Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Dylematy sprzętowe

syq
    Guest

Domyślnie Dylematy sprzętowe

Witajcie,
    mam w tej chwili Canona 450D + obiektyw Tamron 18-200mm f/3,5-6,3.

Ponieważ w planach mam robienie nie tylko zdjęć amatorskich, zdecydowałam się na następujące obiektywy:
    - Canon 24-105 f/4L IS
    - Canon 85 f/1,8 (dla światła)
    - Sigma 10-20 f/3,5

Pierwszy dylemat:
    Zastanawiam się nad wymianą 450D z Tamronem na body C50D (trochę będę musiała dopłacić, ale nie aż tak dużo), ale nie jestem pewna, czy warto. Bardzo lubię 450D. Znajomy powiedział mi ostatnio, że nie ma różnicy w jakości zdjęć, a jedynie w dodatkowych funkcjach. Czy to prawda? Czy jednak warto wymienić? Jeśli warto, to dlaczego?

Drugi dylemat:
    Czy wybrany przeze mnie zestaw obiektywów jest ok, czy polecilibyście jeszcze coś innego? Chodzi mi o to, żeby mieć zestaw jak najbardziej uniwersalny. Myślałam jeszcze o zestawie Canonów 17-55 f/2,8 + 70-200 f/4L IS (miałabym większy zoom, ale nie miałabym Sigmy). Wiem, że to wszystko zależy od tego, co chcę fotografować. Nie chcę się zawężać. Bardziej chodzi mi o Waszą opinię na temat jakości tych obiektywów.

Co radzicie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syq Zobacz posta
    Ponieważ w planach mam robienie nie tylko zdjęć amatorskich
    tzn? co chcesz fotografowac?

- Canon 24-105 f/4L IS
    - Canon 85 f/1,8 (dla światła)
    - Sigma 10-20 f/3,5
    wszystkie wymienione obiektywy sa bardzo dobre, ta Sigma jest fajna, ale niestety trzeba sie liczyc z tym, że potrzebna bedzie kalibracja w serwisie (darmowa)

Pierwszy dylemat:
    Zastanawiam się nad wymianą 450D z Tamronem na body C50D (trochę będę musiała dopłacić, ale nie aż tak dużo), ale nie jestem pewna, czy warto. Bardzo lubię 450D. Znajomy powiedział mi ostatnio, że nie ma różnicy w jakości zdjęć, a jedynie w dodatkowych funkcjach. Czy to prawda? Czy jednak warto wymienić? Jeśli warto, to dlaczego?
    różnicy w jakosci zdjęć przy wymianie nie zobaczysz zadnej, dodatkowe funcje? to przede wszystkim wiecej klatek na sekunde (fps) lepsza solidnosc body (jak nie robisz esktremalnej reporterki to nie tak istotne) no i roznica wielkosci i wagi samej puszki

wedlug mnie ewentualna kase za sprzedaz Tamrona przeznaczyc na jakies szkielko, np 28 1.8, lub 50 1.4

Drugi dylemat:
    Czy wybrany przeze mnie zestaw obiektywów jest ok, czy polecilibyście jeszcze coś innego? Chodzi mi o to, żeby mieć zestaw jak najbardziej uniwersalny. Myślałam jeszcze o zestawie Canonów 17-55 f/2,8 + 70-200 f/4L IS (miałabym większy zoom, ale nie miałabym Sigmy). Wiem, że to wszystko zależy od tego, co chcę fotografować. Nie chcę się zawężać. Bardziej chodzi mi o Waszą opinię na temat jakości tych obiektywów.

Co radzicie?
    trudno cos doradzic nie wiedzac co chcesz fotografowac :-)

po co Ci wiekszy zoom?

ja osobiscie wybral bym cos w tym stylu:

Sigma 10-20 3.5
    Canon 28 1.8
    Canon 50 1.4
    Canon 85 1.8

ale ja jestem "stałkowiec"
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej!
    Jak 450D wystarcza to nie ma sensu zmieniać. Różnicy w jakości pewnie nie zauważysz.
    A szkiełko to już musisz chyba podpiąć w sklepie i sprawdzić czy o to Ci chodziło.
    Ja osobiście wybrał bym zestaw stałek jak kolega sebcio. Ale jeśli to mają być szkła spacerowe to może rzeczywiście 17-55 + 70-200... zoom zawsze wygodniejszy... ale już nie ta jakość.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Za dużo tych obiektywów, szkoda pieniędzy i kręgosłupa Prawie regułą na początku fotograficznej drogi jest wiara w to, że ogranicza nas sprzęt. I wtedy dokupujemy obiektywy, "pokrywamy zakres" itp. itd. Najlepszy jest jeden obiektyw, max. dwa i wcale nie uniwersalne zoomy. To rozwija myślenie o kadrze. Kup sobie na początek np. 50/1.8. Z czasem zobaczysz co Ci w nim odpowiada a co nie i zamienisz na inny/lepszy.

P.S. A korpusu też nie zmieniaj. Chyba, że chcesz fotografować sport albo inne ruchliwe stworzenia.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-11-2009 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tzn? co chcesz fotografowac?
    Dużo podróżuję, dlatego głównie fotografować będę: krajobrazy, architekturę, miejsca (dlatego Sigma) + portrety (stąd C85 f/1,8) + zdjęcia reportażowo/folderowe (np. z targów), ale raczej nic ekstremalnego Myślę też o robieniu zdjęć na stocki.

Ponieważ nie zawsze jest czas (szczególnie w podróży) na zmianę obiektywu i nie zawsze jest możliwe noszenie kilku obiektywów, potrzebuję zmniennoogniskowego (dlatego C24-105). Niestety zmiennoogniskowy z lepszym światłem to już nie na moją kieszeń;/

A zoom potrzebny, bo nie zawsze da się podejść blisko tam, gdzie chce się zrobić zdjęcie

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Kup sobie na początek np. 50/1.8. Z czasem zobaczysz co Ci w nim odpowiada a co nie i zamienisz na inny/lepszy.
    Tak niestety zrobić nie mogę. Dostaję dofinansowanie unijne i od razu muszę się wyposażyć jeszcze w tym roku. Nie mogę pozwolić sobie na testowanie, dlatego od razu trzy obiektywy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Witajcie,
    Ponieważ w planach mam robienie nie tylko zdjęć amatorskich,
    ale jakie dokladnie tematy?

zdecydowałam się na następujące obiektywy:
    - Canon 24-105 f/4L IS
    swietny lens. za dobry do 450D (w sensie, ze kosztuje duzo wiecej niz z niego tak naprawde wyciagniesz), koszmarnie wielki i ciezki w porownaniu z ta lupinka. de facto, nawet z 50D bedzie przyduzy.

Pierwszy dylemat:
    Zastanawiam się nad wymianą 450D z Tamronem na body C50D (trochę będę musiała dopłacić, ale nie aż tak dużo), ale nie jestem pewna, czy warto.
    realne roznice uzytkowe: dwa kolka do kontroli ekspozycji, korekta blysku dostepna pod przyciskiem (zamiast menu), wiekszy celownik, wieksza szybkostrzelnosc, klepsze czucie w lapie i balans z duzymi obiektywami.

czy warto? zalezy od tematu zdjec. jako landszafciarz bym sie nie skusil na zmiane. jako fotograf podrozujacy juz owszem. a juz na pewno planujac zdjecia reportazowe, zwlaszcza gdy w gre wchodzi lampa i L-zoomy.

Bardzo lubię 450D. Znajomy powiedział mi ostatnio, że nie ma różnicy w jakości zdjęć, a jedynie w dodatkowych funkcjach.
    prawda. ja bym nawet powiedzial, ze obrazek z 450D mi sie bardziej podoba, niz 15 nasr... megapikseli w 50D.

Czy wybrany przeze mnie zestaw obiektywów jest ok, czy polecilibyście jeszcze coś innego? Chodzi mi o to, żeby mieć zestaw jak najbardziej uniwersalny.
    jak cos ma byc do wszystkiego, to jest do niczego.

dla mnie uniwersalny jest zestaw: 17-40/24-105/70-200, tudziez w wersji cropowej i budzetowej: S10-20/C18-135/C55-250. ale juz ktos klepiacy zdjecia portretowe nawet na te ciemne zoomy nie popatrzy.

Myślałam jeszcze o zestawie Canonów 17-55 f/2,8 + 70-200 f/4L IS (miałabym większy zoom, ale nie miałabym Sigmy). Wiem, że to wszystko zależy od tego, co chcę fotografować. Nie chcę się zawężać. Bardziej chodzi mi o Waszą opinię na temat jakości tych obiektywów.
    opinie jak powyzej.
    tak ogolnie, to mam wrazenie, ze sama nie wiesz jeszcze czego dokladnie potrzebujesz, wiec w tej sytuacji nie mnozylbym kosztow. zostaw 450D i rob nim dalej zdjecia. dokup sobie, nawet uzywany, 50/1.8, zeby pofocic obiektywem staloogniskowym i zobaczyc, czy Ci to odpowiada. jesli to Tamron jest bolaczka (ze wzgledow jakosciowych) to mozesz go zamienic na jakiegos Canona 18-135.

proponuje odlozyc pieniadze na jakas polroczna lokate (zeby nie kusily). w miedzyczasie sie wyklaruje co jest naprawde potrzebne. a zakupy wedlug realnych potrzeb sa lepsze niz w przypadku potrzeb wydajnych ("wydaje mi sie")
    www albo tez flickr

syq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

proponuje odlozyc pieniadze na jakas polroczna lokate (zeby nie kusily). w miedzyczasie sie wyklaruje co jest naprawde potrzebne. a zakupy wedlug realnych potrzeb sa lepsze niz w przypadku potrzeb wydajnych ("wydaje mi sie")
    Byłoby to najlepsze rozwiązanie, ale tak jak napisałam wyżej - nie mogę Pieniądze nie są moje, pochodzą z dofinasowania i muszę je wydać od razu jak najlepiej, bo jak teraz nie kupię obiektywów, to ich wogóle nie będę mogła kupić

Faktycznie nie mam sprecyzowanego jednego tematu fotografowania bo...fotografuję wszystko i nie chcę się ograniczać Ale starałam się dopasować obiektywy do moich potrzeb. Mój temat ogólny to podróże, ale w tym się mieszczą zarówno krajobrazy, jak i portrety ludzi, jak i lokalne imprezy, więc nie da się tu sprecyzować tematu jednoznacznie.

Może inaczej sformułuję pytanie.

Czy obiektywy, które podałam są ok do poszczególnych podanych przeze mnie rzeczy, czy są lepsze rozwiązania w zbliżonej cenie (pomijając już fakt, czy będzie to 450D czy 50D, bo na 5D mnie nie stać, ale może kiedyś będzie, a obiektywy zostaną)?

- C 24-105 f/4 do zdjęć stockowych i reportażowych
    - C 85 f/1,8 do portretów
    - S 10-20 f/3,5 do krajobrazów

Pozdrawiam wszytskich i dziękuję za dotychczasowe rady

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Pierwszy dylemat:
    Zastanawiam się nad wymianą 450D z Tamronem na body C50D (trochę będę musiała dopłacić, ale nie aż tak dużo), ale nie jestem pewna, czy warto. Bardzo lubię 450D.
    Zatem nie warto
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mowiac szczerze, to nie rozumiem na co (czy raczej dlaczego) jest dofinansowanie na sprzet fotograficzny w tej sytuacji. zawsze mi sie wydawalo, ze kase sie dostaje na wsparcie dzialalnosci, kiedy jest jakos sprecyzowana wizja tej wlasnie dzialalnosci. a tu odnosze wrazenie, ze moje podatki nie sa wlasciwie wykorzystywane
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów