Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: odnosnie ogniskowej ...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Parafrazując znane i mądre powiedzenie:

Nie ma pytań-głupawek. Są tylko głupawki-odpowiedzi.

A jesli chodzi o niegłupawą odpowiedź - to co da się uzyskać na długim końcu to właśnie jest pełny otwór dla tej ogniskowej. Jasność obiektywu zależy od (1) jego średnicy (2) jego długości. Co można sobie udowodnić patrząc przez krótką i długą rurę tej samej średnicy.

Oczywiście "geometryczna" długość jest modyfikowana przez sprytną optykę w bardziej wyrafinowanych obiektywach.

Bywalec

Domyślnie

W dużym uogólnieniu - wartość przysłony to stosunek średnicy obiektywu do jego długości. W obiektywach, których długość się nie zmienia w trakcie zoomowania (zmiana ogniskowej odbywa się poprzez przesuwanie wewnętrznych soczewek), możliwe jest uzyskanie stałej wartości przysłony, a te które zmieniają długość (wysuwa się przednia soczewka i obiektyw wydłuża), mają zmienną siłę światła. Prostsze i tańsze są te drugie, bardziej wyrafinowane i droższe te pierwsze.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jasność obiektywu zależy od (1) jego średnicy (2) jego długości.
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    W dużym uogólnieniu - wartość przysłony to stosunek średnicy obiektywu do jego długości.

No patrzcie, a mi sie zawsze wydawało, że to jest stosunek średnicy obiektywu do jego ogniskowej.. Dzieki za sprostowanie

a te które zmieniają długość (wysuwa się przednia soczewka i obiektyw wydłuża), mają zmienną siłę światła
    A Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 28-75 f/2.8 Canon 17-55 f/2.8, Canon 24-70 f/2.8L, Sigma 18-50 f/2.8EX, Sigma 24-70 f/2.8EX? Chyba (nie wiem czy wszysystkie) zmieniają swoja długość przy zmianie ogniskowej, a mają stałe światło. Co ciekawe wszystkie f/2.8:-)
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 15-11-2009 o 20:51
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To sobie zobacz jak pracuje przysłona w tych szkłach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

A propos głupawek-odpowiedzi. Było już X razy -stosunek średnicy źrenicy wejściowej do ogniskowej obrazowej. O ile średnicę źrednicy wejściowej obiektywu można w praktyce powiązać z jego średnicą (średnicą jego szeroko rozumianej optyki, ale też nie w każdym wypadku "wprost"), to mieszanie pojęcia ogniskowej i fizycznej długości obiektywu jest już niedpuszczalne. Pisząc takie rzeczy nikomu się nie pomaga, wprowadza się tylko zamęt i pogłębia/utrwala błędy. rychu, weź choćby popularnego Tamron'a 17-50/2.8.

Do pozostałych tylko się ukłonię. Jeśli z 12 linijek zrozumiałe okazuje się tylko ostatnie 5 (a po skutkach wnoszę, że i to nawet nie), a czesć rozmówców najwyraźniej nie wie do czego odnosił się omawiany przez nich fragment wypowiedzi, to ja nie mam już nic do dodania, szkoda mojego i Waszego czasu.

EDIT:
    Patrzę, że trochę zamarudziłem nad odpowiedzią i ktoś mnie ubiegł
    Ostatnio edytowane przez APP ; 15-11-2009 o 21:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To sobie zobacz jak pracuje przysłona w tych szkłach .
    Jakkolwiek by ona nie pracowała, to masz spełnione dwa warunki:
    - Jest zachowany stały otwor względny na calym zakresie? Ano jest
    - Zmienia się długośc obiektywu wraz ze zmianą ogniskowej? Ano tak

Dziekuję, nie mam więcej pytań..

A propos tego jak się oznacza otwór względny:
    Szkła o zmiennej ogniskowej {zoomy] mogą mieć ogniskową stałą np:2,8 lub zmienną jak pisał Marcin G.:np:3,5-5,6.
    Bo jeszcze ktoś przyjdzie i ubzdura sobie, że 1:2.8 na obiektywie to ogniskowa..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Jakkolwiek by ona nie pracowała, to masz spełnione dwa warunki:
    - Jest zachowany stały otwor względny na calym zakresie? Ano jest
    - Zmienia się długośc obiektywu wraz ze zmianą ogniskowej? Ano tak
    Mnie chodziło tylko o to, że w niektórych szkłach o stałym świetle tak na prawdę światło stałe nie jest tylko jest ono "robione" jako stałe właśnie przysłoną :-).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

W obiektywach nie zmieniających swojej fizycznej długości też może zachodzić taka potrzeba. Objaśnienie tego bez wnikania głębiej w definicje raczej się nie uda, kto zechce doczyta gdzie trzeba, pozostałym musi wystarczyć, że stałe światło, to stałe światło, a ogniskowa obiektywu to nie to samo co jego dosłownie rozumiana długość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie chodziło tylko o to, że w niektórych szkłach o stałym świetle tak na prawdę światło stałe nie jest tylko jest ono "robione" jako stałe właśnie przysłoną :-).
    A to to to ja wiem:-) W tym przypadku jednak to pominąłem, bo teza postawiona przez rycha brzmiała nieco inaczej i nie odnosiła się do przymykania przysłony podczas zamiany ogniskowej, a jedynie wysuwania się tubusa..:wink:

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a są nawet szkła o stałym rozmiarze i zmiennym świetle...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów