Strona 8 z 66 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Wiesz pank, prawda jest taka że tacy ludzie pstrykają zdjęcia biorąc za to pieniądze a nie ponosząc przy okazji żadnych kosztów (ZUS, podatek). Zastanawiam się kiedy urzędy skarbowe dobiorą się takim do 4liter i przestaną za 30zł/h zabierać robotę ludziom którzy prowadzą firmy fotograficzne
    Zaraz po tym, jak zlikwidują 50% kosztów uzyskania, nie wcześniej
    zdRAWki
    PS okazjonalne zarobienie paru groszy ("stawkę" odbieram raczej jako straszak na amatorów darmochy) nie jest "business opportunity" dla US.
    Fotograf platoniczny

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    No tak, ja też ostatnio mam zapytania od mamusiek o takie fotki, oddzwaniam, pierdu pierdu jakie ma pan fajne zdjęcia na stronie a czy robi pan dzieciom, tak robię, mam fajną cenę bo lubię dzieciakom robić zdjęcia - 5 dyszek za sobotni termin od 9.00 do powiedzmy 12.00, yyy... to dziękuję, dowidzenia.
    Jedna z naszych forumowych koleżanek bierze za sesję dziecięcą/rodzinną prawie 1000 zł. Przeglądając jej kalendarz naliczyłem kilka/kilkanaście zleceń w miesiącu. Oddaje kilkanaście fotek, działa chyba w Warszawie i Krakowie.
    CanOn Can'tOff

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

No dobrze i co w związku z tym do mnie ? Jakbym operował aparatem jak Wooten albo Pilichowski na basie to też bym się tak cenił. Zresztą ja nie utrzymuję się jeszcze z foto, jak zrezygnuję z obecnej formy to pewnie się tak stanie i znacząco podwyższę ceny.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do Ciebie personalnie nic. Cytowałem Twojego posta bo pisałeś o fotografowaniu dzieci.
    Chodzi mi o to, że są fotografowie, którzy biorą "nieco" więcej niż 50 czy 200 zł za sesję i co ważne, nie narzekają na brak klienteli.
    Pilichowskiego zaliczam do ścisłej czołówki krajowej i fotograf z takiej półki pewnie bierze jeszcze więcej niż pani, o której wspomniałem.

Można ustalać cenę usługi jako pochodną doświadczenia, umiejętności, amortyzacji sprzętu, kosztów dojazdu itp, a można strzelić jakąś kwotą, "bo inni tyle biorą".
    Tworząc jakiekolwiek statystyki, z reguły odrzuca się skrajne wartości. W ten sposób reportaż ślubny można wycenić na 1000-2000 zł, choć niektórzy zrobią go za 350 zł, a inni nie zejdą poniżej 3000 zł.
    CanOn Can'tOff

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    Jedna z naszych forumowych koleżanek bierze za sesję dziecięcą/rodzinną prawie 1000 zł. Przeglądając jej kalendarz naliczyłem kilka/kilkanaście zleceń w miesiącu. Oddaje kilkanaście fotek, działa chyba w Warszawie i Krakowie.
    No i o to chodzi. Pozdrawiam tą koleżankę ponieważ wie że zdjęcia muszą kosztować i sama nie schodzi na psy tylko się ceni. Pamiętajcie że zbijając ceny "sracie we własne gniazdo". Chcecie sobie dorobić - proszę bardzo, tylko weźcie za to odpowiednią zapłatę, a nie róbcie za pół-darmo.

Zablokowany

Domyślnie

Może nie do końca to się pokrywa, ale zawód fotoreportera zabiła (bo uważam, że tak się już stało) dostępność do taniego sprzętu. Dziś każdy może cośtamcynkąć co kupią redakcje. Wcale nie Faki i Superaki, ale również te wydawałoby się zacne...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Co ma swoje dobre strony. Sprzęt jest tani i dostępny, ludzi fotografujących mnóstwo więc trzeba prezentować bardzo wysoki poziom żeby na tym zarabiać porządnie a to mocno motywuje do pracy i ciągłego rozwoju.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Może nie do końca to się pokrywa, ale zawód fotoreportera zabiła (bo uważam, że tak się już stało) dostępność do taniego sprzętu. Dziś każdy może cośtamcynkąć co kupią redakcje. Wcale nie Faki i Superaki, ale również te wydawałoby się zacne...
    Cóż, zawód skryby zabiła prasa drukarska - a naprawdę iluminowane przepisywane książki są ładniejsze i lepsze. Chyba signum temporis...
    zdRAWki
    PS pociesz się, że jesteś Jednym z Ostatnich.
    Fotograf platoniczny

Zablokowany

Domyślnie

Wątpliwe pocieszenie, ja na reporterce prasowej łechcę już próżność wyłącznie, a zarabiam ślubami.

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Wiesz pank, prawda jest taka że tacy ludzie pstrykają zdjęcia biorąc za to pieniądze a nie ponosząc przy okazji żadnych kosztów (ZUS, podatek). Zastanawiam się kiedy urzędy skarbowe dobiorą się takim do 4liter i przestaną za 30zł/h zabierać robotę ludziom którzy prowadzą firmy fotograficzne
    Wiesz nie kazdego stac na studio itp wiec od czegos musi zaczac i sie przebic . Napewno w przyszlosci jezeli bedzie mial duzo zlecen podniesie poprzeczke zeby wyrabiac sie z zamowieniami. Ja osobiscie foce wszystkich i wszystko za free czasem ktos browarka postawi ale mnie stac na to zeby nie brac po 30 zl za sesje ;D A poziom oraz sprzet daleko odbiegaja od normy zeby zyczyc sobie jak kazdy szanujacy sie fotograf. Tyle w temacie .
    Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Strona 8 z 66 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów