stosował ktoś zamiast paluszków alkalicznych akumulatorki? i napiszcie jak wam te baterie trzymają.. bo zamiast alkalicznych to chyba bardziej opłaca się coś takiego jak energizer ultimate lithum L91
stosował ktoś zamiast paluszków alkalicznych akumulatorki? i napiszcie jak wam te baterie trzymają.. bo zamiast alkalicznych to chyba bardziej opłaca się coś takiego jak energizer ultimate lithum L91
Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-10-2009 o 16:56
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
dziś przyszły do mnie nowe pocketwizardy, dzieki nim zmontowealem takie cos:
- zwykły wysoki statyw oświetleniowy (będe musiał kupić coś niższego)
- na uchwycie do parasolki dwie lampy 580EX II
- parasolka/softbox, w srodku srebrna
- uchtyw kołowrotkowy
- do uchwytu przymocowany najtanszy monopod
- na monopodzie FlexTT5
- lampy polaczone z Flexem podwojnym przewodem E-TTL
wszystko dziala bardzo fajnie, zaobserwowalem tylko malutkie problemy w komunikacji Flex - lampy, za ktory odpowiedzialny jest podwojny kabel, czasami potrafi nie wyzwolic co nie zdarza sie jak polacze lampe bezposrednoo z Flexem, oprocz tego czasami blyska lekko sam z siebie, wlasnie tak jak po wlaczeniu Flexa z lampą, cos jakby gubil i lapal kominikacje z lampa
jesli jakis ferryt nie pomoze i problemy beda zbyt dokuczliwe to na monopodzie bedzie trzeba zawiesic dwa Flexy, kazdy na jedna lampe
samo działenie nowych PW jest rewelacyjne, powtarzalnosc naswietlenia rewelacja, w konfiguracji zmienilem tylko czas synchronizacji dla 5D i nic wiecej! dziala idealnie
zauwazylem tylko jedna dosc duza wade, nie dziala blysk modelujacy, wielka szkoda, w plenerze malo przydatny ale w studio juz by sie przydalo
Witam.
Sprzet: 5d z 24-105 50/1.8 i 70-200/4.0. Lampa 580ex II. Chinczyk odbiornik i nadajnik.
Problem?
W 90% zdjec na krawedzi kadru, dluzszy bok blisko nadajnika na body, pojawia sie smuga na zdjeciach. Wyglada to na zasadzie stemplowania w PS. Nie jest to jakis pas ale jakas forma zaklocenia. Jakos do tej pory tego nie namierzylem az do dzis. Przy czym z lampa na body jest cacy.
Ktos juz o tym pisal. Jak na moj gust to sprawa chiczyka. Czy ktos mial cos podobnnego?
I teraz jesli mam zmienic ten wynalazek to na jaki, zeby nie bylo powtorki z rozrywki?
Dzieki!
nie ten wątek, tu piszemy o PW z ETTL,
zapytaj tu: http://www.canon-board.info/showthre...=30095&page=18
i daj od razu jakiś przyklad zdjecia z tymi "zakłuceniami"
Dobra moj blad ale odpowiedz juz mam i dziele sie nia:
http://www.piro.art.pl/2009/06/21/uw...lacze-radiowe/
I teraz na temat czy ktos mial z Pocket Wizardami takie problemy?
ma ktos info czy europejskie minitt1 i flexytt5 bedą działać z PW plusII zakupionymi w USA ?
o ile PW zakupione w USA będą na częstotliwości w USA - to nie.
Ale miejsce zakupu jest nieistotne.
ja np kupiłem w USA PW europejskie
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
oczywiscie masz racje, z tym ze kupiles te wersje europejskie nielegalnie, bo teoretycznie zaden sklep w USA nie ma prawa sprzedawac sprzetu radiowego o niedozwolonej na danym rejonie czestotliwosci a w USA takie prawa sa ostro przestrzegane i mocno karane
zreszta nie bez powodu w Adoramie i inych duzych sklepach nie kupisz wersji europejskiej