Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 115

Wątek: Jaki obiektyw do krajobrazów??

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    zdjęcia się będą różnić ale będzie to dokładnie taki sam "fragment" krajobrazu, ladszaftu, pejzażu czy też horyzontu - lub jak kto woli tej samej wielkości wycinek sfery czy też pola widzenia.
    sfery akurat nie, za wyjatkiem przypadku fotografowania obiektow w nieskonczonosci (w praktyce: moze byc prawie nieskonczonosci, z szeroko pojetym "prawie").
    natomiast nieodmiennie taka obserwacja dziala wylacznie dla jednej plaszczyzny (jakaby tam ona faktycznie plaska nie byla) ostrosci. obiekty blizej beda inaczej przedstawione w roznych ogniskowych (lub tez beda w ogole pojawiac sie badz znikac). tak samo obiekty w tle tematu - co poniekad jest zelazna lekcja nt. obiektywow w kazdym podreczniku fotografii.

czyli niejako poprawnosc Twojego stwierdzenia jest zachowana gdy usuwamy ze sceny wymiar glebii. a to, jak dla mnie, mocno koliduje z sensem fotografii krajobrazowej w ogole, bo ona ma najczesciej przekazywac przestrzennosc sceny, a wiec wrazenie trojwymiarowosci. zdjecie drzewka z 20mm, gdzie tlem jest spory kawal nieba daje zupelnie inne wrazenie przestrzeni niz wycinek rurka 200mm, gdzie w tle jest rozmazana sciana lasu.

przepraszam, jesli pisze o rzeczach banalnych, ale wydaje mi sie, ze mowienie o perspektywie wylacznie w ujeciu jednej plaszczyzny ostrosci to blad. to wlasnie o to chodzi, ze krajobraz jest trojwymiarowy i fotografia krajobrazowa korzysta z mozliwosci podkreslania lub splycania wrazenia glebii scenerii.
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A tak by the way, skoro dyskusja ze szkieł szerokokątnych przeniosła się na tematy mniej lub bardziej pokrewne - czy polecacie może coś innego na główny obiektyw 'na co dzień' zamiast 70-200mm f/4 L? Bo tą 17-40 głównie mam zamiar używać do widoczków, zaś na stałe podpięte planowałem mieć szkło 70-200 właśnie do zdjęć ulicznych, ewentualnych portretów i wszelkiej innej maści fotografii. I teraz pytanie - czy zamiast tego jakieś inne szkło do takich zastosowań Wam się nasuwa? Chodzi o dość uniwersalny obiektyw, mając na uwadze, że w torbie leżeć będzie pewnie Lka 17-40.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    A tak by the way, skoro dyskusja ze szkieł szerokokątnych przeniosła się na tematy mniej lub bardziej pokrewne - czy polecacie może coś innego na główny obiektyw 'na co dzień' zamiast 70-200mm f/4 L? Bo tą 17-40 głównie mam zamiar używać do widoczków, zaś na stałe podpięte planowałem mieć szkło 70-200 właśnie do zdjęć ulicznych, ewentualnych portretów i wszelkiej innej maści fotografii. I teraz pytanie - czy zamiast tego jakieś inne szkło do takich zastosowań Wam się nasuwa? Chodzi o dość uniwersalny obiektyw, mając na uwadze, że w torbie leżeć będzie pewnie Lka 17-40.
    24-85
    28-105

jeśli drożej to 24-105

70-200 jako uniwersalny obiektyw do "wszystkiego" to trochę dziwny wybór no ale każdy ma inny styl fotografowania

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Akustyku masz rację i ja o tym wiem.
    Ja tylko nie podzielam osobiście twierdzeń:

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Chyba raczej do fragmentów krajobrazu.
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jak już mamy o tym pisać to:
    rozróżniamy w sumie 3 rodzaje fotografii "krajobrazowej"
    1. Krajobraz - szerokokątny obiektyw
    2. średni krajobraz - obejmujący wycinek krajobrazu - średnie długości obiektywów czyli 40-70 na 5D
    3. Fragmenty krajobrazu - małe fragmenty krajobrazu, pojedyncze drzewo, wierzchołek góry itp - długie tele.
    ponieważ bez dokładnego uściślenia o zagadnienia perspektywy, różnice wynikające z używania różnych ogniskowych, różnicowania planów itp jest to moim zdaniem nie do końca prawdziwe twierdzenie.
    dlatego że małe fragmenty krajobrazu które według Janusza fotografować należy długim tele np to samo drzewo wypełniające cały kadr można zrobić zarówno obiektywem o ogniskowej 1000 mm jak i obiektywem o ogniskowej 18 mm. Zdjęcia będą się bardzo różniły ale jedno je będzie łączyć - drzewo w obu przypadkach będzie wypełniać kadr.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Gdybym ja miał wybrać tylko 1 obiektyw do krajobrazu to wybór ograniczył by się do dwóch szkieł 70-200(+tcx2) lub 100-400.
    A Ja do portretu bym wybrał tylko i wyłącznie moją Sigmę 12-24 ew. jeszcze fiszaj 8mm bym dokupił... Też się będą świetnie nadawać.

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    http://canon-board.info/showpost.php...39&postcount=1 - każda fota zrobiona na ogniskowych z przedziały 200-400.
    No i właśnie - jak pisałem - kadry (choć bardzo ładne i dużo przestrzeni na nich widać) są jednak ciasne, wycinkowate, brak im tego pałera, efektu i oddechu który gwarantuje UWA. To oczywiście moja prywatna i niekoniecznie obiektywna opinia.
    Ale czy takie szkło może być dla fotografa krajobrazu obiektywem PODSTAWOWYM? Wątpię...
    Krajobraz to IMO także niebo... Jedśli już każdy z obiektywów daje tylko WYCINEK krajobrazu to ja wolę te większe wycinki...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ...
    dlatego że małe fragmenty krajobrazu które według Janusza fotografować należy długim tele ....
    Przecież ja tego nie napisałem. Że niby NALEŻY :-)

Podział na trzy grupy nie jest mój. Żródło podałem - Alain Briot

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    A Ja do portretu bym wybrał tylko i wyłącznie moją Sigmę 12-24 ew. jeszcze fiszaj 8mm bym dokupił... Też się będą świetnie nadawać.
    Roznica jest taka, ze sa tysiace udanych zdjec pejzazowych zrobionych za pomoca 70-200 i pewnie niewiele udanych "normalnych", portretow zrobionych za pomoca 12-24...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    24-85
    28-105
    jeśli drożej to 24-105
    70-200 jako uniwersalny obiektyw do "wszystkiego" to trochę dziwny wybór no ale każdy ma inny styl fotografowania
    Dokładnie ten tercet, o inna alatrnatywę raczej trudno
    Ewentualnie 24-70/2.8 L lub Tamron 28-75/2.8 ale zakres jak na uniwersalne szkło nie powala no i pierwszy z wymienionych jest piekielnie drogi a drugi ma parodię AF :-)
    Jest jeszcze 28-80 3.5 - 5.6 USM Mk I (KIT od analogowej piątki) ale zakres tez nie powala a różnica w cenie, w stosunku do 24-85 i 28-105 nie aż tak duża.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

il Dottore - tyle że na przykładzie który podałem używane były ogniskowe 200 - 400 mm jak bym użył przedziału 70 - 150 to miał bym kawał nieba i bardzo szeroki plan - nie użyłem bo rzadko używam elementów nieba w pejzażu. Zresztą na 1 przykładzie jest niebo jest ziemia i jest szeroko a to też 400 mm.

Tu masz przykład krótkiego tele : http://i703.photobucket.com/albums/w.../IMG_2085b.jpg - 85mm na FF : jest przestrzeń jest niebo jest dość szeroko. Wyobraź sobie użycie w tym miejscu UWA - nawet byś gór nie widział na focie - dlatego tak jak pisałem wcześniej dobór obiektywu jest uzależniony od preferencji dobierania miejscówek przez osobę focącą
    Ostatnio edytowane przez yerzu ; 19-11-2009 o 18:26

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jeśli jeden i za rozsądne pieniądze....... 17-40/f4 L.... IMO, szklo godne uwagi, i aż przykro, że monentami z tego wątku zrobiła się normalna pyskówka ...
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów