Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: [venture] portrety i inne takie :]

Dopiero zaczyna Awatar Venture
    Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie [venture] portrety i inne takie :]

Witam, od niedawna robię zdjęcia ludziom, najczęściej portrety, ale pewnie zakwalifikujecie niektóre zdjęcia do fashion, być może glamoure... nie znam się na tym więc wszystkie będę dodawał tutaj, bo ja uznaję je za portrety :P Mam nadzieję że nikomu nie będzie to sprawiało problemów
    Chciałbym dowiedzieć się co o nich myślicie, co robię dobrze, co robię źle i jak to poprawić by w przyszłości było coraz lepiej :-D

Na początek kilka zdjęć robionych jeszcze cyfrakiem sony dsc f-717:
    1
    2
    3
    4 bw
    4 kolor
    5
    6
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 25-08-2009 o 17:33
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Coś już napisał

Domyślnie

moim zdaniem zdjecia sa za bradzo wyostrzone, zobacz ze widac jej makijarz a nawet warstwy a tak raczej nie powinno byc, twarz powinna byc moim zdaniem gladka

poza tym pani do foto powinna uzywac cos co pochlania swiatlo a nie odbija je czyli ala puder zamiast podkladu

ja osobiscie ostrze jedynie zdjecia techniczne

pozdrawiam

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Dzięki za uwagę. Sesja była na uczelni między zajęciami. W sumie to moja pierwsza z udziałem kobiet. Na makijażu się nie znam i nie zajmuję się tym więc fotografowałem koleżankę która już była umalowana wedle własnego uznania.

Pozdrawiam
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla mnie nie są przeostrzone, nawet ostrości brakuje= w drugie oko trochę nie trafiła GO na nr.4
    To że przydałby się trochę jakiś retusz na twarzy to inna sprawa.
    1-niezłe ale perspektywa mocno powiększyła wyciągnięta dłoń, zajmuje tyle samo miejsca w kadrze co głowa, nie wiem czy to zamierzone ustawienie, mnie to przeszkadza
    2- mało kreatywnie
    3-najlepsza, choć nie wiem czy nie za krótka ogniskowa albo za blisko nie stałeś
    4-tak jak 2
    5- wreszcie uśmiech ok ale dlaczego drzewo na pierwszym palnie, modelka to delikatna blondynka- konar ją jakoś przytłacza. Nie ma tutaj akcji typu wyskakujemy, wyglądamy zza drzewa wiec nie wiem dlaczego tak skadrowane.
    6-najgorsze-ścięta dłoń u góry, odcień skóry zielono-żółty

Zwróć uwagę, że na wszystkich z wyjątkiem trochę 1 i 5 masz taką sama mimikę modelki.

Ogólnie niezłe jak na pierwszą sesje

Co do makijażu to tez się nie znam :P ale trzymam się zasady, że im mniej i prościej tym lepiej. Kolorowe cienie do powiek chyba to się nazywa...w każdym razie dla mnie często wygląda na zdjęciu jak podbite oko (szczególnie w BW)
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 25-08-2009 o 20:07

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Na makijażu się nie znam i nie zajmuję się tym więc fotografowałem koleżankę która już była umalowana wedle własnego uznania.
    http://canon-board.info/showpost.php...postcount=2760

Makijaż oczu niech też poćwiczy. Powinien on uzupełniać urodę i koncepcję zdjęć a nie kontrastować z twarzą.
    Trochę różu do podcięcia policzków też by nie zaszkodziło...

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    5- wreszcie uśmiech ok ale dlaczego drzewo na pierwszym palnie, modelka to delikatna blondynka- konar ją jakoś przytłacza. Nie ma tutaj akcji typu wyskakujemy, wyglądamy zza drzewa wiec nie wiem dlaczego tak skadrowane.
    Mam jeszcze 2 ujęcia - do pasa i niżej.

Dzięki za uwagi i dzięki Vitez za linka, jak bym potrzebował to będę wiedział gdzie szukać

Kolejne zdjęcia już z Canona 400D:
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Venture ; 25-08-2009 o 22:44

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Poćwicz konwersję do BW. Zdjęcia są szaro-szare zamiast czarno-białe.

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Hmmm... staram się. Na ostatnim zdjęciu dla przykładu bardziej rozjaśnić się nie dało bez prześwietlenia jasnych miejsc np na koszulce, a ciemne miejsca gdybym przyciemnił dały by za duży kontrast z jasnymi i nie wyglądało by to dobrze... Ale poćwiczę, poćwiczę.

Jakieś jeszcze uwagi ?

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Co sądzicie o tych:

12
    13
    14
    15
    16

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja osobiście sądzę że za blisko podszedłeś z 50tką do dziewczyny i że balans bieli jest nie za bardzo.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów