Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: odnosnie ogniskowej ...

Mieszany widok

tosca30
    Guest

Domyślnie odnosnie ogniskowej ...

witam
    posiadam 350d , jestem poczatkujący ,
    dlaczego nie da się wpełni otworzyć obiektywu na dłuższej
    ogniskowej ?

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jakiego obiektywu to przede wszytskim??...
    Domyślam się co znaczy "otworzyć". Przypuszczam też że chodzi o szkło ze zmiennym światłem.
    Na przykład kit - f 3.5 masz tylko na krótkim końcu, przy dłuższych ogniskowych ogranicza Cię do 5.6.
    Tak właśnie jest, to normalne przy tym typie szkieł i nic nie poradzisz..tzn poradzisz- kupując inny obiektyw ze stałym światłem gdzie masz nielimitowaną daną wartość przysłony np. 2.8 przez cały zakres.
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 14-11-2009 o 23:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Szkła o zmiennej ogniskowej {zoomy] mogą mieć ogniskową stałą np:2,8 lub zmienną jak pisał Marcin G.:np:3,5-5,6.Pisze na obiektywie i w jego instrukcji.Stałoogniskowe mają
    "jak sama nazwa wskazuje ":-) stałą ogniskową.

Uzależniony

Domyślnie

Zapewne (za diagnozą MarcinaG, że chodzi o obiektyw zmiennoogniskowy ze zmiennym otworem względnym) wystarczy najprostsza możliwa odpowiedź - "bo tak jest zbudowany".

Sęk w tym, że to odpowiedź tak karkołomna, jak zadane pytanie, gdzie opis problemu jest nie tylko ubogi, ale i co najmniej niejednoznaczny (autor niezłą sieczkę zrobił w tych raptem kilku słowach). Dla ścisłości, taki np. "kit" na długim końcu przy f/5.6 jest w pełni otwarty, ale może o inne otwarcie chodziło (pewnie da się go w pełni otworzyć przy dowolnej ogniskowej, tylko nie każdy będzie potem umiał poskładać).

Jakoś tak dziwnie się zbiega, że w weekend'owe wieczory dość regularnie pojawiają się takie jednopostowe pisane dość charakterystycznym językiem "głupawki". Sam nie wiem co o tym myśleć, za każdym razem zastanawiam się czy jest sens odpisywać... Drogi tosca30, jeśli nie jesteś trollem (na jakiego niestety wyglądasz) i czujesz się tą wypowiedzią dotknięty, niech będzie dla Ciebie nauczką, że o terminologię i składnię wypowiedzi trzeba dbać.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 15-11-2009 o 00:08

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Jakoś tak dziwnie się zbiega, że w weekend'owe wieczory dość regularnie pojawiają się takie jednopostowe pisane dość charakterystycznym językiem "głupawki". Sam nie wiem co o tym myśleć, za każdym razem zastanawiam się czy jest sens odpisywać... Drogi tosca30, jeśli nie jesteś trollem (na jakiego niestety wyglądasz) i czujesz się tą wypowiedzią dotknięty, niech będzie dla Ciebie nauczką, że o terminologię i składnię wypowiedzi trzeba dbać.
    Wiesz są tacy co nie wiedzą co myśleć o też dość niezrozumiałych wynurzeniach w kwestii nazewnictwa typu: "głupawka". Tworzy to wyśmienitą atmosferę forum - wręcz chce się tu zaglądać :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Parafrazując znane i mądre powiedzenie:

Nie ma pytań-głupawek. Są tylko głupawki-odpowiedzi.

A jesli chodzi o niegłupawą odpowiedź - to co da się uzyskać na długim końcu to właśnie jest pełny otwór dla tej ogniskowej. Jasność obiektywu zależy od (1) jego średnicy (2) jego długości. Co można sobie udowodnić patrząc przez krótką i długą rurę tej samej średnicy.

Oczywiście "geometryczna" długość jest modyfikowana przez sprytną optykę w bardziej wyrafinowanych obiektywach.

tosca30
    Guest

Domyślnie

App jak nie masz nic do powiedzenia to zostaw swoje trole w domu i idz na spacer
    moze sie nie wyrazilem jak profesjonalista , bo jestem laikiem w tej dziedzinie , dlatego wszedlem do dzialu dla poczatkujacych , jak nie chcesz pomoc twoja sprawa , piszac te 6 linijek tekstu mogles zapytac jaki mam obiektyw i o co mi konkretnie chodzi...

canon 350 d z obiektywem sigma 17-70 f2,8 - dlaczego przy ogniskowej 70 nie moge otworzyc przyslony do 2,8 ??
    Ostatnio edytowane przez tosca30 ; 15-11-2009 o 00:24

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tosca30 Zobacz posta
    App jak nie masz nic do powiedzenia to zostaw swoje trole w domu i idz na spacer
    Mocne słowa jak na drugi post. Sugeruję zmienić podejście. Przychodzisz na pomóc prosząc o pomoc. jesli w ten sposób się obnosisz i prawie że żądasz pomocy to nie spodziewaj się że w przyszłości ją otrzymasz. Chyba że od masochistów.

piszac te 6 linijek tekstu mogles zapytac jaki mam obiektyw i o co mi konkretnie chodzi...
    A Ty zanim napisałeś swoje pytanie mogłeś pomyśleć jak je zadać by otrzymać satysfakcjonującą odpowiedź. PRECYZJA zadawania pytań jest bardzo ważna, bo inaczej możesz zostać potraktowany jak wyżej i to jest tylko i wyłącznie Twoja wina - nie dajesz sobie pomóc pisząc nieprecyzyjne pytania, niezależnie od doświadczenia.

Domyślnie

canon 350 d z obiektywem sigma 17-70 f2,8 - dlaczego przy ogniskowej 70 nie moge otworzyc przyslony do 2,8 ??
    Bo nie przeczytałeś napisu na obudowie obiektywu, pudełku lub gdziekolwiek indziej mówiącego "Sigma 17-70 2,8-4.5"

Edit: Co nie znaczy, że jakbyś go przeczytał, to by się dało. Po porstu mógłbyś wykorzystać to, co napisali tu inni.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

bo na 70mm ma f/4,5
    http://www.sigma-foto.pl/sigma-17-70...ro,515,pr.html

a tu nawet bardziej szczegółowo:
    http://www.optyczne.pl/14.12-Test_ob...%2881%29_.html

Arek | 2006-03-15 15:14:45
    Uzupełniam więc: dla 17 mm 2.8, dla 30 mm 3.5, dla 50 mm 4.0 i dla 70 mm 4.5.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów