaczac. Nie jestem amatorem, wiem co z czym, korekcja ekspozycji, przyslona czas iso, wszystko jest jasne. Ale jakos ta obrobka mi nie wychodzi. Czy jak przestawie sie na full auto bedzie lepiej?
    Poradzcie cos prosze.
    P.S. Nie stac mnie na PS.
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
    Canon EOS pięć de; C35/2.0; C50/1.4; C85/1.8; Tamron 70-210; 580EX II; Canon HF10 + Raynox Semi Fish Eye

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Weź kolego zmień fotolaba na jakiś porządny zakład, myślę że wina leży właśnie po ich stronie, skoro na monitorze zdjęcia są dobre a z druku wracają do bani.

Większość fotolabów z automatu leci zdjęcia z włączoną automatyczną korekcją, softy poprawiają na swój sposób zdjęcia - zwykłym pstrykaczom to nie przeszkadza, no ale jak ktoś oddaje zdjęcia już obrobione to chce, żeby takie już zostały - dlatego czasem trzeba zaznaczyć, że nie chcemy korekty. Spróbuj jeszcze raz wydrukować w FJ, tym razem mówiąc to co napisałem. Jak wyjdzie znowu do bani to zmień zakład.

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Druga opcja to źle skalibrowany monitor. U mnie tak było. Po ustawieniu monitora jest normalnie. Standardowo monitory mają przesycone kolory i zbyt jasny obraz.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

a jak będziesz sprzedawał to daj znać. Chętnie zaopiekuję się Twoją 85 i 50

A może problem z kalibracją monitora - napisałeś że obrabiasz na laptopie - a tam są mega odchyły. Spróbuj pożyczyć od kogoś kalibrator - na pewno gorzej nie będzie.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zamieść jakieś zdjęcie na Forum bo tak trudno w ciemno gdybać. FJ to fabryka zdjęć ale w każdym punkcie powinien być foto kiosk z termosublimacyjną drukarką. Zrób sobie tam kilka zdjęć i porównaj wyniki.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał

Domyślnie

Zmień jak najszybciej fotolab.
    Fotojoker to loteria, miałem to samo - na monitorze ok a po wydruku totalna porażka.

Przytoczę jedną historię ale raczej jako ostrzeżenie przed fotojokerem.
    Znajoma będąc chrzestną poprosiła mnie o zrobienie zdjęć na chrzcie jako prezent.
    Zdjęcia wyszły spoko, obrobione do formatu 15x21 tak jak kiedyś podali mi z fotojokera - dane dokładne w px. Nawet mailowałem z jakąś panią z firmy która fotojokerowi zdjęcia wywołuje.
    Koleżanka udała się z płytką do nich, po odbiorze dzwoni do mnie i mówi że to jakaś porażka zdjęcia wyszły beznadziejne, pytam się co się stało.
    Zdjęcia są o ponad 1cm większe na jednym boku, poucinane, przeostrzone, jakiś dziwny zafarb różowy, rozmyte krawędzie tak jakby ktoś blurem pojechał ale tylko na krawędziach, kilka zdjęć z kreską tak jakby wycięto linijkę pikseli

Oczywiście złożyła reklamację, najlepsze to to że gość z fotojokera powiedział jej że to wina fotografa że jak się robi zdjęcia słabym sprzętem to tak właśnie wychodzi, aby były lepsze zdjęcia to się robi aparatem za 15tys. Zdjęcia robiłem 50D, 50 1.4 oraz 17-55.

Powiedzieli jej też że format zdjęć jest większy bo to normalny druk nie dla profesjonalistów i jak wstawią taki papier to takie zdjęcia będą. Nawet jak powiesz bez korekcji to i tak nic z tego, wszystko poprawia maszyna. No chyba ze weźmiesz profesjonalny druk to wtedy można sobie zażyczyć korekcję.

No ale tego już nie przetestowaliśmy, znalazłem tutaj na forum rewelacyjny lab i tam posłaliśmy te zdjęcia no i jak można było oczekiwać zdjęcia pierwsza klasa.
    Zdjęcia wieczorem składam na serwerze a następnego dnia wysyłają priorytetem, jestem bardziej niż zadowolony.
    Zaznaczę jeszcze że nie mam skalibrowanego monitora ale i tak to co mam na monitorze tak samo wygląda po wydrukowaniu więc nie jest tak źle.

Zmień lab tam to można sobie zdjęcia z komórki drukować

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    (...) znalazłem tutaj na forum rewelacyjny lab i tam posłaliśmy te zdjęcia no i jak można było oczekiwać zdjęcia pierwsza klasa.
    Zdjęcia wieczorem składam na serwerze a następnego dnia wysyłają priorytetem, jestem bardziej niż zadowolony.(...)
    a mozesz napisac jaki to lab? Przymierzam sie do wywolania kilkudziesieciu zdjec z i chcialabym to zrobic w dobrym niejscu.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist_a Zobacz posta
    a mozesz napisac jaki to lab? Przymierzam sie do wywolania kilkudziesieciu zdjec z i chcialabym to zrobic w dobrym niejscu.
    Ja korzystam na Allegro z Kodak Foto i jak do tej pory jeszcze nie zawiodłem się na nich.
    http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=6180064

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mist_a Zobacz posta
    To jest ten sam lab który podał Janusz w 15 poście
    http://www.adstudio.com.pl/laboratorium_cyfrowe.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

powinienes zmienic fotolaba...
    no comment...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów