Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: Czas na stałkę czyli 50mm 1.4 canon

Widok wątkowy

basia
    Guest

Domyślnie Czas na stałkę czyli 50mm 1.4 canon + PROBLEM Z LAMPĄ 580EX II

Witam
    Mam dwa aparaty - canona 30d i 40d (który to zaraz wędruje do serwisu z migawką) oraz dwa takie same obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO. Chciałabym czegoś jasnego do portretów, bo efekty na długim tamronie nie do końca mnie satysfakcjonują. Stąd wybór padł na stałkę. Czy muszę mieć 1.4? A może lepiej tańszą 1.8 na początek? Duże są różnice w pracy z lampą?
    A właśnie odnośnie lampy też mam spory problem. Do 30d zakładam 430EX, do 40d kupiłam 580EX II i chyba był to spory przerost treści nad formą. Mimo ustawiania siły błysku ciężko mi sie na niej pracuje, głównie robie reportaże w kościołach i tam najgorzej jest podczas wyjścia i wejścia, gdy odległość Pary Biało-Czarnej od obiektywu się zmienia i o wile doświetlone są fotki z końca kościoła to przepalone są te z bliska. Wiadomo, że jak długi i ciemny kościół to trzeba sie namęczyć, a czasu by zmieniać siłę błysku wcale. Co radzicie? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź. Czytam forum juz dobry rok i widzę, że skupia wielu konkretnych i znających się na temacie ludzi. Basia
    Ostatnio edytowane przez basia ; 05-11-2009 o 12:10

Uprawnienia umieszczania postów