Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: AF w 5D MKII vs AF w Olympus E3

Mieszany widok

Domyślnie

Witam!

Nie jest w stanie sie odniesc do AF z Olympusa E3 gdyz nigdy nie uzywalem zadnej lustrzanki tego systemu. Moge zas opisac swoje spostrzezenia w kontekscie Canona 40D/50D i systemu Pentaxa, ktorego to uzywalem ze pare lat wczesniej.

AF w 5D mk II w dobrych warunkach (dzien sloneczny) i srednich (pochmurno) warunkach wedlug mojej oceny dziala bardzo podobnie do tego co oferuja korpusy xxD. W slabszym swietle boczne czujniki potrafia zwolnic ale nie jest to jaka tragedia jak to niektorzy opisuja. Co najwyzej gdy jest juz naprawde ciemno (ulica w srodku nocy) i w dodatku fotografowany obiekt porusza sie, wowczas boczne punkty potrafia sie niekiedy pogubic.

Problem czyjnikow bocznych w 5D polega na tym ze sa liniowe i jesli trafia na specyficzny element o linijowej strukturze odpowiadajacej tej w punkcie AF to wowczas natrafimy na klopot ze zlapaniem ostrosci. Nie jest to tylko problem Canona. A Nikonie D700 AF tez potrafi sie zgubic w podobnej sytuacji (sam sprawdzalem).

W odniesieniu do Pentaxowych luster k10d i k20d to AF 5D mkII jest zdecydowanie szybszy i pewniejszy w kazdych warunkach.

Podsumowujac 5D mkII to napewno nie jest to najlepszy sprzet do zadan pro reporterskich, lecz w portrecie, street photo, koncert i fotografi slubnej daje rade. Ludzie lubia narzekac na sprzet i niekoniecznie trzeba sie tym sugerowac.

Ja zanim kupilem 24-70mm F2.8L i 17-35mm F2.8L rowniez napotkalem sporo opinii ze to szkla, ktore kosztuja sporo a w zamian nie oferuja wynikow z najwyzszej polki. Teraz wiem ze to nieprawda. Nie wiem skad biora sie takie wnioski.

Widzialem wiele super fot z 5D mkI i mkII z kategorii reportazu czy portretu poczynione przez fotografowo ktorzy maja pojecie o tym co robia i jestem przekonany ze nie narzekaja oni tak jak co niektorzy. Robia super zdjecia i to sie liczy.

Najlepiej by bylo jakbys choc wzial do reki body i sam ocenil. Ja moge powiedziec ze AF z piatki + dobrze skalibrowane szkla (menu mico-adjustments) daja rade w wiekoszosci zastosowan bez problemu.

Zycze dobrze podjetej decyzji i udanych kadrow.
    Pozdrawiam
    Przemek
    ---
    http://www.kilanowski.eu

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medieval78 Zobacz posta
    Witam!
    Podsumowujac 5D mkII to napewno nie jest to najlepszy sprzet do zadan pro reporterskich, lecz w portrecie, street photo, koncert i fotografi slubnej daje rade. Ludzie lubia narzekac na sprzet i niekoniecznie trzeba sie tym sugerowac.
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Czytam systematycznie praktycznie wszystkie znaczące fora foto (w tym CB, Nikon, Pentax i Oly) i w każdym miejscu znajdują się ludzie, którzy zamiast robić foty smęcą o sprzęcie.

Najlepiej by bylo jakbys choc wzial do reki body i sam ocenil. Ja moge powiedziec ze AF z piatki + dobrze skalibrowane szkla (menu mico-adjustments) daja rade w wiekoszosci zastosowan bez problemu.
    No właśnie z tym mam problem. D700 miałem i się bawiłem. Z 5D gorzej, ale chyba wsiądę jutro w auto i przejadę się do Łodzi obmacać marka

Zycze dobrze podjetej decyzji i udanych kadrow.
    Wielkie dzieki!!!

Uprawnienia umieszczania postów