Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
Canon w trybie AV z lampą ma dwie możliwości:
- doświetla, ale nie zmienia czasów (dlatego ciągle będzie 1/8 s)
- lub synchronizuje z 1/200 , jeśli tak ustawisz opcję w C.Fn
Widać, że jednak będę musiał zagłębić się w instrukcję i poszukać tego, bo sama wiedza o ustawieniach z Sony tutaj nie wystarczy. Rozumiem, że da się ustawić tak, że ten czas będzie skrócony? Chodzi mi tutaj o sytuację kiedy robię zdjęcia w pochmurny dzień lub pod wieczór w pomieszczeniu. Przez zastosowanie lampy chciałbym skrócić sobie czas naświetlania tak, żeby móc robić nieporuszone zdjęcia bez konieczności ustawiania ISO 1600 bo to z kolei wygeneruje szumy. Jeśli posiadasz 400d to mógłbyś napisać gdzie to zmienić? Mam w tej chwili straszny młyn i nie będę miał w najbliższych kilku dniach okazji przysiąść z instrukcją, a chciałbym to sprawdzić bo mi nie daje spokoju.

Zdziwiło mnie po prostu, że aparat doświetlając sobie zdjęcie lampą (mając taką samą przesłonę) nie kalkuluje sobie krótszego czasu. Na zdrowy rozum - skoro zdjęcie przy takiej samej przesłonie jest doświetlane lampą, to potrzeba mniej czasu na jego prawidłowe naświetlenie - tak było w Sony i bardzo mnie dziś zdziwiło, że ta prosta jak dla mnie logika nie ma tutaj zastosowania.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
To tak łopatologicznie nieco ;-)
Takie tłumaczenie zawsze jest najlepsze