Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?
Troszke teorii masz tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
CANON EOS 40D z dodatkami
Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 27-10-2009 o 14:21 Powód: Automerged Doublepost
A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
Nie wiem co do tego ma piractwo...
ojej. no po prostu komuś podoba sieę fotka z sieci ti sobie ja zapisuje i drukuje jako zdjęcie. setki osób tak robi
jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm
choć teraz zrobiłem wydruk z okna explorera i drukarka "olała" DPI i wydrukowała w wielkosci podglądu więc chyba jednak bez sensu :/
Weź sobie mniej więcej rozmiar ekranu i policz jaką długość boku będzie miała odbitka zrobiona z takiego rozmiaru w pikselach przy 300 dpi - to Ci da jakiś pogląd...
Poza tym znacznie częściej zdaża się kradzież do pokazywania w sieci niż na wydruk - mi się zdażyło parę próśb o zdjęcia w dużym rozmiarze bo ktoś sobie chciał wydrukować i bez problemu takim proszącym wysłałem duże pliki.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.