Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Fotografia ślubna - zdjęcia studyjne

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    taka ciekawostka.
    miesiac temu robilem reportaz slubny znajomym, ktorzy uparli sie na sesje slubna w studiu - nie w plenerze.
    jako studio wybrali wlasnie "studio na pietrze".
    pojechalismy na sesje z mlodymi i zona (zona byla swiadkowa), a ja - wylacznie pokibicowac.
    studio spore, okolo 80m2.
    fotograf mial dwoch asystentow, sporo rekwizytow, wiele lamp studyjnych itp.
    musze przyznac, ze byli b. zorganizowani.
    focil z 1DmkIII + 85L i ef 15/2.8 fish.
    tak wiec calkiem fajny zestaw.
    pomyslalem sobie.. taki to ma dobrze nie dosc ze genialne szklo do portretow, to jeszcze puszka z matryca FF z normalnym AF.
    po 2 tyg. mlodzi odebrali zdjecia - w wersji tradycyjnej i cyfrowej.
    pomijam merytoryke zdjec.
    na odbitkach 15x21 nie dostrzeglem bledow AF, ale po przejzeniu plikow .jpg zalamalem sie.
    wszystkie 32 zdjecia byly nie ostre.
    ostrosc nigdy nie trafila tam gdzie powinna (zakladam, ze ustawial ostrosc na twarz pani mlodej/pana mlodego).
    jak to rozumiec?
    zawodowy fotograf pracujacy z puszka i obiektywem marzen kazdego portrecisty odwalil chałę sprzedajac zdjecia z wada na poziomie totalnego amatora.
    mlodzi oczywiscie zachwyceni zdjeciami.. i moimi i studyjnymi..
    Bo szklo 85 f1,2 wymaga fachowej obslugi. Nie wiem na jakich ustawieniach focil, ale moze fotograf na przelomie lat pracy wyrobil sobie niski prog samozadowolenia bazujac na zachwycie bezkrytycznych par mlodych. Moze nikt nikdy nie zwrocil mu uwagi na te niedoskonalosci?

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nesla Zobacz posta
    Bo szklo 85 f1,2 wymaga fachowej obslugi.
    Nie mam tego szkła, ale przymierzam się do zakupu. Możesz mi powiedzieć, czym różni się obsługa 85L od obsługi innych obiektywów?

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Nie mam tego szkła, ale przymierzam się do zakupu. Możesz mi powiedzieć, czym różni się obsługa 85L od obsługi innych obiektywów?
    tym że robiąc zdjęcie na f/1.2 musisz wstrzymać oddech i zatrzymać bicie serca :-D

a wracając do tematu tak jak poprzednik napisał, wątpliwe żeby w studio pracowali na tak małych przysłonach,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Ja tez nie mam i tez mam zamiar miec, ale od znajomych ktorzy sie przesiedli slyszalam, ze trudniej lapie sie na nim ostrosc. Oczywiscie to nie powinno miec wplywu na zdjecia studyjne, ktorych nie robi sie na f1,2! Wiec moja uwaga nt "fachowej" obslugi byla lekko ironiczna

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nesla Zobacz posta
    Oczywiscie to nie powinno miec wplywu na zdjecia studyjne, ktorych nie robi sie na f1,2!
    dlaczego?
    przeciez mozna w studio korzystac z zrodel swiatla ciaglego zamiast blyskowego.
    w takim przypadku jasna optyka jest koniecznoscia.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    dlaczego?
    przeciez mozna w studio korzystac z zrodel swiatla ciaglego zamiast blyskowego.
    w takim przypadku jasna optyka jest koniecznoscia.
    Ok, widze ze musze sie precyzyjniej wyrazac, pewne sprawy sa dla mnie zbyt oczywiste.

Uprawnienia umieszczania postów