Strona 20 z 60 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a w manualu jaki masz zasięg? i czy rzeczywiście jest tak że jak masz wyzwalacz na sankach, na to założysz lampę i wyłączysz wyzwalacz, to lampa nie działa? i czy można robić na drugą lamelkę w takiej samej konfiguracji?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

nie sprawdzałem .

Zresztą pozostawienie nadajnika włączonym jakimś wielkim problemem nie jest wiec sie na siłę problemów nie doszukuję. działa tak jak ma działać i tyle.

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

poza tym, że będzie wyzwalał pozostałe lampy?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

Zawsze można wyłączyć odbiorniki. ale jak ktoś koniecznie chce to sprawdze w wolnej chwili jak zachowuje sie lampa przypieta na nadajniku w zależności od ON/OFF nadajnika.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 07-10-2009 o 13:03

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

i sprawdź proszę tą drugą lamelkę. z góry dziękuje

edit: jak mam gdzieś dalej odbiorniki to mi dłużej zajmie ich wyłączenie niż zdjęcie lampy z nadajniki, schowanie go i założenia lampy na sanki.

fotografia biznesowa

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

witam

Czy mając taki zestaw - MiniTT1 + FlexTT5 mogę sterować lampą manualnie z poziomu body?
    tzn. czy mogę ustawić siłę błysku np 50% niezależnie od TTL?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    witam

Czy mając taki zestaw - MiniTT1 + FlexTT5 mogę sterować lampą manualnie z poziomu body?
    Z tego co zdążyłem się zorientować to nie da rady ( mini + Flex mam dopiero od 2 tygodni więc jeszcze dokładnie urządzeń nie przestudiowałem). Albo zdajesz się na TTL, albo lampy przełączysz w manual i wtedy musisz biegać i każda lampę ustawiać indywidualnie. Polegając na TTL można ręcznie dla każdej lampy osobno wprowadzać korektę ( na razie pstrykałem tylko na jedna lampę i tak to działało ). Wyprodukowano już urządzenie pod nazwą PW ZoneController, które właśnie po zainstalowaniu na sterowniku na aparacie ( np. na mini ) pozwoli przypisać lampy do określonej strefy i sterować mocą oświetlenia w określonej strefie z tego sterownika. Na razie jednak w Polsce to urządzenie jest podobno niedostępne.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    witam

Bez wpiętej lampy na body (przez MiniTT1) - chyba nie.
    Według filmów na pocketwizard.com, jeśli masz lampę na TT1, to ją przełączasz w manual i sterujesz potem grupą lamp, z ten jednej lampy i poprzez TT1/TT5.
    Ale z tego co zrozumiałem na tym filmie - musisz mieć do tego lampę na body.
    Ja właśnie myślę o kupnie 2x TT5 i 1x TT1, bo mi się trafiła cenowa okazja (taniej niż z hkg).

Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
    Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
    Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie Pocketwizard mini i flex mam i się chwalę...

... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.

Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.

Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania o to urządzenie chętnie odpowiem, na razie jedyny minus jaki znalazłem przez 2 tygodnie używania to brak stopki lampy błyskowej w komplecie. Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Domyślnie

Może głupie pytanie , ale potrzeba mi kilka konkretnych odpowiedzi,
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

który zestaw polecacie i dla czego ?
    z góry dziękuje
    Pozdrawiam

Strona 20 z 60 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów