Ta 50mm to dosc popularny lens. Dobra optycznie i stosunkowo tania, ale jak juz mowilem to jeden z wolniejszych lensow ze wzgledu na naped micro USM.
Trudno mi okreslic czym sie kierowal sprzedawca![]()
przy 50mm nie ma problemu z ostrzeniem-jedziesz na środkowym który jest praktycznie trafny na 100% i ewentualnie przenosisz kadr.problem zaczyna sie na szerokich szkłach-tam ostrzenie na centralnym i przenoszenie kadru-to zły pomysł-jak ustawisz wszystkie punkty AF-będzie wariował,jak chcesz się bawić w wybieranie szczegółowych punktów AF-to się możesz zdziwić-każdorazowe naciśnięcie spustu może podowować "doostrzanie" -mowa o 5dMkII
Albo 70-200 f/4 IS, tez niczego sobie.
Miałem Olympusa E3 (miałem też E510), miałem Nikony D90 i D700, teraz mam 5D MkII.
Jeśli chcesz autofokus porównywalnie szybki co w E3 to tylko D700 a i to nie z każdym obiektywem. U Nikona też jest taka nowa 50-ka f/1.4 AF-S, jest celna ale wolna jak nieszczęście, chyba nawet wolniejsza od odpowiednika Canona.
AF przede wszystkim zależy od puszki i tu E3 jest naprawdę wybitny. Jeśli używałeś go z obiektywami 14-54 lub 12-60 to porównać z nimi można tylko D700 z 24-70 AF-S.
Canon jest wolniejszy. Jest celny na środkowym punkcie, na bocznych jest gorzej bo nie są krzyżowe. W ogóle AF w 5D MkII trudno porównać do E3 czy D700, jest naprawdę wolniej.
Niemniej nie jest źle, jest wolniej ale nie tragicznie wolno, AF w większości sytuacji daje radę.
Za to Canon ma inne zalety![]()
pozdrawiam, vidocq
Myślę, że temat który poruszyłeś, może być conajmniej nieaktualny:P
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Fakt.
Pewnie znowu coś z serwerem bo temat wyświetlił mi się w "Nowych Postach" a ja nie spojrzałem na datę![]()
pozdrawiam, vidocq