Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Filtr połówkowy szary

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jak pisałem jest to "no name" jakich pełno na Allegro, w każdym razie nazwy brak. Jedyna informacja to ta, że jest to filtr Ndx4. No trudno, połasiłem się na tani filtr-mam nauczkę.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    No trudno, połasiłem się na tani filtr-mam nauczkę.
    Ano :-)
    Niestety filtry szare trzeba kupować sprawdzone. Jeśli czerwona połówka okaże się bardziej pomarańczowa to pół biedy, ale szara musi być neutralna... no chyba że ktoś lubi robić zdjęcia zachodów słońca w południe :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ano :-)
    Niestety filtry szare trzeba kupować sprawdzone. Jeśli czerwona połówka okaże się bardziej pomarańczowa to pół biedy, ale szara musi być neutralna... no chyba że ktoś lubi robić zdjęcia zachodów słońca w południe :-D
    Możesz polecić jakiś konkretny filtr który nie dawałby takich przebarwień? Ale od razu mówię, że Cokin mi nie pasuje ze względu na nieporęczność :-D.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Możesz polecić jakiś konkretny filtr który nie dawałby takich przebarwień? Ale od razu mówię, że Cokin mi nie pasuje ze względu na nieporęczność :-D.
    To co napisałeś, to jakieś nieporozumienie. Niby na czym polega "nieporęczność" systemu Cokina. Osobiście nie wyobrażam sobie używania filtrów połówkowych, nakręcanych, z linią podziału na środku kadru. To jest dopiero Nieporęczność przez duże N.
    A jeśli do tego posiadasz obiektywy z różnymi średnicami gwintu filtra, to już w ogóle nieporozumienie jest.
    Mam filtry Hitecha (system Cokin) i żadnych zafarbów. Dwa różne filtry (pozwalają na uzyskanie czterech różnych kombinacji gradacji), jeden uchwyt, trzy tanie adaptery (pierścienie 77,67,58 ) i obsłużę tym zestawem całą moją szklarnię.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To co napisałeś, to jakieś nieporozumienie. .
    Może dla Ciebie jest to nieporozumienie, dla mnie uparcie twierdzę, że jest to nieporęczność, chociażby dlatego, że obiektyw z nakręcanym filtrem bez problemumieści mi się w torbie zaś z Cokinem już nie, a zanim go ściągnę, pochowam szkiełka to minie trochę czasu. O zwracaniu na siebie uwagi już nie wspomnę.

Coś już napisał

Domyślnie

Może dla Ciebie jest to nieporozumienie, dla mnie uparcie twierdzę, że jest to nieporęczność, chociażby dlatego, że obiektyw z nakręcanym filtrem bez problemumieści mi się w torbie zaś z Cokinem już nie, a zanim go ściągnę, pochowam szkiełka to minie trochę czasu. O zwracaniu na siebie uwagi już nie wspomnę.
    coś za coś niestety jakość i wygoda(możliwość regulacji linia podzialu) za cene czasu
    ps. a jak założysz 70-200 to nie zwracasz na siebie uwagi ?
    Pozdrowienia
    -------------------
    CANON i szkielka

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamskladak Zobacz posta
    coś za coś niestety jakość i wygoda(możliwość regulacji linia podzialu) za cene czasu
    ps. a jak założysz 70-200 to nie zwracasz na siebie uwagi ?
    Fakt, przyznaję rację. Ale dlatego też 70-200 niechętnie biorę na wyjazdy.

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To co napisałeś, to jakieś nieporozumienie(...).
    przepraszam Prix ale Twoja wypowiedz IHMO jest bez sensu, napisano juz o wyższości cokinów, ok wiemy to, ale prośba brzmi inaczej:

też jestem ciekawy co kupić w miarę dobrego, bo potrzebuję czegoś z większym gwintem niż mam (i lepszego jakościowo)
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

Uprawnienia umieszczania postów