Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

Zablokowany

Domyślnie Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia
    CANON EOS 40D z dodatkami

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?

obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
    Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa
    Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...
    PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 27-10-2009 o 14:21 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?
    A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
    W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
    Nie wiem co do tego ma piractwo...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
    ?
    ojej. no po prostu komuś podoba sieę fotka z sieci ti sobie ja zapisuje i drukuje jako zdjęcie. setki osób tak robi

jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm

choć teraz zrobiłem wydruk z okna explorera i drukarka "olała" DPI i wydrukowała w wielkosci podglądu więc chyba jednak bez sensu :/

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
    W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
    Nie wiem co do tego ma piractwo...
    Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.
    Weź sobie mniej więcej rozmiar ekranu i policz jaką długość boku będzie miała odbitka zrobiona z takiego rozmiaru w pikselach przy 300 dpi - to Ci da jakiś pogląd...
    Poza tym znacznie częściej zdaża się kradzież do pokazywania w sieci niż na wydruk - mi się zdażyło parę próśb o zdjęcia w dużym rozmiarze bo ktoś sobie chciał wydrukować i bez problemu takim proszącym wysłałem duże pliki.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milcze Zobacz posta
    .....
    jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm..../
    Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:

dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
    dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
    dla 100 DPI 22,86x15,24 cm

i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów