Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: #51 Ustawiane ekspozycji i system strefowy.

Mieszany widok

Domyślnie

To ja tylko poproszę szybką odpowiedź skoro już o tym.
    Wobec tego w ColorChecker Passport jest cała szara strona. Do czego ona służy?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jest w manualu od Color Checker Passport. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmm... wartości 12.0, 12.5, 13.0 a nawet 14.0% "krążą po sieci" - norma ANSI mówi o 12%. Dokładnie pół EV od 18%
    ..
    A to bedzie zależało jak jest "skalibrowany" aparat. Producenci nie udostępniają tych danych ale można się domyślać, że Canon i Nikon ( http://www.bythom.com/graycards.htm ) jest "Kalibrowany" według norm ANSI bo to największy rynek foto. Mogę tylko powiedzieć, że moje obadwa Canony na szarej karcie i spocie pokazują dokładnie to samo co Sekonic L-558 więc nie ma "shiftu" między światłomierzem i aparatem.
    Szczerze to wtrącenie o 12% normie ANSI robi sporo zamieszania. Różne kraje maja różne normy. To oczywiście nie znaczy, że inna norma jest nieodpowiednia, nieprawidłowa. Canon, Sekonic to wszystko nie są amerykańskie firmy, co nie jest bez znaczenia dla obowiązujących je norm.
    Piszesz, że nikon i canon nie udostępniają info. Tymczasem jest nieprawdopodobne, że przeskalowanie sprzętu o 0,5 EV pozostało niezauważone przez świat fotograficzny. Mam więc pytanie w jakim roku producenci przekalibrowali swoje światłomierze. Domyslam się, że nie musieli zrobić tego tego samego dnia czy roku. Ale kiedy to było? 5, 10, 15 lat temu?
    Mam watpliwości czy w ogóle doszło do takiej zmiany, ty też pewien chyba nie jesteś. Podajesz argument - bo USA to największy rynek, ale to, że producenci japońscy stosują amerykańskie normy jest tylko jednak twoim przypuszczeniem jak wnioskuję z powyższego twojego cytatu.
    Zamieszałeś, oj zamieszałeś
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

"Pełne" przysłony to:

1.0, 1.4, 2.0, 2.8. 4.0, 5.6, 8.0, 11.0, 16.0, 22.0, 32.0, 45.0, 64.0

"Pełne" czasy to

60s, 30s, 15s, 8s, 4s, 2s, 1s, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000s

"Pełne" zmieniają EV o 1. Pozostałe są "pośrednie" bo zmieniają warunki ekspozycji o ułamek EV np. czasy 1/40 i 1/50 są o 1/3 EV od 1/30 i 1/60s.

To samo jest z ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 są "odległe od siebie" o 1 EV.

To czy jest 1/2 czy 1/3 to się ustawia w menu aparatu. Można więc zmienić ekspozycję o 1 i 1/3 np. zmieniając o jedną pełną przysłonę i 1/3 przysłony albo o 1 przysłonę i 1/3 czas itp..... - kombinacji z iso jest multum

Janusz,

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz, szczerze, nawet nie zauwazylem, ze moj aparat ma mozliwosc ustalania wartosci posrednich

A jeszcze jedno pytanie, dotyczy "przesuwania" histogramu do prawej. Rozumiem, ze dziala to tylko wtedy, kiedy chcemy rozjasnic obraz ? Bedzie on wtedy poprawny ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przeczytaj to: http://canon-board.info/showthread.php?t=12704.html bo to najlepiej odpowiada na Twoje pytanie.

Janusz,

Domyślnie

I jeszcze ostatnie chyba pytanie zwiazane z punktem
    -wyłączyć dziada.

mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
    Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton.
    P.s.
    prosze wybaczyc byc moze naiwnosc pytan, ale chce sie wszystkiego co mozliwe dowiedziec

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    ...
    mam co prawda aparat kompaktowy (nie lustrzanke) ale jest mozliwosc pomiaru trybem punktowym. Mierze wiec szara karte i wychodzi mi pomiar np 1/30s
    Przelaczam w tryb M, ale tu i tak sam musze zmieniac warunki oswietlenia przyslona lub migawka, wiec tak czy tak sam ustalam ekspozycje , tak? Czy chodzi tu o balans bieli, gdzie faktycznie aparat zapamietuje ton....
    1. Pomiar warunków ekspozycji nie ma nic wspólnego z balansem bieli.

2. Mierząc na szarą kartę, wnętrze dłoni czy cokolwiek innego otrzymujemy w wyniku EV (exposure value) na które składają się trzy zmienne: czas, przysłona, czułość ISO. Pomiar 1/30 jest dla określonej przysłony i określonego ISO w Twoim aparacie. To nie jest liczba oderwana od pozostałych dwóch składających się na EV. Każda kombinacja trzech wartości dająca w wyniku te same EV będzie dawała taką samą ekspozycję. Tabeli z EV idzie wygooglać - standardowo są robione dla ISO 100,

Pytasz o okropne podstawy. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .............. Proponuję nabyć jakąś książkę np. John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" albo coś innego traktującego o tych absolutnych podstawach.
    Bardzo dobra pozvcja lecz praktycznie nieosiągalna. Tutaj można ją licytować: http://allegro.pl/nowy-podrecznik-fo...494066865.html
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Bardzo dobra pozvcja lecz praktycznie nieosiągalna. Tutaj można ją licytować: http://allegro.pl/nowy-podrecznik-fo...494066865.html
    na "empik com" nie działa?

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów