Dodana kolejna lekcja czyli powoli zaczynamy o B&W :-)
Dodana kolejna lekcja czyli powoli zaczynamy o B&W :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Podobają mi się te lekcje ... konkretnie, z własnym podejściem, bez lania wody (zbytniego) i utyskiwania na dźwięk, problemy z oprogramowaniem itd. Bardzo fajne wykonanie.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Te prezentowane presety to chyba nie tylko ustawienia zakładki Camera Calibration, prawda?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kelby podawał sposób na zdjęcia ala Ansel Adams. Co prawda to się tyczyło już obróbki na kanałach, ale myślę że można to wykorzystać jako pewną bazę i tutaj:
R: +160%, G: +190%, B: -200%
Ostatnio edytowane przez allxages ; 02-12-2009 o 14:53 Powód: Automerged Doublepost
99% to ustawienia w zakładce Calibration - drobne poprawki krzywymi - kontrast i nic więcej. Zresztą każddy z tych profili to jedynie podstawa wyjściowa do dalszej obróbki a nie efekt finalny.
Jak chcesz ustawiać R+160% skoro zakres w ACR jest +/- 100 - i coś mi się wydaje, że to mocno nie na temat bo o obróbce w kanałach a to chyba Photoshop a nie ACR![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-12-2009 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Bardzo dziękuję, czekam na kolejne.
btw. remont chyba w domu był na piątej lekcji:wink:
Albo schabowyspoooory schabowy
Żartuje oczywiście, mam pytanie do Pana Janusza, czy możliwe będzie wytłumaczenie i pokazanie w kolejnych lekcjach metody PODWÓJNEGO WYWOŁYWANIA RAWa? Kilka razy spotkałem się z tym określeniem, niby wiem, niby umiem - ale myślę, że przyda się wyjaśnienie. Z góry dzięki
Finally I've found that I belong here
Janusz przy okazji rozpracowywania funkcji w pierwszej zakladce powiedzial co sadzi o robieniu HDR'ow z jednej ekspozycji, wiec jezeli to masz na mysli to raczej nie licz na taka lekcje
za Allxages: http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-tec...tonalnegocz-1/
Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 03-12-2009 o 19:01
CANON EOS 40D z dodatkami
http://www.fotografuj.pl/Article/Pop...page/1#content
Może to na początek pomoże?