Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Dziwne zachowanie AF canona 85/1.8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF. No i jest to raczej szkiełko bardziej pod FF (ogniskowa). Tak jak mówiłem, na cropie używałem naprzemiennie 50 i 85, a po przesiadce na FF i paru zdjęciach z 85 stwierdziłem "to jest to".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF. No i jest to raczej szkiełko bardziej pod FF (ogniskowa). Tak jak mówiłem, na cropie używałem naprzemiennie 50 i 85, a po przesiadce na FF i paru zdjęciach z 85 stwierdziłem "to jest to".

Popieram w całej rozciągłości

Dodam jeszcze, że w czterdziestkach nowy soft rozwiązywał po części problemy z przestrzelaniem 85 1,8 przy większych odległościach.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

msz nie masz problemów na 40D, bo ma dużo mniejszą matrycę niż 5DII
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że w czterdziestkach nowy soft rozwiązywał po części problemy z przestrzelaniem 85 1,8 przy większych odległościach.
    Popierasz informację o problemie szkła i piszesz o tym, że firmware aparatu poprawił jego właściwości? Może jednak firmware poprawił właściwości aparatu?
    Moje 85USM pięknie chodziło na 400D i 30D. Pięknie chodzi nadal na 50D i 5D2.
    Pewnie mam popsutą sztukę bo to nienormalne jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    Popierasz informację o problemie szkła i piszesz o tym, że firmware aparatu poprawił jego właściwości? Może jednak firmware poprawił właściwości aparatu?
    Moje 85USM pięknie chodziło na 400D i 30D. Pięknie chodzi nadal na 50D i 5D2.
    Pewnie mam popsutą sztukę bo to nienormalne jest.

Popieram wszystko co napisał zaitsev i co zacytowałem.

Piszę o tym, że nowy firmware czterdziestek często poprawiał współpracę owego aparatu z 85 1,8.
    Ja też nie miałem problemu związanego z błędną współpracą AF ww. zestawu, nawet na starym sofcie 40D, co nie zmienia faktu, iż wielu użytkowników takiego tandemu skarżyło się na problemy z AFem więc takowy problem występuje.
    U mnie natomiast problem taki dotyczy współpracy mojego egzemplarza 5D II z moim obiektywem 85 1,8 i tylko tej jednej kombinacji aparat/obiektyw ze wszystkich elementów zestawu jakie posiadam.

Nie potrafię napisać tego bardziej dokładnie.

Domyślnie

Też mam duży ff przy fotografowaniu całej sylwetki 85mm ale tylko w 350D przy reszcie aparatów jest ok, zwalałem to raczej na słaby af w tym modelu :-P
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Konrado84 Zobacz posta
    Popieram wszystko co napisał zaitsev i co zacytowałem.
    Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF.
    To szkło nie jest takie bo jakby takie było to też miałbym problem. Drugie zdanie bardzo prawdziwe

Ty potwierdziłeś problem szkła (FF) przy dużych odległościach, po czym napisałeś że nowy FW body (bo przecież nie szkła) 40D rozwiązuje po części problem FF.
    Jeśli FW body rozwiązuje problem to jaka tutaj jest wina/wada szkła? Chyba jednak problemem były/są wady/niedoskonałości sprzętu do którego owe szkło zostało podpięte.

Niech ktoś podepnie taką (z FF z dużych odległości) sztukę pod 7D. Jestem ciekawy bo jeśli będzie ok to wina szkła?

Cytat Zamieszczone przez Diabel03 Zobacz posta
    Też mam duży ff przy fotografowaniu całej sylwetki 85mm ale tylko w 350D
    85USM to było moje pierwsze szkło po 18-55/3.5-5.6 przy 400D. Również miałem problemy ale nauczyłem się używać szkła i problemy się skończyły.
    Ostatnio edytowane przez blum ; 28-10-2009 o 13:04

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Swojego 400d już nie mam, ale jak będzie okazja to przetestuję szkło równolegle na FF i cropie.

Domyślnie

Ja mam 85 f/1.8 na 5d i jest super,zadnych problemow.A szkielko duzo lepsze niz 50 1.4.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Mój 85/1.8 z 40D ustawiał ostrość przed obiektem. Portret wychodził dobrze przy f>4.0 Trafił na Żytnią i został dostrojony do puszki. Po regulacji bezproblemowo. To kpina że Canon wciska takie buble.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów