Czy któryś z posiadaczy 7d jest już wstanie porównać sprawność systemu af w porównaniu do 40d ?
Czy któryś z posiadaczy 7d jest już wstanie porównać sprawność systemu af w porównaniu do 40d ?
the silence is deafening
No tak, ale wiesz jakbyś sam robił to zdjęcie i powiedział mi, że np robiąc 40d trafiłeś w ptaka 6/10 razy, a z 7d trafiłeś 10/10 ... o takie porównanie mi chodzi.. a jeszcze bardziej o kościelne sytuacje i nie chodzi mi o zdjęcia przy zapałce w ciemnym pokoju![]()
Wiem o co ci chodzi, pomogę inaczej: fredmiranda\canon i dpreview. Zabawa na cały dzień.
Dodatkowo takie porównanie imho z góry jest pozbawione sensu bo to są aparaty z innej półki. AF w 7D można konfigurować na tyle sposobów, że zaryzykuję stwierdzenie, że człowiek, który śmiga w tym 7D temacie (wie co, jak i kiedy skonfigurować) spokojnie dałby radę 40tką.
the silence is deafening
Jeśli chodzi o śledzący AF, to akurat fotografuję samoloty i na razie będąc raz na spottingu z siódemką mam znacznie więcej celnych strzałów, nić 40stką. Właściwie tylko jedno zdjęcie wypadło mi nieostre, dużo szybciej ustawiana była również ostrość, co bardzo mi się spodobało. Także naprawdę nie jest źle.
Natomiast jak pisałem wcześniej, w warunkach zbliżonych do ślubnych, a nawet nieco trudniejszych, mój 17-55 IS sprawdził się z 7demką zdecydowanie lepiej niż na 40d, na około 300-320 fotek, tylko kilka było nieostrych (nie więcej niż 10, choć dokładnie nie liczyłem). Jak chcesz, mogę podesłać ci kilka sampelków via mail (małe jpegi z puszki lub mRawy, bo akurat w takiej konfiguracji robiłem).
Tamtą chyba wykupiono, ale jest nowa: http://allegro.pl/item778826635_cano..._vat_raty.html