Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 115

Wątek: Jaki obiektyw do krajobrazów??

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pytanie bylo o jeden lens do krajobrazu, jako podstawowy do tego tematu.
    Właśnie. Bo 70-200 (f/4 bez stabilizacji, bo mnie nie stać ) pewno też nabędę i również będzie w pewnych sytuacjach stosowany do krajobrazów - w końcu po coś będę targać te dwa szkła ze sobą

Pytanie mogłem zadać trochę inaczej - jakie szkło z tych szerszych byłoby najciekawsze do krajobrazów? I teraz, co byście poradzili:
    - Canon 17-40mm f/4 L
    - Canon 20mm f/2.8
    - Canon 24mm f/2.8
    - Canon 20-35mm f/3.5-4.5
    - Sigma 12-24mm f/4.5-5.6

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zgoda. z drugiej strony pytanie bylo o jeden lens do krajobrazu, jako podstawowy do tego tematu. i tutaj, jak dla mnie, nie ma zadnej dyskusji o tym czy szeroki czy dlugi. w ogromnej wiekszosci przypadkow to bedzie szeroki.
    gorale (albo fotografowie morscy) moga sie nie zgodzic, ale to nie zmienia faktu, ze w znacznej wiekszosci jednak ta przestrzen na zdjeciach uzyskuje sie szerszymi szklami.

Święta racja !
    Jeśli chodzi o tylko JEDEN obiektyw, to chyba wszyscy się zgodzą, że raczej to będzie szeroki kąt, a nie tele.

Janusz, którego wszyscy tu cenią za ogromną wiedzę, trochę chyba próbuje kwantyfikować krajobraz rozróżniając średni i inny, a przecież
    KAŻDE BEZ WYJĄTKU ZDJĘCIE JEST TYLKO MNIEJSZYM, LUB WIĘKSZYM WYCINKIEM RZECZYWISTEGO KRAJOBRAZU, BEZ WZGLĘDU NA UŻYTĄ DŁUGOŚĆ OGNISKOWEJ.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Janusz wybacz ale byłbym ci w stanie udowodnić że da się zrobić taki sam kadr który będzie się mieścił w pojęciu fotografii krajobrazowej przy pomocy dwóch różnych ogniskowych np 28 i 100 mm. Oczywiście takim samym aparatem.
    ....
    ale jeżeli chodzi o zawartość zdjęcia (szerokość kadru) będzie to dokładnie to samo .....
    Nie ma zmiłuj. :-) Udowodnij. To się nie da z prostego powodu. Kąty widzenia obiektów będą inne. Kadry mogą być zbliżone tematycznie ale "dokładnie takie same" to nie da rady. Przy dużych tele dochodzi efekt "skrócenia planu" i perspektywa odwzorowuje się zupełnie inaczej (np. droga wydaje się szersza na "drugim końcu").

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franek_ Zobacz posta
    właśnie. Bo 70-200 (f/4 bez stabilizacji, bo mnie nie stać:d ) pewno też nabędę i również będzie w pewnych sytuacjach stosowany do krajobrazów - w końcu po coś będę targać te dwa szkła ze sobą

Pytanie mogłem zadać trochę inaczej - jakie szkło z tych szerszych byłoby najciekawsze do krajobrazów? I teraz, co byście poradzili:
    - canon 17-40mm f/4 l
    - canon 20mm f/2.8
    - canon 24mm f/2.8
    - canon 20-35mm f/3.5-4.5
    - sigma 12-24mm f/4.5-5.6
    17-40

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Właśnie. Bo 70-200 (f/4 bez stabilizacji, bo mnie nie stać ) pewno też nabędę i również będzie w pewnych sytuacjach stosowany do krajobrazów - w końcu po coś będę targać te dwa szkła ze sobą

- Canon 17-40mm f/4 L
    - Canon 20mm f/2.8
    - Canon 24mm f/2.8
    - Canon 20-35mm f/3.5-4.5
    - Sigma 12-24mm f/4.5-5.6
    Do tej wyliczanki warto jeszcze dorzucić Tokinę 12-24 f4.
    Pozdrówka

P.S.
    Oooops, pomyłka, do analoga raczej to szkło nie będzie pasowało.
    m.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 19-11-2009 o 12:14
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    ...
    Janusz, którego wszyscy tu cenią za ogromną wiedzę, trochę chyba próbuje kwantyfikować krajobraz rozróżniając średni i inny, a przecież
    KAŻDE BEZ WYJĄTKU ZDJĘCIE JEST TYLKO MNIEJSZYM, LUB WIĘKSZYM WYCINKIEM RZECZYWISTEGO KRAJOBRAZU, BEZ WZGLĘDU NA UŻYTĄ DŁUGOŚĆ OGNISKOWEJ.
    Pozdrówka
    To nie ja "kwantyfikuję" tylko we wszystkich podręcznikach od landscape tak do tego podchodzą wielcy od lanszaftów. Oczywiście każde zdjęcie jest wycinkiem rzeczywistości, portret też. Zdecydowana większość piszących o fotografii krajobrazu dość wyraźnie rozdziela trzy typy fotografii krajobrazowej. Podział jest dość klarowny:

- szeroko = landszaft
    - 40-70 = blisko ludzkiego oka (wielu uważa te ogniskowe za "nudne" - mój pogląd na to jest,że są one "trudne" dla fotografa bo trudniej znaleźć ciekawy kadr.
    - powyżej 70 = fragmenty (podobnie jak w architekturze)

Powtarzam sie, wątek kręcił się wokół PODSTAWOWEGO lensa do landszaftu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To nie ja "kwantyfikuję" tylko we wszystkich podręcznikach od landscape tak do tego podchodzą wielcy od lanszaftów. Oczywiście każde zdjęcie jest wycinkiem rzeczywistości, portret też. Zdecydowana większość piszących o fotografii krajobrazu dość wyraźnie rozdziela trzy typy fotografii krajobrazowej. Podział jest dość klarowny:

- szeroko = landszaft
    - 40-70 = blisko ludzkiego oka (wielu uważa te ogniskowe za "nudne" - mój pogląd na to jest,że są one "trudne" dla fotografa bo trudniej znaleźć ciekawy kadr.
    - powyżej 70 = fragmenty (podobnie jak w architekturze)

Powtarzam sie, wątek kręcił się wokół PODSTAWOWEGO lensa do landszaftu.

szeroko = szerszy fragment
    40-70 = węższy fragment
    powyżej 70 = jeszcze węższy fragment

Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    17-40
    Dzięki.

Nie chciałem wywoływać burzliwej dyskusji o tym, czym krajobraz jest, czym zaś nie jest. Dla mnie jednak, krajobraz to widoczki ogólnie pojęte, a czy sfotografowane zoomem 200 czy szerokim kątem to nie ma różnicy.

Szukam jednak szerokiego szkła, co by mieć możliwość uchwycenia pełniejszego, szerszego widoku niż na ogniskowej 70mm. Nie znaczy to jednak, że drugie szkło nie będzie używane do krajobrazów - wręcz przeciwnie, będzie również. Tyle że szeroki kąt w analogu to dość przydatna sprawa - wszak nie mogę sobie w PS skleić panoramy z kilkudziesięciu zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie ma zmiłuj. :-) Udowodnij. To się nie da z prostego powodu. Kąty widzenia obiektów będą inne.
    Ja udowodnię. Stanę w jednym miejscu, zrobię 2 fotki, jedną 100mm, drugą np. 28mm. Następnie z tej drugiej fotki wytnę w komputerze odpowiedni fragment. I będą to takie same kadry. Tyle, że ten drugi będzie w niższej rozdzielczości. Da się?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    zrobię 2 fotki, jedną 100mm, drugą np. 28mm. Następnie z tej drugiej fotki wytnę w komputerze odpowiedni fragment. I będą to takie same kadry. Tyle, że ten drugi będzie w niższej rozdzielczości. Da się?
    Na kliszaku średnio się da...

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów