Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Jaka lampa?

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    Muszę przyznać że w dziedzinie wiedzy o lampach jestem na poziomie lampy wbudowanej. Jak krótkie czasy masz na myśli? 1/200 to dla mnie krótko
    I co do wyzwalania z kukułki to jej błysk widać na zdjęciu? Bardzo to przeszkadza?
    dzięki za odpowiedź
    Wybacz, ale to ty tutaj nie reprezentujesz odpowiedniej wiedzy. Synchro z szybkimi czasami (HSS), to możliwość błyskania przy czasach krótszych niż 1/200 właśnie. Przydatne np. w słoneczne dni, kiedy chcesz mocno otworzyć przysłonę (dla małej GO), a czasy, jakie wychodzą to np. 1/1000. W takiej sytuacji włączony tryb HSS sprawia, że lampa "zdąży" błysnąć (za to kosztem mocy).
    Co do błysku z kukułki - jeszcze nie poczyniłem na tyle dokładnych testów, żeby ocenić wpływ "malego" błysku na całość, ale myślę, że jeśli dasz korekcję -2EV, to nie będzie aż tak destrukcyjny.

jacapa - nie, phottixa, czy inny wyzwalacz trzeba sobie kupić, ale ten potencjalny firmware ma umożliwić w ogóle wyzwalanie lampy czymkolwiek, co nie przenosi TTLa. Swoją drogą - nie mam pojęcia, jak by ten soft można zainstalować...

iso - sorry wielkie - napisałeś "jestem", a ja już myślałem, że to na mnie najeżdżasz. Ale informacja, mam nadzieje, przydatna?
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 08-12-2009 o 21:01

Uprawnienia umieszczania postów