Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: Czas na stałkę czyli 50mm 1.4 canon

Mieszany widok

basia
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Najlepsze akumulatorki jakie spotkałem to sanyo eneloop.
    P.S.
    W kościele IMO lepiej zdjąć lampę i założyć jasne szkło , ale może to kwestia przyzwyczajenia
    Narazie muszę niestety zostać przy tamronie.
    A co do tej lampy to przyznam bez bicia, że jej obsługa jest dla mnie zdecydowanie za trudna. Uwielbiam robić zdjęcia, ale technicznie jeśli chodzi o lampę właśnie to strasznie cięzko przychodzi mi zakumplowanie się z jej opcjami. Jeśli chodzi o siłę błysku to przeważnie jest to 1 i 1/3, najlepiej wtedy jest wszystko doświetlone. Z 430 nie miałam takich problemów... Czasami po prostu rozkładam ręce i siadam na dywanie z instrukcją od 580 i staram się cokolwiek pojąć...

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Ja swoją używam tylko na weselu. Przygotowania i kościólł bez lampy (albo bardzo sporadycznie). Zawsze na lampie mam dyfuzor Lightsphere. I akumulatorków starcza na całą imprezę.

Pozdrawiam
    Mariusz, czym robisz swoje portrety? Przeglądałam fotki, piękne. Na czym pracujesz?
    Ostatnio edytowane przez basia ; 05-11-2009 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basia Zobacz posta
    Jeśli chodzi o siłę błysku to przeważnie jest to 1 i 1/3, najlepiej wtedy jest wszystko doświetlone.
    No widzisz, może tu jest problem. Ja mam zazwyczaj na 0 albo na "minus". Staraj się tak ustawiś ISO, czas i przesłonę, aby zdjęcia było poprawnie naświetlone bez lampy. I dopalaj lekko lampą ustawioną na "minus". Powinno być dobrze.
    Ostatnio edytowane przez Blindseeker ; 05-11-2009 o 15:48

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basia Zobacz posta
    Mariusz, czym robisz swoje portrety? Przeglądałam fotki, piękne. Na czym pracujesz?
    Dziękuję
    Generalnie pracuje na dwóch starych 'piątkach' i stałkach - 15/2.8, 28/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. 28/1.8 chyba sprzedam, bo właśnie przesiadam się na 24L.

basia
    Guest

Domyślnie

Sprzedać nie mogę, bo jest nas dwie ;D Dlatego niezbędne są dwa aparaty. Generalnie jestem zadowolona z tamrona, tylko ta lampa mnie dobija. W takim razie, korzystając z tego, że do grudnia mam wolne ze zdjęciami - zaczynam próbować coś z tym robić. Dzięki wielkie. Dodam, że w kościele, gdzie nie jest niewiadomo jak ciemno zdjęcia wychodzą bardzo ładne (żeby nie było, żem partacz łachudra) daję radę w większości miejsc tylko chcę wyeliminować te "złe miejsca", które nastręczają mi pracy w PS.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Dziękuję
    Generalnie pracuje na dwóch starych 'piątkach' i stałkach - 15/2.8, 28/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. 28/1.8 chyba sprzedam, bo właśnie przesiadam się na 24L.
    Będziesz miał zestaw, który ja planuję właśnie (mam jeszcze 135). Waham się nad fiszem 50/1,4 będę kupował, bo dobrze wspominam to szkło, mimo jego ograniczeń.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Będziesz miał zestaw, który ja planuję właśnie (mam jeszcze 135). Waham się nad fiszem 50/1,4 będę kupował, bo dobrze wspominam to szkło, mimo jego ograniczeń.
    Ja w przyszłym roku także planuję dokupienie 135L
    Jak starczy funduszy to także upgrade 85/1.8 na wersję L

Uprawnienia umieszczania postów