Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Poruszone zdjęcia z lampą

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?
    Nie. Normalny tryb bez slave'ów.

Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
    Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?
    Nie rozumiem tego technicznego bełkotu. Ja używam M bo jest najłatwiejszy. Ustawiam palnik w górę (FEC +2/3) i korektę ekspozycji robię... iso - w końcu to Canon KJM.
    Kontrola siły błysku jest realizowana kółkiem na lampie, ale to raczej za dnia jest przydatne.
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie. Normalny tryb bez slave'ów.

Nie rozumiem tego technicznego bełkotu. Ja używam M bo jest najłatwiejszy. Ustawiam palnik w górę (FEC +2/3) i korektę ekspozycji robię... iso - w końcu to Canon KJM.
    Kontrola siły błysku jest realizowana kółkiem na lampie, ale to raczej za dnia jest przydatne.
    Aparat masz w trybie M
    ale w jakim trybie masz lampę? M czy ETTL ?

ja tez tak robie bo jest wygodnie ale chodzi mi tylko o to, że to nie może dać powtarzalnych wyników w przypadku zmiany elementów w kadrze. Bo ETTL to jest automat lampy. Tak mi się wydaje poprostu.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Aparat masz w trybie M
    ale w jakim trybie masz lampę? M czy ETTL ?
    Przypomniałeś mi, tak lampa w trybie ettl.

ja tez tak robie bo jest wygodnie ale chodzi mi tylko o to, że to nie może dać powtarzalnych wyników w przypadku zmiany elementów w kadrze. Bo ETTL to jest automat lampy. Tak mi się wydaje poprostu.
    A ja tak strzelałem dslr'ami Canona non stop w pracy przez kilka lat i działa nie wydaje się
    1/30-1/60-1/125, f/5.6 i jak ciemno lub jeden komplet baterii iso 1600 i jazda.

aparat - M
    lampa - ettl II
    the silence is deafening

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów