Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jakie akcesoria(foto gór i nocne)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Statyw. Sprzęt masz ok. Ewentualnie kup photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go. Ewentualnie później jeszcze filtry NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Statyw....ewentualnie ... photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go... Ewentualnie NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    Witam Kolegę,

Oczywiście Koledze _IgI chodziło o Photoshopa Elements :-D, albo o Corel Paint Shop Pro X2. Jeżeli nie zarabiasz na życie fotografowaniem albo nie jesteś super-profi amatorem to CS4 jest Ci zupełnie niepotrzebny, bo Twoje potrzeby edycji zdjęć całkowicie zaspokoją Elemenst lub X2, a kosztują przy tym wielokrotnie mniej niż CS4.

Pozdrawia oszczędny Leopold

PS. Zainstalowałem sobie równolegle Elements i X2, przeleciałem wszystkie opcje, manu, sposoby działania i wybrałem X2. Ale to tylko mój subiektywny wybór. Dla porównania miałem też CS3 - lepszy, ale cena :-( zaporowa.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Statyw. Sprzęt masz ok. Ewentualnie kup photoshop'a i poświęć troszkę czasu na naukę go. Ewentualnie później jeszcze filtry NIK Software - polecam Color Effex Pro i Silver Effex Pro.
    A co mu PS-ie kiedy nie będzie miał odpowiedniego materiału wejściowego??
    Przecież jasno pytał o sprzęt.
    Jeżeli będzie robił zdjęcia nocą bez statywu i wszystkie będą mocno poruszone to żaden PS mu tego nie uratuje.
    Poza tym istnieją dobre darmowe narzędzie do końcowej obróbki zdjęć. A jak się robi dobre zdjęcia to ich obróbka w programach graficznych nie jest potrzebna.

A w temacie:
    W górach przyda się filtr polaryzacyjny, plus połówkowy. Ponadto coś do ustabilizowania aparatu. Zależy jakiego rodzaju wypady górskie wybierzesz: jeżeli ekstremalne wielodniowe wypady z noclegami w górach - wtedy lekki statyw lub brak statywu i używanie np. plecaka zamiast (sprawdza się). Jeżeli krótkie wypady gdzie waga sprzętu nie gra roli - można zabierać nawet ciężki statyw.
    W nocy - tu już dobry statyw konieczny. Oczywiście wężyk się przydaje ale można sobie bez niego poradzić - przecież masz timer.
    Lampa przydatna o ile potrzebujesz doświetlać pierwszy plan i jak polecali 430 w zupełności powinna wystarczyć.

Poza tym dobre chęci, i zarówno w górach jak i nocnych wypadach, dobre buty, odpowiednia odzież i zdrowy rozsądek )
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Poza tym istnieją dobre darmowe narzędzie do końcowej obróbki zdjęć. A jak się robi dobre zdjęcia to ich obróbka w programach graficznych nie jest potrzebna.
    Czyli np. Ansel Adams marnował czas siedząc w ciemni miesiącami
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    kielce

Domyślnie

Czyli np. Ansel Adams marnował czas siedząc w ciemni miesiącami

Aaaa zastanowiłeś się nad tym co napisałeś???

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Aaaa zastanowiłeś się nad tym co napisałeś???
    Wyluzuj się nieco. Napisałem mu, żeby dokupił statyw i ewentualnie photoshop'a, bo czyste fotki, nawet nie wiem z jakiego aparatu, z jakimi filtrami i od jakiego fotografa, są nudne. Już nie ma magii klisz, są tylko zera zera i jedynki, które przerabia się w photoshopie właśnie.

No i uważam, że Ansel robił dobre zdjęcia, a siedział nad nimi w ciemni dłuuugo. To znaczy, że "oszukiwał"?
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 14-12-2009 o 22:55

Miasto
    kielce

Domyślnie

Wyluzuj się nieco. Napisałem mu, żeby dokupił statyw i ewentualnie photoshop'a, bo czyste fotki, nawet nie wiem z jakiego aparatu, z jakimi filtrami i od jakiego fotografa, są nudne. Już nie ma magii klisz, są tylko zera zera i jedynki, które przerabia się w photoshopie właśnie.

No i uważam, że Ansel robił dobre zdjęcia, a siedział nad nimi w ciemni dłuuugo. To znaczy, że "oszukiwał"?
    ale robiłeś kiedyś zdjęcia analogiem???
    bo nie wiem czy wiesz ale dawno dawno temu, zdjęcia były robione na kliszach, które musiały być poddane obróbce w ciemni. Gdybyś kiedykolwiek sam spróbował wywołać negatyw (do czego bardzo namawiam) to może głupot byś nie pisał.

A akurat wspomniany przez ciebie AA (według jego życiorysów) był perfekcjonistą i można wywnioskować że jednak znacznie więcej czasu spędzał poszukując ujęcia niż obrabiając je w ciemni. jak poszukasz znajdziesz kilka tekstów opisujących go w stylu: "Ansel Adams był "maniakiem" technicznej perfekcji. Potrafił kilka godzin czekać na właściwie światło (do dziś jest to cechą fotografów przyrody, rozwój techniki nic tu nie zmienił), dziesiątki razy mógł wracać w to samo miejsce, aby w końcu zrobić zaplanowane zdjęcie; był wielkim wrogiem jakiejkolwiek manipulacji w fotografii – pozowania, aranżowania, innego niż pod powiększalnikiem modyfikowania zdjęcia."

Wiem o wielu fotografach (reportażyści, ślubni itp) którzy robią zdjęcia tylko w jpg tylko dlatego, żeby potem nie trzeba było nic z nimi robić, poza ewentualnym kadrowaniem do publikacji. Czyli twoimi słowami - nie używają ciemni. Powodem tego jest doskonałe opanowanie sprzętu, umiejętność wykorzystania oświetlenia i świetne umiejętności fotograficzne
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 15-12-2009 o 09:08

Uprawnienia umieszczania postów