Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: [venture] portrety i inne takie :]

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

23. taki trójkąt z ściętym czubkiem głowy i przedramionami nie podoba się
    24. też kadrowo nie bardzo, znów cięte przedramiona i centralnie
    25. nie wiem po co ta brzózka...
    26. super, jak na razie najlepsze z całego wątku. Może bym bardziej podostrzył tylko.
    27. lubię bokeh 50mm :-) Dwie niedobre rzeczy są. Zaczynając od tej mniej ważnej- cień przed uchem i na policzku. Potem to co się stało z koszulą na plecach.

Dopiero zaczyna Awatar Venture
    Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Dziękuję za konkrety Dokładnie o to mi chodzi Mam nadzieję że ktoś jeszcze się wypowie.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 30-08-2009 o 12:36
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Kolejne z przed ostatniej sesji:

28
    29
    30
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poszukaj jakiejś wizażystki co by się zgodziła na kilka sesji 'za zdjęcia' pomalować Ci modelki.

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Poszukaj jakiejś wizażystki co by się zgodziła na kilka sesji 'za zdjęcia' pomalować Ci modelki.
    Czy to znaczy że wszystko inne jest ok? (kadr, ustawienie względem światła, go, balans bieli, obróbka/wywołanie z rawa...) ?

Na razie niestety charakter sesji i brak czasu na dodatkowe sesje "za makijaż" nie pozwala mi na znalezienie profesjonalnej wizażystki ale dzięki za uwagę. Zacznę się rozglądać i podpytywać czy ktoś w okolicy takiej nie zna i może za jakiś czas zacznę z nią współpracować, ale puki co muszę się zdać na siostrę koleżanki która ponoć zna się na tym.

Przy okazji 3 kolejne z tej samej sesji (z tym samym makijażem ):

31.
    32.
    33.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Czy to znaczy że wszystko inne jest ok?
    hehe aż tak dobrze to nie ma

29. dalsza ręka źle ułożona-wystający łokieć fatalnie wygląda. Inne kolory twarzy i ramienia.
    28. Bardzo niekorzystnie modelka tu wygląda. Nie wiem czy to przez brwi, mimikę, "worki" pod oczami,
    czy perspektywę bo np. na 31 niby to samo ale lepiej wyszła.
    30. ucho, kolczyk? co tam jest we włosach? strasznie to wygląda
    32. Dla mnie taka poza w tym kadrze to nieporozumienie. Piersi mamy aż w nadmiarze ale przedramion i reszty brak. Cięcia na przedramionach - na nie.
    31. Z tych 6 najlepsze bo naturalne, spontaniczne. Demonem ostrości nie jest ale ok. To nr 31 jako jedyne mi się podoba.
    Pozostałe trącą sztucznością trochę.

W ogóle nie widzę tu makijażu
    Przydałoby się dopomóc programem i choć trochę spłycić, rozjaśnić te "wory" spod oczu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy to znaczy że wszystko inne jest ok? (kadr, ustawienie względem światła, go, balans bieli, obróbka/wywołanie z rawa...) ?

Na razie niestety charakter sesji i brak czasu na dodatkowe sesje "za makijaż" nie pozwala mi na znalezienie profesjonalnej wizażystki ale dzięki za uwagę.
    Wszystko inne też nie jest OK, ale nie skupiaj się na każdym elemencie zdjęcia z osobna. Modelka całkiem całkiem ale ... jakby to ująć... potrzebny jej dobry makijaż .
    Bez zadbania o pomysł, miejsce, strój i makijaż, czyli bez konspektu to nie masz co pytać i skupiac się na świetle, kadrze czy obróbce bo materiał źródłowy już jest niedorobiony i niczym (chyba że potrafisz pełny wizaż w Photoshopie robić? ) tego nie dorobisz...

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Po tej sesji zrobiłem jeszcze 2, myślę że zdjęcia z każdej kolejnej lepsze, ale dodaję chronologicznie by nie było potem że się uwsteczniam Chcę przerobić je pokolei i z każdej sesji się czegoś nauczyć.

Dzięki wam za komentarze i uwagi. Będę się starał zwracać na nie więcej uwagi podczas robienia zdjęć.

Vitez:

Spytam z ciekawości, Vitez czy na każdym portrecie z kobietą musi być makijaż ? Pozy zmyślone bo nie będę każdemu robił zdjęć w ten sam "zwykły" sposób i za każdym razem będę słyszał że zdjęcie się niczym nie wyróżnia, że nic ciekawego itp..., ale modelka na co dzień nie używa makijażu a zdjęcia są dla niej, więc czy nie będzie makijaż do niej nie pasować (zdjęcia robię dla niej, nie dla was, was proszę o krytykę tego na co ja mam wpływ ) ? Nie chce z makijażem to jej wybór. Ten co ma myślę że był raczej do zatuszowania niż do podkreślenia kolorami. Czy zatem zawsze Twoja modelka musi być umalowana jak do reklamy produktów kosmetycznych ?

I proszę nie odebrać odpowiedzi źle, doceniam radę i chcę się dowiedzieć więcej wnikliwie pytając bo mam nadzieję że zdjęcia z delikatnym makijażem lub bez też mają jakieś szanse...

Marcin G:

Dzięki za wytknięcie wszystkich błędów, nawet nie zdawałem sobie sprawy że ich tak dużo

29. Bo twarz jest bardziej w cieniu. Ale rozumiem że powoduje zły odbiór. Przydała by się jakaś blenda rozświetlająca twarz się domyślam.
    30. Tak, ucho i kolczyk
    32. Tak myślałem że kadrowanie się nie spodoba i dałem to zdjęcie tak trochę prowokacyjnie by was zachęcić do krytyki A co do rąk - w którym miejscu proponowałbyś ciąć ? Ciągnąć niżej, czy uciąć wyżej ?

Pozdrawiam!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spytam z ciekawości, Vitez czy na każdym portrecie z kobietą musi być makijaż ?
    Wg mnie każde zdjęcie musi być przemyślane i odpowiednio przygotowane. Kobietę do zdjęcia przygotowuje się rozmową (tłumacząc pomysł, miejsce itp) oraz makijażem.
    Jeśli Tobie słowo 'makijaż' kojarzy się tylko z oczopląsowymi kolorami, mocno podkreślonymi oczami, kupą cieni do powiek, pomadek, błyszczyków itp to jesteś w błędzie.

Makijaż potrafi (a nawet najczęściej powinien być, chyba że masz konkretny pomysł na miejsce, strój i odpowiedni do tego makijaż) być delikatny, prawie niezauważalny a zarazem modelujący, wydobywający czy podkreślający z twarzy to, co najważniejsze. Tak jak obróbka w Photoshopie - też można tylko delikatnie coś kliknąć a można też i pojechać skomplikowanymi akcjami zmieniającymi zupełnie barwy.
    Bez makijażu - spytaj się która kobieta lubi się pokazywać bez makijażu, zrób jej zdjęcie i pokaż ... ocenimy czy takie 'bez makijażu' akurat danej osobie pasuje.
    W przypadku tej modelki - lepiej niech się przekona do delikatnego makijażu, bo zatuszować niedoskonałości cery (podkład i puder), cienie pod oczami (korektor pod oczy), podkreślić odrobinę oczy (tusz do rzęs) i podciąć policzki (róż - nie musi być oczobitnie różowy, może być lekko ciemniejszy brąz/cielisty niż karnacja) to jest naprawdę delikatny makijaż i po nabraniu wprawy jakieś 10 min roboty.

W większości przypadków potrzeba jest na puder, podkład, odrobina różu na policzkach dla ich podcięcia, tusz do rzęs, kreska, odrobina cieni i/lub delikatna (pasująca do urody) pomadka nie zaszkodzą. Użyć (znaczy niech modelka używa a jeszcze lepiej jakaś wizażystka - malowanie za zdjęcia) w małych ilościach i rozsądnych proporcjach = modelka przygotowana do zdjęć.
    Jeśli się z tym nie zgadzasz to nie zrobisz portretów a niedorobione, bo nieprzygotowane pstryki. A jeśli uważasz że "tak ma być bo zdjęcia są dla modelki" to... po co je pokazujesz i oczekujesz komentarzy? Pokaż je modelce, jak jej się spodobają to wystarczy - możesz być z siebie zadowolony bo zadanie wykonałeś, nie musisz szukać poklasku u obcych.

Z pozytywów dodam że pozy strzela fajne, szczególnie 30 - jest sexi 8)

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

co do rąk - w którym miejscu proponowałbyś ciąć ? Ciągnąć niżej, czy uciąć wyżej ?
    Wyżej to nie, w łokciach nie można, a jeszcze wyżej to do tej pozy bezsensu.
    Nie ciął bym ich wcale. Pokazał dłonie oparte o kolana.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów