Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problemy z Canonem 1000D

Misss_tq
    Guest

Domyślnie Problemy z Canonem 1000D

Witam.(jeśli temat jest na złym forum to przepraszam, ale nie znalazłam lepszego miejsca na pytania związane z modelem 1000d)

problem wygląda tak:
    wszystko zaczeło sie od..niczego. Kupiony w październiku aparat, zaczął sie psuć w lipcu. Nagle przestawiły się style obrazu. Zdjęcia wychodziły rózowezielone/czarno-białe/czarno-białe z małymi kolorowymi elementami. Dodatkowo pojawił sie error 99. Nic nie pomagało. Ani powrót do ustawien fabrycznych, ani zdejmowanie obiektywu, wyjmowanie karty, wyjmowanie baterii. Nic. Po kilku godiznach od pojawienia sie problemu, wszystko jakby wróciło do normy. Style Obrazu znowu były takie jak poprzendio itd., ale nadal pojawiał sie error 99. Na szczescie, udało sie na to znaleźć rade -> wyjąć włożyc akumulator. (co poprzendio nie działało)

Dodatkowo prawie nigdy nie udaje się tego apartu podłączyc do komputera. Co dziwne, jedynie do mojego, u siostry działa. Więc winę mozna zrzucic na komputer. Niestety, po podłączeniu aparatu firmowym kablem do odtwarzacza video/dvd, na telewizorze pojawia sie owszem obraz, ale czarno biały. Zarówno przeglądanie zdjęć jak i menu. Gdy podłączam Starego Canona PowerShot, wszystko działa ok.

Problem nr 3-> oddałam sprzed do oficjalnego warszawskiego serwisu. Wymieniono płytę głowną. Niestety co jakis czas, co prawda nie ma erroru 99, ale przy probie zrobienia zdjecia, słychac spust migawki, ale ekran jest czarny. Należy wyjąc i włozyc akumulator. Co dalej?

dziekuje za uwage i licze że ktoś mi pomoze. Gwarancja kończy mi sie za miesiąc, więc obawiam sie, że moge nie zdąrzyć, a opłaty za ponowną wymiane płyty głownej moga nieco przekroczyc moje mozliwosci
    Justyna

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

z tego co wiem (chociaz moge sie mylic) Canon na wymienianą część i robocizne daje kilka miesiace gwarancji,

najlepiej zadzwonic do nich i sie spytac,

wysylaj aparat do skutku, musza w koncu naprawic - niestety innego wyboru nie masz
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Misss_tq
    Guest

Domyślnie

Ciąg dalsza historii:
    podczas poprzedniej wymiany płyty głownej powiadomiono mnie, że wgrano najnowsze oprogramowanie.

Dziś znowu byłąm w serwisie
    1) niestety na owoą płyte głowną, jesli była wymieniana w trakcie trwania gwarancji producenta , nie dostałam kolejnej gwarancji.
    2) pan powiedział ze wszystko w porzadku, wgrali nowe oprogramowanie, bo podobno poprzednio wgrane nie zostało (hm?),
    3) dodatkowo dowiedziałąm sie, że była seria wadliwych aparatów canon 1000d włąsnie z wadliwą płytą głowną (szkoda że nie zostałąm o tym powiadomoiona przy odbiorze poprzednim razem)
    3) po wyjsciu z serwisu, zrobiłam dla sprawdzenia koło 5-6 zdjęć. I cóż sie stało? Otóż znowu aparat się, jak ładnie okreslił to później pracownik serwisu, zawiesił. Czarny ekran, aparat włączony, nawet lampa byłą gotowa do naświetlania.

Konkluzja-> aparat znowu został zabrany do serwisu.

rada na przyszłosć do wszystkich: zawsze zróbcie kilkadziesiąt kontrolnych zdjęć od razu po wyjsciu z serwisu!

Problem z wejsciem video wciąż nie został rozwiązany.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Współczuję problemów.
    Z wyjściem wideo to może być wina ustawień pal/ntsc, dlatego był czarno-biały obraz. Spróbuj zaglądnąć w ustawienia czy jest opcja tv-out PAL/NTSC.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Współczuję problemów...
    współczuje takiego serwisu...
    super-multi-coated TAKUMAR 3,5/28 |super-multi-coated TAKUMAR 2/35 | SMC Takumar 1,4/50 | ... | super-multi-coated TAKUMAR 3,5/135 | http://www.rafalkucz.com

monisieczusieczek
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Chciałabym zadać kilka pytań odnośnie lustrzanki 1000D Canon.
    Od pewnego czasu robiąc zdjęcia studyjne,przy profesjonalnych lampach,białym tle...zdjęcia,przede wszystkim tło(jak już pisałam - białe) przybiera odcień niebieski lub na zmianę czerwony.
    Pierwsze przypuszczenia czym to spowodowane - matryca. Przebieg matrycy to ok 7 000.
    Wydaję mi się,że aparat ma też problem z balansem bieli.
    Prosiłabym o odpowiedź czym mogą być spowodowane moje problemy z aparatem,czy to wina matrycy?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monisieczusieczek Zobacz posta
    Witam,
    Chciałabym zadać kilka pytań odnośnie lustrzanki 1000D Canon.
    Od pewnego czasu robiąc zdjęcia studyjne,przy profesjonalnych lampach,białym tle...zdjęcia,przede wszystkim tło(jak już pisałam - białe) przybiera odcień niebieski lub na zmianę czerwony.
    Pierwsze przypuszczenia czym to spowodowane - matryca. Przebieg matrycy to ok 7 000.
    Wydaję mi się,że aparat ma też problem z balansem bieli.
    Prosiłabym o odpowiedź czym mogą być spowodowane moje problemy z aparatem,czy to wina matrycy?
    Nie zadawaj tego samego pytania w wielu miejscach, odpowiedziałem Ci w drugim wątku.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Odpowiadając do całego wątku (czyt wybierz co pasuje do Twojego pytania):
    1. Nie "wysyłaj aż do skutku w końcu muszą naprawić" tylko jeśli się nie mylę, to "do trzech razy sztuka"(na większości kart gwarancyjnych jest tyle pól opisów napraw) i za trzecim razem: zwrot pieniędzy/wymiana aparatu na nowy/szczucie rzecznikiem praw konsumenta.

2. kolory nie te? a obiło Ci się o uszy coś takiego jak system NTSC czy PAL?
    na telewizorze PAL obraz w NTSC właśnie tak wygląda...

3. jak robi się w studiu to się nie ustawia automatycznego balansu bieli tylko ustawia się na światło błyskowe -jeśli wtedy zmieniają się kolory to masz dwie możliwości:
    -błąd software jak w przypadku 50d => aktualizacja oprogramowania
    -błąd hardware, wymień chińskie lampy studyjne na coś lepszego i droższego choćby Quantuum, Elfo, czy Bowens
    matryca nie jest tu problemem - mój 350d ma nastukane tak dużo, że sam już nie wiem ile zdjęć, ale kolory odwzorowuje prawidłowo (no chyba, że udało Ci się strzelić dłuugą serię lub dłuugo naświetlać i matryca jest rozgrzana, ale wtedy to raczej szumy większe są)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów