Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jakie akcesoria(foto gór i nocne)

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie Jakie akcesoria(foto gór i nocne)

Witam wszystkich. Posiadam Canona 1000D do tego dwa szkła Sigmy 18-50 i 70-300. Chciałbym teraz dokupić potrzebne dodatki tj. filtry pilot do zdlanego robienia fotek itd. I tu proźba do Was o wskazanie co mozebyc mi przydatne tzn jakie filtry moze jakaś specjalna głowica do panoram bo coś gdzieś czytałem ale dawno i nie pamiętam. Dodatkowo jaką lampe dokupić do tego zestawu, oraz moze jakieś szkiełko było by mi jeszcze potrzebne?

Proszę o pomoc. I z góry dziękuję za poświęcony czs i pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Statyw. Sprzęt masz ok. Ewentualnie kup photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go. Ewentualnie później jeszcze filtry NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Statyw....ewentualnie ... photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go... Ewentualnie NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    Witam Kolegę,

Oczywiście Koledze _IgI chodziło o Photoshopa Elements :-D, albo o Corel Paint Shop Pro X2. Jeżeli nie zarabiasz na życie fotografowaniem albo nie jesteś super-profi amatorem to CS4 jest Ci zupełnie niepotrzebny, bo Twoje potrzeby edycji zdjęć całkowicie zaspokoją Elemenst lub X2, a kosztują przy tym wielokrotnie mniej niż CS4.

Pozdrawia oszczędny Leopold

PS. Zainstalowałem sobie równolegle Elements i X2, przeleciałem wszystkie opcje, manu, sposoby działania i wybrałem X2. Ale to tylko mój subiektywny wybór. Dla porównania miałem też CS3 - lepszy, ale cena :-( zaporowa.

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny,dobry-ciężki statyw,wężyk spustowy,książki o fotorgrafii,ciepła kurtka,dobre buty.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

Aha no to mniej wiecej wiem w co uzupełnic torbe z aparatem, a jeszcze mam pytanie o lampe zew. do tegoz aparatu. Czytałem ze oprócz Canona sa też Nissin i jeszcze kilka innych firm. Jaką polecilibyście? myslę ze w cenie do 1000zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Montano Zobacz posta
    Aha no to mniej wiecej wiem w co uzupełnic torbe z aparatem, a jeszcze mam pytanie o lampe zew. do tegoz aparatu. Czytałem ze oprócz Canona sa też Nissin i jeszcze kilka innych firm. Jaką polecilibyście? myslę ze w cenie do 1000zł.
    canon 430 ex II, bo ma wszystko co 580 ex II a jest tańsza o 500 zł pzdr
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

No tak taka lampa byłaby super, a co do wężyka to jaki byłby leprzy bo patrzyłem na allegro. Na kabelku czy radiowy?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Statyw. Sprzęt masz ok. Ewentualnie kup photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go. Ewentualnie później jeszcze filtry NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    A co mu PS-ie kiedy nie będzie miał odpowiedniego materiału wejściowego??
    Przecież jasno pytał o sprzęt.
    Jeżeli będzie robił zdjęcia nocą bez statywu i wszystkie będą mocno poruszone to żaden PS mu tego nie uratuje.
    Poza tym istnieją dobre darmowe narzędzie do końcowej obróbki zdjęć. A jak się robi dobre zdjęcia to ich obróbka w programach graficznych nie jest potrzebna.

A w temacie:
    W górach przyda się filtr polaryzacyjny, plus połówkowy. Ponadto coś do ustabilizowania aparatu. Zależy jakiego rodzaju wypady górskie wybierzesz: jeżeli ekstremalne wielodniowe wypady z noclegami w górach - wtedy lekki statyw lub brak statywu i używanie np. plecaka zamiast (sprawdza się). Jeżeli krótkie wypady gdzie waga sprzętu nie gra roli - można zabierać nawet ciężki statyw.
    W nocy - tu już dobry statyw konieczny. Oczywiście wężyk się przydaje ale można sobie bez niego poradzić - przecież masz timer.
    Lampa przydatna o ile potrzebujesz doświetlać pierwszy plan i jak polecali 430 w zupełności powinna wystarczyć.

Poza tym dobre chęci, i zarówno w górach jak i nocnych wypadach, dobre buty, odpowiednia odzież i zdrowy rozsądek )
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Montano Zobacz posta
    No tak taka lampa byłaby super, a co do wężyka to jaki byłby lepszy bo patrzyłem na allegro. Na kabelku czy radiowy?
    Jeśli już to na podczerwień :-)
    Piolot jest bez wątpienia lepszym rozwiązaniem.
    Z rzeczy potrzebnych to przede wszystkim filtry: polaryzacyjny i połówkowy szary. Połówek najlepiej mieć kilka, o różnej gęstości (system cokin).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Domyślnie

No a co do filtrów i systemu cokin to znalazłem taki uchwyt czy bedzie dobry?: http://www.akcesoriafoto.com/uchwyt-...iltry-p-3.html

A ty sa filtry http://www.akcesoriafoto.com/filtry-...n-c-22_12.html

Które byłyby dobre i przydatne?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów