Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Witam...
    Proszę Was koledzy o pomoc w zakupie lustrzanki Canona. Od 25 lat pracuję na systemie Nikona, a od roku na Nikonie D700 i Fuji S5Pro. Z uwagi na to, że nie mam za wiele czasu na obrabianie RAW-ów a chcąc mieć dobre zdjęcia z D700 tylko trzeba pracować w NEF-ach, proszę o pomoc w wyborze lustrzanki Canona. Chcę sobie pozostawić jedynie z częścią obiektywów Nikkora Fuji S5Pro, którego kolorystyka znacznie się różni od Nikona:
    1. nie ma żółtych zdjęć w dobrym świetle słonecznym
    2. nie ma niebieskiego koloru w cieniach
    Nastawiłem się na 5DmkII i chciałbym, żeby ktoś mi przesłał dwa jpg-i w pełnym rozmiarze z 5DmkII, jedno portretowe a drugie z pleneru.
    Wiem o tym, że w sieci jest dużo galerii ale tam są już zdjęcia obrobione a ja chcę dziewicze prosto z puszki.
    Z góry dziękuję za pomoc a oto mój adres: nadzorca2@tlen.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Witam...
    Proszę Was koledzy o pomoc w zakupie lustrzanki Canona. Od 25 lat pracuję na systemie Nikona, a od roku na Nikonie D700 i Fuji S5Pro. Z uwagi na to, że nie mam za wiele czasu na obrabianie RAW-ów a chcąc mieć dobre zdjęcia z D700 tylko trzeba pracować w NEF-ach, proszę o pomoc w wyborze lustrzanki Canona. Chcę sobie pozostawić jedynie z częścią obiektywów Nikkora Fuji S5Pro, którego kolorystyka znacznie się różni od Nikona:
    1. nie ma żółtych zdjęć w dobrym świetle słonecznym
    2. nie ma niebieskiego koloru w cieniach
    Nastawiłem się na 5DmkII i chciałbym, żeby ktoś mi przesłał dwa jpg-i w pełnym rozmiarze z 5DmkII, jedno portretowe a drugie z pleneru.
    Wiem o tym, że w sieci jest dużo galerii ale tam są już zdjęcia obrobione a ja chcę dziewicze prosto z puszki.
    Z góry dziękuję za pomoc a oto mój adres: nadzorca2@tlen.pl
    Ale chcesz jpgi prosto z puszki (nie mam) surowe RAWy (mam) czy obrobione RAWy (mam)? bo to róznica..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale chcesz jpgi prosto z puszki (nie mam) surowe RAWy (mam) czy obrobione RAWy (mam)? bo to róznica..
    Dziękuję za odpowiedź>
    Interesują mnie JPG-i prosto z puszki ale jeżeli ich nie masz to jedynie wywołane JPG-i prosto z RAW-ów ale bez jakiejkolwiek ingerencji w balans bieli itp. historie.
    Chcę ocenić jak zachowuje się balans bieli w Canonie w porównaniu do D700.
    Wiem, że tak jest ciężko porównać ale muszę podejść do zdjęcia jak klient zamawiający usługę. Jeżeli dostaje zdjęcie,które mu się podoba to znaczy, że jest OK. Wiem, że raw-y z Canona są duże, to jeżeli już to przesyłaj po jednej sztuce...

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Wiem, że tak jest ciężko porównać ale muszę podejść do zdjęcia jak klient zamawiający usługę. Jeżeli dostaje zdjęcie,które mu się podoba to znaczy, że jest OK. Wiem, że raw-y z Canona są duże, to jeżeli już to przesyłaj po jednej sztuce...
    Khem...
    I co - chcesz kupić 5dmk2 po to żeby nie obrabiać zdjęć?
    Fajna motywacja, ale obawiam się że nietrafiona.
    Może kup jakiś kompakt?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja używam 5d II ale też wyłącznie na rawach bo jednak w ten sposób można uzyskać lepsze wyniki.

Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ja używam 5d II ale też wyłącznie na rawach bo jednak w ten sposób można uzyskać lepsze wyniki.
    Sławku, porobiłbyś zdjęcia nawet w NEF-ach D700 w trudnych dla niego warunkach, tzn. w cieniach lub nawet w pełnym ostrym słońcu, to też miałbyś mieszane uczucia.
    W cieniach D700 ma bardzo dużą dominantę niebieskiego a w ostrym słońcu dominantę żółtego. Na szybko zmiana temperatury barwowej nic nie przynosi, ponieważ jak ocieplisz w cieniach to kiszka wychodzi z barwami w słońcu.
    Musisz posiedzieć duuużo dłużej np. w PS-sie żeby wyciągać kanałowo poszczególne kolory a wtedy owszem takie zdjęcie jest naprawdę piękne...tylko jakim kosztem.
    Tutaj jeden kolega zaproponował kupienie kompaktu...wybaczcie ale nie włączę się w taką dyskusję.
    Miałem tylko do kolegów prośbę w uargumentowaniu mojego postanowienia i nic więcej.

Coś już napisał

Domyślnie

Hehe canon-board.info - jedyne forum na którym ranga forumowy mądrala idealnie oddaje zachowanie 70% użytkowników. Co jeden to mądrzejszy, a przy tym swoją "mądrość" stara się przekazać w sposób jak najbardziej obrażający adwersarza. Nie wiem czy to specyfika tego konkretnego forum, czy po prostu ludzie zajmujący się fotografią starają się udowodnić innym że to oni są najlepsi, najmądrzejsi, najfajniejsi. Przesiadywałem już na kilkunasty forach, aktywnie uczestniczę w pięciu, ale tylko na tym spotkałem się z takim prowadzeniem dyskusji.

Sorry za offtop, ale musiałem to napisać po kilku odpowiedziach w podobnym tonie jak wypowiedź sal'a, bo mnie nerw strzela jak czytam takie bzdety. Jak by nie można było tego samego napisać bez dodawania zbędnego "Może kup jakiś kompakt?"
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
    Sorry za offtop, ale musiałem to napisać po kilku odpowiedziach w podobnym tonie jak wypowiedź sal'a, bo mnie nerw strzela jak czytam takie bzdety. Jak by nie można było tego samego napisać bez dodawania zbędnego "Może kup jakiś kompakt?"
    Ale to nie była żadna 'uwaga', tylko poważna rada.
    Jak ktoś nie chce obrabiać w ogóle zdjęć, to imho lustrzanka nie jest dla niego.
    Nic nie poradzę na to, że dla Ciebie to 'bzdety' i odbierasz je w negatywny sposób.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ale to nie była żadna 'uwaga', tylko poważna rada.
    Jak ktoś nie chce obrabiać w ogóle zdjęć, to imho lustrzanka nie jest dla niego.
    Nic nie poradzę na to, że dla Ciebie to 'bzdety' i odbierasz je w negatywny sposób.
    Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji. Lustrzanka daje możliwości doboru choćby specjalistycznych obiektywów, współpracy z różnymi akcesoriami, lampami, umożliwia wpływanie na wiele parametrów pracy aparatu i wierz mi, że wiele zastosowań takiej lustrzanki nie wymaga obróbki zdjęć, ba nawet czasem obróbka przeszkadza - pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.
    Cóż za wielka zawartość merytoryczna wypowiedzi
    Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji.
    Czego nie rozumiesz w zwrocie 'imho'?
    pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.
    Zauważyłeś, że nadużywasz słów na literę b?
    Jeśli ktoś miał D700, męczyła go obróbka zdjęć, teraz chce kupić 5dmk2 dla jpgów z puszki i nie zadaje sobie nawet odrobiny trudu sprawdzenia opinii o takowym 'trybie' robienia zdjęć, to zdecydowanie uważam, że kompakt może być dla niego dobrym rozwiązaniem.
    Nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy na siłę forsują modę na lustrzanki...
    Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?
    I właśnie ten komentarz utwierdza mnie tylko w przekonaniu że autor nie bardzo wie czego chce...
    I żadne 'upewnianie w decyzji' poprzez wysłanie plików jpg z puszki tego nie zmieni.
    Do autora - kup po prostu 5dmk2, skoro i tak się już na niego zdecydowałeś.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów