Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Jakie ustawienia na chrzciny

Kr_greg
    Guest

Domyślnie

Zapytałem, ponieważ nigdy wcześniej nie używałem lampy, do zdjęć jakie robie
    na codzień nie jest mi potrzebna, a kuzyn wyjechal z prośbą na 3 dni przed imprezą
    i nie ma czasu na próby.
    Co do zielonego kwadracika to nigdy nie używałem głównie z powodu
    punktów AF. Zawsze robie tylko na centralnym i ewentualnie przekadrowuje.
    Odnośnie RAWow to jak najbardziej. Zawsze można coś uratować jak sie
    spierniczylo przy pstrykaniu.

PS. Widze ze gdybym napisał ze mam 300d z kitem to odpowiedzi byłyby konkretne. A jak mam 5d to juz musze potrafic robić w każdych warunkach.
    Ostatnio edytowane przez Kr_greg ; 15-10-2009 o 11:38

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

Wiesz co? naprawde to śmieszne, masz taki sprzęt i sie pytasz jak ustawic aparat??? Masakara.....

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr_greg Zobacz posta
    PS. Widze ze gdybym napisał ze mam 300d z kitem to odpowiedzi byłyby konkretne. A jak mam 5d to juz musze potrafic robić w każdych warunkach.
    Może w takim razie powinieneś zacząć od 300D z kitem. To idealny aparat do nauki.
    Po co masz w takim razie 5D z L-kami? Żeby się pokazać, bo sąsiad też kupił i nie mogłeś być gorszy?
    Jeśli już kupiłeś 5D to dla większości tutaj naturalnym jest, że wiedziałeś, do czego ma Ci służyć, potrafisz wykorzystać jego możliwości i widzisz różnicę w zdjęciach między nim a np. 40D, czy 450D.

Jeśli nie widzisz... To ponawiam swoją pomysł - zamieńmy się.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A Grzesiek się tylko grzecznie zapytał i przywitał na forum.... Dobra dajmy luz. Witam Cię na forum i jeszcze raz napiszę: zrób próby, pstrykaj w rawach i zerknij na stronę którą Ci podałem.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    ?
    no a jaki balans jak masz full CTO na palniku.
    Cuś około 6500K - to światło z prawie KAŻDEJ lampy błyskowej. Żarowe (tungsten) ma jednak cuś około połowy tego. To zresztą jest prawie w każdym podręczniku. EDIT: Aha i nie wiem co to jest CTO.

Cytat Zamieszczone przez Kr_greg Zobacz posta
    ..
    Co do zielonego kwadracika to nigdy nie używałem głównie z powodu
    punktów AF. Zawsze robie tylko na centralnym i ewentualnie przekadrowuje.
    Odnośnie RAWow to jak najbardziej. Zawsze można coś uratować jak sie
    spierniczylo przy pstrykaniu....
    Używaj P - i wszystko jak automacie za wyjątkiem AF. Naprawdę aparat w automacie nie jest taki zły.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-10-2009 o 12:00 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Podstawa Raw - bez pitolenia się z jakimiś balansami żarowymi , tymi szkłami spokojnie dasz radę ja bym się nawet pokusił 35tki tylko użyć .Przy FF to bajka .
    ISO jak wcześniej napisali przedmówcy w górę .W zasadzie sama ceremonia nie jest zbyt skomplikowana aby uchwycić najważniejsze momenty.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Smile

Widzę, że przez niektórych zazdrość chyba tu przemawia...

Chłopak nie pytał JAKI ma sprzęt kupić na chrzciny, czy 300D czy 5D jeśli "zaczyna" tylko prosił o POMOC przy nastawach w takich a nie innych okolicznościach. Miał fantazję to sobie kupił 5D i "L"-ki. To że kupuję sobie BMW "M Power" BMW to znaczy, że będę musiał jeździć wszędzie 200 na godzinę? Lub znać jego każdy element? świat się zmienia, możliwości finansowe ludzi też, ale widzę, że nie każdy może to zrozumieć.

A z drugiej strony to faktycznie jest podać jednoznaczne odpowiedzi w tej sytuacji, niezależnie od tego na jakim sprzęcie będziesz focił.
    Najlepszym rozwiązaniem rzeczywiście jest pójście w miejsce w którym odbędzie się uroczystość i zrobienie prób. Zwykła zabawa.
    Jeśli nie robiłeś zdjęć z lampą do tej pory i nie masz możliwości zrobienia prób w tym miejscu, to najlepiej będzie jak najpierw zrobisz sobie różne "warunki", ze światłem sztucznym, potem trochę przyciemnić i spróbować stworzyć gdzieś podobne warunki jakie mogą być (najlepiej skrajnie najgorsze) na miejscu.
    Zacząć w ogóle bez lampy na wysokich ISO. Z tymi szkłami nawet możesz dać radę. Jeśli będzie brakowało podpiąć lampę i identycznie kadrować i szukać różnic/błędów. Po kilkunastu fotkach zaczniesz "łapać" sprawę światła.
    Oczywiście jak ktoś napisał wcześniej lampa do góry i korzystać tylko ze światła odbitego szukając takich kadrów żeby nie tworzyć brzydkich cieni na twarzach m.in.
    Ogólnie trochę zabawy najpierw

Kr_greg
    Guest

Domyślnie

Dzięki Koledzy. Stronka z linka odnośnie lampy ciekawa.
    Jutro przejadę się do tego kościółka i sprawdzę czy przy przy ISO 1600
    dałbym rade wyłącznie przy zastanym, bo boję się tej lampy jak ognia.
    Jak nie to według rady Janusza program P + lampa z dyfuzorem w górę.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Może w takim razie powinieneś zacząć od 300D z kitem. To idealny aparat do nauki.
    Po co masz w takim razie 5D z L-kami? Żeby się pokazać, bo sąsiad też kupił i nie mogłeś być gorszy?
    Jeśli już kupiłeś 5D to dla większości tutaj naturalnym jest, że wiedziałeś, do czego ma Ci służyć, potrafisz wykorzystać jego możliwości i widzisz różnicę w zdjęciach między nim a np. 40D, czy 450D.

Jeśli nie widzisz... To ponawiam swoją pomysł - zamieńmy się.
    Człowieku wyluzuj co Cię obchodzi jaki ma sprzęt ,stać go więc sobie kupił ,uczony nikt z nieba jeszcze nie spadł.
    Grzecznie się spytał więc oczekuje odpowiedzi a nie głupkowatych aluzji.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    Widzę, że przez niektórych zazdrość chyba tu przemawia...
    Chłopak nie pytał JAKI ma sprzęt kupić na chrzciny, czy 300D czy 5D jeśli "zaczyna" tylko prosił o POMOC przy nastawach w takich a nie innych okolicznościach. Miał fantazję to sobie kupił 5D i "L"-ki. To że kupuję sobie BMW "M Power" BMW to znaczy, że będę musiał jeździć wszędzie 200 na godzinę? Lub znać jego każdy element? świat się zmienia, możliwości finansowe ludzi też, ale widzę, że nie każdy może to zrozumieć.
    Przeze mnie bynajmniej nie przemawia zazdrość. Wychodzę z założenia, że jak będę potrzebował 5D to go kupię.
    Co do porównań motoryzacyjnych to kupno M-ki nie oznacza, że musisz gnać 200km/h, ale musisz potrafić prowadzić takie auto, bo tam skok pedału gazu o 3cm, to jak wciśnięcie gazu do oporu w 85konnej ibizie. Dałbyś świeżo upieczonemu kierowcy takie auto do prowadzenia? Jeśli tak, to przypomnij sobie, co stało się, gdy Otylia Jędrzejczak od sponsora dostała Chryslera 300C z 5.7 litrowym silnikiem.
    Koniec OT.

Poza tym, popieram wszystkich, którzy mówią, żeby pójść i poznać miejsce, w którym będzie się robić zdjęcia.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów