Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: W który system wejść? 50D vs. D90 + szkła + lampa itp.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Smile

Nie wiem o co tu chodzi że niektórzy piszą wybierz "system" a nie puszkę...przecierz nikon to nie firma byle jaka i wychodzi niby że brak w niej szklarnii jak np. pentax czy olympus, ja osobiście mimo że mam canona bo akurat ten model jest tani i wypluwa bardzo dobre obrazki to polecam znajomym D90 ktorzy mają ponad 4k na lustrzanę...dlaczego a dlatego że Canon do 2tysięcy nie ma szkła moim zdaniem godnego...poprostu to jest porażka dla klienta, eLe się bronią dzielenie i powiedzmy że są super...ale dla amatorów nie ma nic godnego: szkła typu C17-85is, C18-135is czy C18-200is to porażka optyczna i ciemne, kicior 18-55is broni się dzielnie dlatego go kupiłem, owszem jest tamron 17-50 , ale nikon go też ma, AF może jednak kolege rozczarować tak jak mnie rozczarował w S17-70. Dla mnie nikoś ma coś dla czego przejdę na ten system obiektyw 18-105vr plus dobrze wykonaną 50/1.8 lub 18-200vr...Myślę że body C50D jest jest lepsze od body D90 samo w sobie ale właśnie SYSTEM dla kogoś kto ma "troche" kasy ma mniej do zaoferowania...
    Podsumowując jak ktoś tu napisał kiedyś na forum C ma więcej dla profesjonalistów do zaoferowania a N dla amatorów.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Nie wiem o co tu chodzi że niektórzy piszą wybierz "system" a nie puszkę [....]
    No i to właśnie może oznaczać wybór systemu Nikona . Nigdzie nie jest napisane, że lepszy jest ten czy ten ale chodzi o to żeby nie wybierać na podstawie puszki całości sytstemu, bo jak słusznie zauważyłeś cała reszta jest (w zależności) od potrzeb dużo istotniejsza .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Podsumowując jak ktoś tu napisał kiedyś na forum C ma więcej dla profesjonalistów do zaoferowania a N dla amatorów.
    no albo raczej Nikona da sie zlozyc sensownego w okolicach 850 EUR, w Canonie wymaga to juz 1050 (bo i zestaw z 18-135 jest zupelnie sensowny).

jesli chodzi o korpusy, to mam duzo wyzsze zaufanie do serii xxD Canona, bo w Nikonie zwlaszcza D70 byl modelem, w ktorym egzemplarze padaly jak muchy, a i z D80 tez bywalo roznie. ale nadmiernie bym tego nie generalizowal.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Nie wiem o co tu chodzi że niektórzy piszą wybierz "system" a nie puszkę...przecierz nikon to nie firma byle jaka i wychodzi niby że brak w niej szklarnii jak np. pentax czy olympus, ja osobiście mimo że mam canona bo akurat ten model jest tani i wypluwa bardzo dobre obrazki to polecam znajomym D90 ktorzy mają ponad 4k na lustrzanę...dlaczego a dlatego że Canon do 2tysięcy nie ma szkła moim zdaniem godnego...poprostu to jest porażka dla klienta, eLe się bronią dzielenie i powiedzmy że są super...ale dla amatorów nie ma nic godnego: szkła typu C17-85is, C18-135is czy C18-200is to porażka optyczna i ciemne, kicior 18-55is broni się dzielnie dlatego go kupiłem, owszem jest tamron 17-50 , ale nikon go też ma, AF może jednak kolege rozczarować tak jak mnie rozczarował w S17-70. Dla mnie nikoś ma coś dla czego przejdę na ten system obiektyw 18-105vr plus dobrze wykonaną 50/1.8 lub 18-200vr...Myślę że body C50D jest jest lepsze od body D90 samo w sobie ale właśnie SYSTEM dla kogoś kto ma "troche" kasy ma mniej do zaoferowania...
    Piszac, ze Canon nie ma nic godnego dla amatora do 2 k to chyba zdazyles zapomniec pare stalek 50 1.4, 85 1.8, 28 1.8, 35 2.0 i pewnie sie jeszcze pare znajdzie, a wiec troche sie zagalopowales. Podales dla przeciwwagi tanie zoomy i czoekujesz od nich cud jakosci. Co do cen szkiel to akurat Nikon wychodzi drozej w wiekszosci wypadkow.

Co do systemu to wybiera sie go zazwyczaj na podstawie dostepenych w nim szkiel i innych mozliwosci. Czasem czlowiek jest troche bez wyjscia, bo wybierze system wedle szkiel,a potem sie okazuje, ze puszki tego systemu maja jakies potrzebne nam rzeczy albo w puszkach za 10k, albo w ogole ich nie maja.

Takze ja juz tutaj chyba pisalem, najpierw system na podstawie dostpenych/cen szkiel, potem wybor puszki w obrebie wczesniej wybranego systemu.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów