Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

Zablokowany

Domyślnie

Reasumujac, jak mam 250 Dpi po wyjściu z aparatu takiego RAW, do druku bde rozmuchiwal do 300. Pózniej bok z rozdzielczości (powiedzmy 2800x) podziele przez 300dpi i wyjdzie mi bok OPTYMALNEGO wydruku w calach. Chcac robić mniejsze wydruki trzymamy się 300dpi ( bo lab tak sobie życzy), tylko mnozymy -->oczekiwana długość boku odbitki w calach x 300dpi = wartość rozdzielczości na która należy przeskalowac zdjecie, ktorego jeden z bomow ma wspomniane 2800.
    Do zamieszczania w sieci pozostawiam wyprodukowane 250dpi, przy zmniejszaniu zmieniam jedynie w CS3 quality powiedzmy na 6 co daje mi fotkę około 100kb co jak najbardziej nadaje sie na strone www.
    Mam racje?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Do zamieszczania w sieci pozostawiam wyprodukowane 250dpi, przy zmniejszaniu zmieniam jedynie w CS3 quality powiedzmy na 6 co daje mi fotkę około 100kb co jak najbardziej nadaje sie na strone www.
    Mam racje?
    Nie. Do sieci skalujesz do odpowiedniej rozdzielczości w pikselach. Informacja o dpi jest tutaj tak samo istotna, jak nadruk z kolejnym dniem tygodnia na popularnych swojego czasu majtkach.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany

Domyślnie

Czyli w sprawie wydrukow słusznie prawie, tak? A jaka jest ta 'odpowiednia' rozdzielczosc do sieci?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli w sprawie wydrukow słusznie prawie, tak? A jaka jest ta 'odpowiednia' rozdzielczosc do sieci?
    Bez znaczenia. Możesz ten "parametr" pominąć. Nie zwracaj na niego uwagi. Nie ma go.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Od 3 stron Ci tłumaczymy że w sieci nie istnieje pojęcie DPI/PPI. Odpowiednia rozdzielczość do sieci jest taka jak Ci odpowiada - na forum możesz wrzucać zdjęcia o długości boku max 800 pixeli, z reguły nie będąc maksymalnym lamerem nie wrzuca się zdjęć do oglądania o dużo większym rozmiarze niż przeciętny ekran (nie mówię tu o samplach itp) - czyli jakieś 1024 px wysokości minus ramki przeglądarek...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Ok, zalapalem sedno jeśli chodzi o www, dziękuje. Skoro nikt nie protestuje wnioskuje ze wydrukami tez się mylę ;-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ok, zalapalem sedno jeśli chodzi o www, dziękuje. Skoro nikt nie protestuje wnioskuje ze wydrukami tez się mylę ;-)

Tak mylisz się.

DPI, PPI istnieje TYLKO wtedy kiedy masz do czynienia z GOTOWYM obrazem. Większość monitorów ma około 100 PPI co wynika z rozmiarów plamki na ekranie. Zmierz sobie monitor linijką i zobacz jaką masz ustawioną "rozdzielczość" we właściwościach ekranu. Zwykle to będzie pomiędzy 90-95 a 100-105

Ze zdjęciami do labu to nie zawracaj sobie głowy DPI zapisanymi w pliku. One są i tak bez znaczenia. Jak masz zdjęcie 2800pix to 2800/300 = długość boku zdjęcia które CHCEMY wydrukować z 300 DPI.

Tak poza tym to 300 DPI to duża przesada. Może z 1% populacji będzie w stanie to zobaczyć. Zwykle 240 jest "good enough". National Geographic drukuje coś ok 144 DPI (nie mam pewności).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów