Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: #51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ustawianie ekspozycji a „System Strefowy”.

(...)

PUŁAPKA

Wszystko powyższe odnosi się do stref Adamsa. Niestety w owym czasie światłomierze nie znały norm ANSI. Teraz musimy zastosować owe ½ EV i przesunąć wszystko do neutralnych 12% odbicia światła. Stąd strefę #7 powinniśmy prześwietlać o 2.5 EV.

Janusz, wiem że światłomierze Sekonica kalibrowane są fabrycznie pod 13%. Dotyczy ich to także? Innych producentów chyba raczej były ustawiane pod 18% (?).

Przykład zdjęcia krajobrazowego: Spotem Sekonca mierzę obszar w strefie 3, aby unieścić go w strefie 5 zamykam przysłonę także o 2.5 działki?

A jeśli światłomierz jest skalibrowany pod 18% to co wtedy?
    I czy wrato skalibrować światłomierz pod konkretną szarość (13% czy 18%)?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Janusz, wiem że światłomierze Sekonica kalibrowane są fabrycznie pod 13%. Dotyczy ich to także? Innych producentów chyba raczej były ustawiane pod 18% (?).
    Hmmmm... wartości 12.0, 12.5, 13.0 a nawet 14.0% "krążą po sieci" - norma ANSI mówi o 12%. Dokładnie pół EV od 18%

...
    Przykład zdjęcia krajobrazowego: Spotem Sekonca mierzę obszar w strefie 3, aby unieścić go w strefie 5 zamykam przysłonę także o 2.5 działki?
    A to bedzie zależało jak jest "skalibrowany" aparat. Producenci nie udostępniają tych danych ale można się domyślać, że Canon i Nikon ( http://www.bythom.com/graycards.htm ) jest "Kalibrowany" według norm ANSI bo to największy rynek foto. Mogę tylko powiedzieć, że moje obadwa Canony na szarej karcie i spocie pokazują dokładnie to samo co Sekonic L-558 więc nie ma "shiftu" między światłomierzem i aparatem.

....
    A jeśli światłomierz jest skalibrowany pod 18% to co wtedy?
    I czy wrato skalibrować światłomierz pod konkretną szarość (13% czy 18%)?
    O ile wiem to nie kalibruje się światłomierza. Może serwis to może zrobić ale gdzie jest serwis Sekonic'a??? - zdaje się, że tylko jeden i w USA.

A czy warto? Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć. W fotografii cyfrowej chyba nie ma sensu bo i tak mamy możliwość oceny na podstawie histogramu. Na kliszy i tak każdy ma swoje doświadczenia typu "tego producenta ISO 100 trzeba naświetlać o 1/3 f-stopu dłużej" :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2009 o 19:28

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki.

Pytanie odnosiłem się do negatywu i aparatu miechowego, a Sekonic z punktowym pomiarem jest jedynym urządzeniem pomiarowym (bez wsparcia szarej karty Kodaka).

Naświetlanie inaczej filmu niż podaje producent (zwykle obniżenie czułości o 1/3 -1/2 f-stopu), to częsta praktyka, to jedna korekta. Światłomierz (13% vs 18%) to już korekta druga, którą trzeba wziąć pod uwagę.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

What moves the L-758DR DigitalMaster to the head of the class is that it is the only meter that can be calibrated to read light the way the sensor in your particular camerareads light.

Więc kalibrowalny raczej jest, zresztą miałem kiedyś Polarisa i też można go było chyba przestawiać o ile dobrze pamiętam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pozwolisz, że zacytuję do końca. :-)

...What moves the L-758DR DigitalMaster to the head of the class is that it is the only meter that can be calibrated to read light the way the sensor in your particular camerareads light. Like film, imaging sensors vary in light sensitivity levels from one batch to the next. Despite manufacturers best efforts, fluctuations of native ISO sensitivities of up to plus/minus half-a-stop can be detected across the uncut wafers as they come off the manufacturing line. Depending on which ‘slice of the pie’ is inside your camera, the specs listed in the camera manual may not hold true to the characteristics of the sensor in your particular camera. By running an easy calibration test using Sekonic’s L-758DR, a Sekonic Exposure Profile Target (optional) and the included Data Transfer Software (Mac & Windows), you can accurately profile the sensitivity characteristics of your camera’s sensor to determine the compensation value for its true native ISO, dynamic range and clipping points. After calculating the test data and establishing new exposure parameters, this data is uploaded from your computer via the included USB cable back to the meter where it is stored as camera profiles. Profiling data from up to 3 cameras can be stored in your meter for instant recall....

To co wytłuszczone wyjaśnia, że to tylko profilowanie (parowanie) z sensorem aparatu. Raczej nie jest to zmiana z 12% na 18% sensu stricto i z kalibracją miernika ma niewiele wspólnego.

Janusz,

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ustawianie ekspozycji a „System Strefowy”.

System strefowy.

System strefowy został opisany w tak wielu miejscach, że aż wstyd mi o tym pisać. Szczegółowy opis systemu strefowego nietrudno znaleźć w Internecie (np. http://www.cdrom.pl/index.php?title=...ystem_strefowy) więc tu napiszę najkrócej jak można.

Strefy zostały wymyślone na potrzeby fotografii czarno białej ale z powodzeniem można je stosować w kolorowej fotografii cyfrowej.

Strefy dzieli od siebie dokładnie 1EV (jeden f-stop) odbijanego światła. Środkowa strefa („5”) to 18% odbitego światła. To neutralna szarość.

Na powyższym obrazku strefy są zgodne z normą ANSI – V strefa to 12% R=G=B = 102 (!)

Mamy dziewięć stref. Strefa Zero to czerń całkowita (RGB 0,0,0) a Dziewiąta” to całkowita biel (255,255,255) – w obydwu brak jakichkolwiek szczegółów – obydwie strefy możemy sobie spokojnie darować.
    Witam.
    Nie wiem czy dobrze liczę, ale od 0 do 9 jest 10, a nie 9.
    W powyższym linku (www.cdrom.pl/itd...) strefy zaczynają się od 1, nie od 0 i strefa 5 leży dokładnie pośrodku (cztery po lewej i cztery po prawej)

Pozdrawiam i od dłuższego czasu podziwiam pana Janusza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Odnośnie tej 12 % szarości to jakie są jej składowe RGB ? Ponieważ szukam odpowiedniej foli w RAL:
    http://www.dirp.cz/vzornik-barev-ral

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zaciekawił mnie temat światłomierzy w aparatach Canona, dlatego też napisałem do Canon Support Centre pytanie, czy ta magiczna średnia szarość dla światłomierza to 12%, 13%, czy może jeszcze co innego. Napisałem w mailu też o normach ANSI, które wynoszą 12%. Czekałem na odpowiedź około tygodnia :P Otrzymałem odpowiedź następującej treści:

"Thank you for your patience in awaiting my response.

Please be advised that 18% grey is used as the middle grey to calibrate our
    exposure system.

I hope this resolves your query."

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jakieś dwa lata temu zadalem podobne pytanie supportowi w USA. Odpowiedz była w stylu ...our products are in full compliance with ANSI... i ze to tak jak w Seconiku 12%. :-)

Może odpowiedz zależy od tego kto pyta i kto odpowiada. :-)

W sprawach ściśle technicznych mam mocno ograniczone zaufanie do supportu. Bez względu na kraj. :-).

Janusz,

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

Najs.

Panie Januszu, ja z Pana artykułów to bym książkę złożył i rozprowadzał wśród użytkowników CB

Coraz bardziej zastanawiam się nad minipodręcznikiem w formie PDFa do własnego użytku

Wiem, ze offtop, ale artykuł o ekspozycji naprawdę świetny.
    6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów