Strona 51 z 152 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Mnie się wydaje, że nie ma problemu ale to nie będzie wzięcie dotacji na żonę tylko po prostu żona weźmie dotację na siebie

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    Mnie się wydaje, że nie ma problemu ale to nie będzie wzięcie dotacji na żonę tylko po prostu żona weźmie dotację na siebie
    No no, oczywiście że żona weźmie

Martwię się tylko troszkę, że wniosek może być odrzucony ze względu na brak "kwalifikacji" żony. Np bo ja np. mam przynajmniej ten kurs z kurii, a żonka na razie jeszcze nie.
    Czy warto zainwestować tez dla niej w ten kurs?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

do mac22

W zasadzie te pieniądze z UP nie są obwarowane jakimiś szczególnie drobiazgowymi biznesplanami, czy też poświadczeniami o wykształceniu w kierunku otwieranej działalności.
    Po prostu UP posiada do rozdysponowania pieniądze, a podstawowym warunkiem jest posiadanie statusu bezrobotnego.
    Wiadome jest, że żona musi powiedzieć, że ma doświadczenie w temacie - ma przecież takie hobby, zdjęcia wykonywała znajomym np. bezpłatnie i wszyscy ją zachęcają do otwarcia własnej działalności w tym temacie.

Nie ma tutaj (bynajmniej w moim mieście) oceny kilkudziesięciu wnioskodawców i wybranie najbardziej trafnych - rokujących powodzenie biznesów. Kasę daje się wg kolejności składania wniosków. A więc może ją dostać ktoś zamierzający już setny zakład fryzjerski by po roku zamknąć biznes, a ktoś kto chce otworzyć pierwszą grotę solną w promieniu 100km tej kasy nie dostanie, bo złożył wniosek kilka dni później.

Co innego co do kasy 40.000. Tam jest konkretna ocena - otrzymuje się ilość punktów i kasę dostaje tylko góra tej piramidy. Chętnych jest często 10-20 osób na jedno miejsce, tam też nie trzeba być bezrobotnym.

Powodzenia!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A kurs warto zrobić - nawet jeśli żona będzie ci tylko od czasu do czasu pomagać.
    Księża trafiają się różni. mi już psują krew, ale to temat rzeka na inny wątek.
    Na pewno lepiej mieć, żeby pokazać jak się trafi taki typ.
    Ostatnio edytowane przez romuszek ; 28-10-2009 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mac22 Zobacz posta
    Spytam wprost.

Czy ktoś próbował wziąć dotację na bezrobotną żonę?
    Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Martwię się tylko troszkę, że wniosek może być odrzucony ze względu na brak "kwalifikacji" żony. Np bo ja np. mam przynajmniej ten kurs z kurii, a żonka na razie jeszcze nie.
    Czy warto zainwestować tez dla niej w ten kurs?
    dokładnie tak u nas było - tzn. ja pracuję na etacie a żona na siebie działalność założyła.. z tym że nie jest to "wałek" bo żona dosyć długo już foci.. nawet tu konto ma swoje .. a co do kursu to u nas było tak jak piszesz - właśnie żeby "kwalifikacje" potwierdzić zarządali kwitu z kurii - ja miałem swój, żona nie - więc szybka wycieczka do Łowicza na kurs sprawę załatwiła..
    a'propos - jutro przychodzą do nas na kontrolę więc zobaczymy jak będzie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

mac22
    Guest

Domyślnie

W takim razie życzę powodzonka na kontroli.

a ja biorę się za poszukiwanie kursu (swój robiłem w Cz-wie, ale jakoś w tym roku nie widzę żeby był organizowany)

no i pomalutku biorę się za biznesplan

tylko w moim przypadku, żonka ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wiec pewnie jak się zarejestruje to będzie biznesplan składała w innym miejscu ale za to może dostać ponad 40 000.
    Więc muszę się jeszcze sporo dowiedzieć.

a generalnie chcemy robić coś więcej niż tylko śluby i wesela. Czyli poza tym wszystkie impresy okolicznościowe. Foto reklamowe, packshoty, jakieś mini studio na początek (myślę ze za 5-6 tyś uda się sprzęt kupić). a z czasem może by się uda)ło jakiś stacjonarny punkt otworzyć (zdjęcia do dowodów paszportów itp. ) no a jak już będzie punkt to może i sklepik no i + sklep www, a może portal o fotografii z ogłoszeniami.... :grin:
    oj się rozmarzyłem...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a'propos - jutro przychodzą do nas na kontrolę więc zobaczymy jak będzie..
    ja już miałem pierwszą kontrolę Powodzenia.
    żonka ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wiec pewnie jak się zarejestruje to będzie biznesplan składała w innym miejscu ale za to może dostać ponad 40 000
    PFRON. Pół roku temu było do wzięcia 46 400, firmę trzeba prowadzić 2 lata, jest komisja przed którą trzeba nawijać i bajerować o większą kasę
    W/w suma jest zależna od tego jak się sprzedamy, ilu jest chętnych i czy nie okroili ich na dzień dobry (zmniejszyli sumę do rozdysponowania pomiędzy kandydatów).
    Poza tym (ma orzeczenie więc i ustaloną/przyznaną rentę?) nie będzie się mogła zarejestrować jako bezrobotna tylko osoba poszukująca pracy nie pozostająca w zatrudnieniu a tym samym nie może starać się o dotację z PUPu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

po jakim czasie mieliscie kontrole ? i co kontroluja w ogole ? ;]
    no comment...

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Ja nie brałem dotacji z PUPu. Kontrolę miałem jakiś miesiąc, może dwa po otwarciu firmy. Przyszły dwie miłe panie i sprawdzały zgodność faktur z zakupionym sprzętem.

mac22
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    ja już miałem pierwszą kontrolę Powodzenia.

PFRON. Pół roku temu było do wzięcia 46 400, firmę trzeba prowadzić 2 lata, jest komisja przed którą trzeba nawijać i bajerować o większą kasę
    W/w suma jest zależna od tego jak się sprzedamy, ilu jest chętnych i czy nie okroili ich na dzień dobry (zmniejszyli sumę do rozdysponowania pomiędzy kandydatów).
    Poza tym (ma orzeczenie więc i ustaloną/przyznaną rentę?) nie będzie się mogła zarejestrować jako bezrobotna tylko osoba poszukująca pracy nie pozostająca w zatrudnieniu a tym samym nie może starać się o dotację z PUPu.
    nie, nie ma renty. Orzeczenie nie z ZUS, tylko orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności (umiarkowany stopień niepełnosprawności).

Czyli niepełnosprawni mają trudniej o dotację o to Polska właśnie

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

nie, nie ma renty. Orzeczenie nie z ZUS, tylko orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności (umiarkowany stopień niepełnosprawności).
    Wiem, że nie z ZUSu :-)
    Mam identyczne orzeczenie ale i papier o przyznaniu renty socjalnej. Nie ważne czy renta została zawieszona z powodu innej pracy i nie jest pobierana, ważny jest papier o jej przyznaniu. Przez to nie mogłem się zarejestrować jako bezrobotny i nie mogłem się starać o dofinansowanie z PUPu. Nie ma jednak tego złego... poszedłem do PFRONu (do Starostwa Powiatowego, podobno w różnych miastach PUP się tym również zajmuje) i zgarnąłem więcej
    Ostatnio edytowane przez blum ; 29-10-2009 o 11:14

Strona 51 z 152 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów