Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: 5D MKII czy 1D MKIII

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxpawel Zobacz posta
    Miałem 5d ("stare") a mam 1d MkIII. Dla mnie najważniejsze to równoległy zapis na 2 kartach, szczelne body, genialna bateria (na wyjazd zabieram dwie i nie wożę zasilacza) i... crop pośredni pomiędzy FF a APS-C, czyli kompromis. Podstawowa wada - waga i gabaryty. Coś za coś. Nie ma dla mnie znaczenia szybkostrzelność i AF też robię tylko na centrum.
    Sam nawet zastanawiałem się, czy nie przejść z 1d MkIII na 5d MkII ale zdecydowałem się na zostawienie.
    Oczywiście ważne jest przeznaczenie - w moim przypadku to głównie fotografia podróżnicza i częściowo socjalna.
    mam ten sam problem co Ty, Mam teraz Cropa 40D i chce zmienić na coś wyżej... miało to być 7D ale jeśli budżet pozwoli to zastanawiam sie nad 5D MkII i 1DMkIII, moje fotki są skrajnie rózne, od architektury, wnętrz (tu FF) przez fotki dla relaksu tego co do około - krajobraz, przez fotki ludzi, czasem coś z dalek (dobry zoom by sie przydał) a tu crop rules. wychodzi mi na to że wyjsciem jest 1DmkIII z cropem 1,3 ciekaw jestem tylko jaka jest róznica obrazowania między 5Dmk2 a 1Dmk3.Bokeh, Go itd.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak wyżej jeśli chodzi o bokeh i GO.

Ale ja zmieniam sprzet dopiero niestety za rok, a do tego czasu wiele się może pozmieniać. Jeśli kupie 5D II to na pewno będę musiał zakupić gripa - po prostu jestem przyzwyczajony. A co do szkła, to pewnie zaczne od 70-200 2.8. Ceny (body) mogą do tego czasu spaść, ale tego nigdy nie wiadomo.

W każdym bądź razie dylemat pozostaje, szczególnie ze względu na AF 5tki. Ludzie przez ten czas odkąd wyszła nowa 5 zrobili mi z mózgu wodę i pojecia nie mam czego się spodziewać - a przetestować sprzętu tez nie mam za bardzo gdzie.

Pozdrawiam!

Zablokowany

Domyślnie

Dla mnie obrazowanie FF i cropów 1,3 różni się jednak znacząco. Na tyle, że odpuściłem 1d2 na rzecz starej 5d.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Czyli lepiej kupić 5D II zainwestowac w gripa i kilka lensow?

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

najbardziej sensowna decyzja
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Zablokowany

Domyślnie

Ja ci nie odpowiem na to pytanie. Jestem uzależniony od AF-a jedynek i bez jedynki czuję się nieswojoAle byłbym ślepy jakbym nie widział różnic w obrazku 1d i 5d

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    Czyli lepiej kupić 5D II zainwestowac w gripa i kilka lensow?
    Myślę, że jeżeli ktoś nie potrzebuje 10 fps i akumulatora na 1500 fot a przede wszystkim zapisu równoległego na dwóch kartach, to chyba tak. Z tym, że ja tam miłośnikiem gripów nie jestem. Ale to indywidualna sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Waga robi swoje, po każdej imprezie przez dłuższy czas boli mnie kark .
    W 5-ce najbardziej brakuje mi szybkości fps, AF da się przeżyć, na niego wogóle nie narzekam - może to moje subiektywne odczucie ale po zainstalowaniau najnowszego firmware AF praktycznie się nie myli. I to co napisał Canclerz, opóźnienie migawki - czasem lubię popstrykać rajdy i jest to trochę irytujące.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał Awatar davnes
    Miasto
    Zator k.Oświęcim

Domyślnie

a co powiecie o zmianie 50d na
    wersja
    a)5d uzywane około 10tys klatek
    b)mocne nadszarpnięcie budźetu i kupienie 5dmkII

aparat do slubów
    patrze na świat poprzez jasne słoiki

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Stare 5D jest wyśmienite - jeśli nie możesz sobie pozwolić na nadszarpywanie budżetu to bierz je bez obaw, ludzie robią tym śluby i żyją, piękne zdjęcia z tego można wypluć (jeśli się umie)
    Ja w obecnej chwili NIE WIDZĘ potrzeby dopłacania dodatkowych 4000zł dla większej matrycy może odrobine lepszego AF i filmów. Nie kręci mnie to aż tak bardzo. Wolałbym te 4000 zainwestować choćby w 135L. Albo inne rozsądne szkieło Opinia oczywiście 100% osobista, ktoś inny może się nie zgodzić.

edit:
    Jednak na Twoim miejscu zostałbym chwilowo przy 50D, zrobił tym pare ślubów, zarobił kaskę i wtedy do posiadanej 50D dokupił 5D (bo jedno 5D na ślubie to trochę za mało, lepiej mieć dwa body więc nie sprzedawaj 50D).
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 09-10-2009 o 12:02
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów