Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: [venture] portrety i inne takie :]

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla mnie też 12-16 jest stanowczo za ciepło + 16 ciemna.
    12-modelka się świeci za ostre światło trochę,
    13 też się świeci ale takie światło mogłoby być na każdym. Jest zgarbiona i szyja nie za bardzo wyszła, ale takie spontaniczne jest, ładnie się uśmiecha
    14-15 nie podoba mi się przez cienie na modelce, choć ostatecznie w 14 mogłyby być bo jest ich dużo i wiadomo o co chodzi ale na 15 jest na ustach i brodzie tylko co głupio wygląda

btw moja modelka z ostatniej sesji jest tak samo ubrana tylko ma model bez rękawków

Co do 7-11 o BW już wiesz.
    Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Na ostatnim zdjęciu dla przykładu bardziej rozjaśnić się nie dało bez prześwietlenia jasnych miejsc np na koszulce, a ciemne miejsca gdybym przyciemnił dały by za duży kontrast z jasnymi i nie wyglądało by to dobrze...
    Można wymaskować takie miejsca. Jak robisz RAW to wywołać go kilka razy
    i złożyć na różnych przeźroczystościach.
    Z tej serii 7 i 10 najlepsze, 11 najsłabsze.

Dopiero zaczyna Awatar Venture
    Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ja osobiście sądzę że za blisko podszedłeś z 50tką do dziewczyny i że balans bieli jest nie za bardzo.
    Nie rozumiem. Takie chciałem kadry więc podszedłem na taką odległość jaka była wymagana do ich uzyskania. Rozumiem więc że chodzi o to że kadry się nie podobają ?

Wszystkie te zdjęcia były robione tuż przed zachodem słońca, dlatego takie wyszły kolorki, uznałem że mi osobiście najbardziej podobają się w oryginale. Te cienie na modelce to oczywiście słomki i inne takie które tam rosły na linii słońce-modelka

Próbowałem ochłodzić i rozjaśnić nieco ostatnie zdjęcie i efekt wyszedł taki:
    16a
    Osobiście wolę oryginalną wersję, a jak wy sądzicie?

Kolejne:
    17
    18
    19
    20
    21

Dziękuję za uwagi
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie chodzi o to że kadry mi się nie podobają, chociaż jakieś specjalnie ciekawe nie są, chodzi o to że obiektyw 50 mm nie nadaje się do takich zbliżeń. Zdeformowałeś dziewczynie twarz, jak chcesz ciasno to albo przycinaj albo kup sobie coś o ogniskowej minimum 85, a najlepiej ponad 100.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Masz na myśli wszystkie zdjęcia ? Do wszystkich podszedłem za blisko ? Od ilu metrów proponujesz robienie portretów Canonem 50 f/1.8 ? Chyba każda ogniskowa w jakiś swój sposób deformuje twarz.

Co do Canona 85 mm, kupię sobie jak mnie będzie stać a do tego czasu nie zamierzam siedzieć i czekać, więc wykorzystuję 50 1.8.

Pozdr.
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

16a- dla mnie znacznie lepiej, jaśniej i nie tak bardzo ciepło- jakbyś szmatką brudne przetarł :P
    od 19 dopiero dla mnie jest dobry balans
    Ogólnie zdjęcia 17-21 no hmm... nic porażającego:-P i w negatywnym i pozytywnym znaczeniu
    Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    btw moja modelka z ostatniej sesji jest tak samo ubrana tylko ma model bez rękawków
    lol patrze na 17 i okazuje się że moja miała jeszcze dół więc to zupełnie inny fason :P
    Cytat Zamieszczone przez Venture Zobacz posta
    Do wszystkich podszedłem za blisko ? Od ilu metrów proponujesz robienie portretów Canonem 50 f/1.8 ? Chyba każda ogniskowa w jakiś swój sposób deformuje twarz.
    Jest o tym mowa na forum nawet w aktualnie toczącym się wątku.
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 27-08-2009 o 14:47

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

od 19 dopiero dla mnie jest dobry balans
    Od 19 było już po zachodzie
    Ogólnie zdjęcia 17-21 no hmm... nic porażającego:-P i w negatywnym i pozytywnym znaczeniu
    Zdaję sobie z tego sprawę :] mam nadzieję że pomożecie mi w nauce!
    lol patrze na 17 i okazuje się że moja miała jeszcze dół więc to zupełnie inny fason :P
    Zauważyłem :]
    Jest o tym mowa na forum nawet w aktualnie toczącym się wątku.
    Nie czytam wszystkich wątków na Canon-Board więc czasem przyda mi się jak wrzucicie jakiegoś linka. Na razie zmiana obiektywu nie wchodzi w grę więc najważniejsze to nauczyć się najlepiej wykorzystywać ten który mam :]

Te były robione jeszcze kitem:
    22
    22a

Pozdrawiam

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Mile widziane opinie, komentarze, nie bać się krytyki jeśli tylko jest słuszne uzasadnienie
    Chętnie się czegoś nauczę od kolegów i koleżanek

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

za dużo góry, a chłopak wyglada jakby był z lekka przyćpany ( takie skojarzenie...)

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Hehe dobre :P

Next:
    23
    24
    25

Miasto
    Nowa Sarzyna

Domyślnie

Bardzo proszę o krytykę, proszę się nie bać i wytykać co się da. Zdjęcia które dodaję są jakie są, ale następne mogą być lepsze jeśli tylko dowiem się co robię źle i zacznę na to uważać. To co robię dobrze (jeśli cokolwiek robię?) też można zaznaczyć będę wiedział czego nie zmieniać...

Kolejne:
    26
    27

Pozdrawiam!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów