Strona 9 z 66 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 659

Wątek: ile za zdjęcia?

Zablokowany

Domyślnie

Tymczasem tacy ,,zaczynacze'', którzy szósty sezon zaczynają, psują rynek i potem na forach ślubnych można przeczytać lamenty panien, które są w szoku jak fotograf zawoła dwa - tak zaledwie dwa tysiące złotych (a wiemy, że to nie jest wysoka cena, bo ich ,,fotograf'' robi piękne zdjęcia i kasuje...600 z albumami. Wiem - to nie do przeskoczenia, ale skoro mogę tu powiedzieć to prosto w oczy takim działaczom to chętnie skorzystam.

Coś już napisał

Domyślnie

Jeden woła 500 drugi 5000, wolno im - i dobrze, że tak jest... jednych nie stać na 2-3 tysiące, inni wolą dołożyć do lepszej kapeli itd. Chcesz mieć elitarny zawód zacznij projektować promy kosmiczne, tam nie ma ludzi z przypadku.

Zablokowany

Domyślnie

Tak? Zapłać podatek, socjal, policz amortyzację sprzętu i dojazd - po tym wszystkim kasuj 600 pln z albumami wartymi wraz z odbitkami około 200 złotych minimum...

Nie mogę się powstrzymać. Piszesz to jako klient, czy jako ,,zaczynacz''? Jeśli jako klient to boleśnie odczujesz swój ,,marketing finansowy'' przy oszczędzaniu na fotografie i dopłacaniu muzykom. Jeśli jako ,,zaczynacz'' to powiem ci jedno - szkoda gadać, to jest właśnie mentalność klasycznych niszczycieli rynku. Gadki o promach kosmicznych sobie podaruj, bo są niezwykle lotne.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 23-10-2009 o 09:40

Coś już napisał

Domyślnie

Himi nie miałem intencji nikomu podnosić ciśnienia, zwłaszcza, że dzisiaj piątek. Nie piszę ani jako klient ani tym bardziej jako "zaczynacz" - piszę to co widzę i jakie ludzie mają do tego podejście. Osobiście na własne wesele będę wybierał świadomie fotografa.
    Chciałem napisać, że to zawód, za który bierze się wielu, którzy nie mają pomysłu na życie. Stąd tylu "pstrykaczy za pięć stów". Zresztą widać to po stylu pracy i fotkach które potem oglądam ze ślubów.
    "O szarej strefie" nie pisałam bo w tym kraju dotyczy to chyba każdego zawodu. Jestem projektantem i tutaj też to istnieje, klient zamiast iść do biura, woli wybrać inna drogę...
    Wystarczy, że będziemy dobrzy w tym co robimy i sami się obronimy, trudno myśleć o wszystkich :-).

Zablokowany

Domyślnie

Czyli mamy jednak podobne podejście - ok, peace

Coś już napisał
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Osobiscie wziol bym tylko profesjonaliste na wlasne wesele i nich mnie to kosztuje 5 K Ale za wymagania sie placi . Pamietam jak w tym roku bylem u ex;( na studniowce byl Pan fotograf oraz jakis tam czlowiek majacy firme i 400D plus 430 ex plus sigme i jakiegos tamrona Po otrzymaniu zdjec i porownaniu Dyrektor szkoly zalecila nauczycielom nie korzystac z uslug tego ktosa z 400 No coz juz przy samym wyborze protestowalem ale oni poszli na chwiosc i ciecie wydatkow Ja nie zaluje gdyz znalem Pana fotografa oraz mialem swoja ex 30 wiec udalo sie zrobic kilka fajnych fotek reszta klasy no coz bez komentarza Pamietajcie plotka jest lepsza niz reklama jak ktos zwali w malej miescinie raz komus impreze juz tam nie ma powrotu
    Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Bywalec

Domyślnie

Tak... Prześcigajmy się w cenach, kto tańszy i niedługo nie będziemy mieli co do garnka włożyć.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

sprzet wlozysz , tylko kwestia czy przezujesz
    no comment...

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Co ma swoje dobre strony. Sprzęt jest tani i dostępny, ludzi fotografujących mnóstwo więc trzeba prezentować bardzo wysoki poziom żeby na tym zarabiać porządnie a to mocno motywuje do pracy i ciągłego rozwoju.
    a wbrew pozorom są ludzie doceniajacy jakośc dobrej fotografii i gotowych za ta jakośc zapłacic wiecej niż przeciętna na rynku

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Proszę powiedzcie, że nie jestem sam... :]
    Czy Wy też podczas rozmów z różnymi osobami przeważnie słyszycie, że 800-1000zł to jest dużo kasy za fotografa , a słysząc 1500zł to by do wariatkowa wysłali?

Nie wiem jak tłumaczyć ludziom, że te 1500zł to jest minimum, aby w miarę godnie egzystować. Może macie jakieś własne sposoby na takich skąpców?
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 9 z 66 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów