Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Jakie akcesoria(foto gór i nocne)

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

uchwyt jest dobry
    potrzebujesz do tego jeszcze adapter z odpowienim gwintem (patrz srednica swojego obiektywu)
    http://www.akcesoriafoto.com/akcesor...in-c-22_2.html

z filtrow polowkowy szary z miekkim przejsciem bedzie najlepszym rozwiazaniem w gorach
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

No statyw dzisiaj zakupiłem, narazie udałomi sie narzeczoną nakłonić na tanszy zakup, później pomysle nad bardzie konkretnym statywem. Ale tu mi sie cos przypomniało, czy do zrobienia poszczególnych zdjęc do panoramy to aparat mogę zamocować w standardowy sposób na statywie czy po przez jakiś specjalny uchwyt?( czytałem gdzieś ze mocuje sie aparat za obiektyw tak by os obrotu znajdowała sie jakoś z przodu obiektywy czy jakos tak)--jest to istotne czy jednak nie?

A za wcześniejsze rady i pomoc bardzo dziękuję.

Dopytuje sie tak bo jade w Tatry 28 grydnia i jak pogoda dopisze to moze jakieś ładne fotki uda sie zrobić.

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

są specjalne głowice panoramiczne, robi je m.in. manfrotto koszt około 2tys złotych, na poziomie amatorskim, bądź średnio zaawansowanym jest to onanizm sprzętowy wystarczy zwykły statyw, troche wyobraźni i w miarę niezły soft do łączenia zdjęć. Na początek wystarczy Photo Stich (dodawany w secie z aparatem). Osobiście polecam Panorama Factory. Ważne aby podczas robienia panoramy pamietać że każde kolejne zdjęcie musi na siebie zachodzić (dobrze jeśli są to punty charakterystyczne, wyróżnające się z otoczenia)... i lepiej jak foty na siebie bardziej zachodzą niż mniej...

no i udanych zdjęć z gór
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bvq Zobacz posta
    są specjalne głowice panoramiczne, robi je m.in. manfrotto koszt około 2tys złotych, na poziomie amatorskim, bądź średnio zaawansowanym jest to onanizm sprzętowy wystarczy zwykły statyw, troche wyobraźni i w miarę niezły soft do łączenia zdjęć. Na początek wystarczy Photo Stich (dodawany w secie z aparatem). Osobiście polecam Panorama Factory. Ważne aby podczas robienia panoramy pamietać że każde kolejne zdjęcie musi na siebie zachodzić (dobrze jeśli są to punty charakterystyczne, wyróżnające się z otoczenia)... i lepiej jak foty na siebie bardziej zachodzą niż mniej...

no i udanych zdjęć z gór
    Aha no to ok. A co do łączenia fottek to np. chciałbym zrobic i wydrukowac w drukarni duży plakat na ściane, tylko musiałbym zrobić foty w sposub taki:

X X X X X
    X X X X X
    X X X X X

trzy żędy fotek, czy jest program w którym uda mi sie połączyc takie cos?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Poza tym istnieją dobre darmowe narzędzie do końcowej obróbki zdjęć. A jak się robi dobre zdjęcia to ich obróbka w programach graficznych nie jest potrzebna.
    Czyli np. Ansel Adams marnował czas siedząc w ciemni miesiącami
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No to żeś do panoramy nieco hardcorowo podszedł...... owszem da się, ale myślę że zacznij od ujeć szerokim kątem i w pionie w jednym rzędzie... mniejsza szansa na blędy i rozczarowania z efektu finalnego....
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    uchwyt jest dobry
    potrzebujesz do tego jeszcze adapter z odpowienim gwintem (patrz srednica swojego obiektywu)
    http://www.akcesoriafoto.com/akcesor...in-c-22_2.html

z filtrow polowkowy szary z miekkim przejsciem bedzie najlepszym rozwiazaniem w gorach
    Mam taki sam filtr szary i czerwony i są masakryczne - czerwony zamiast podnosić kontrast, obniża go, a szary konkretnie zmiękcza obraz...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Czyli np. Ansel Adams marnował czas siedząc w ciemni miesiącami

Aaaa zastanowiłeś się nad tym co napisałeś???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Mam taki sam filtr szary i czerwony i są masakryczne - czerwony zamiast podnosić kontrast, obniża go, a szary konkretnie zmiękcza obraz...
    tez mam szara polowke z tego sklepu i nie uzywam
    daje mi rozowy zafarb

lepiej jest jednak rozwazyc filtry Hitecha
    maja sensowniejsze podzialy na gestosci
    i nie daja zafarbow

czerwonego nie uzywalem wiec nie wiem
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jeśli już to na podczerwień :-)
    Piolot jest bez wątpienia lepszym rozwiązaniem.
    ma swoje plusy i minusy.. jak ktos nie lubi zerkac na zegarek to interwaly przy nocnych fotkach sa fajnym rozwiazaniem.. w pilotach ich nie ma.. no i na mrozie wezyk moze pracowac bez baterii a pilot juz nie..

najlepiej miec oba ale na wyjazd w grudniu w gory wybralbym jednak wezyk :-)

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    tez mam szara polowke z tego sklepu i nie uzywam
    daje mi rozowy zafarb

lepiej jest jednak rozwazyc filtry Hitecha
    pelny szary hitecha (o duzej gestosci) farbuje az (nie)milo ;-) .. co prawda mozna to szybko skorygowac w ps'ie ale to dodatkowa praca..

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów