Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 306

Wątek: Czyszczenie matrycy :-(((

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do serwisu, nic nie grzebać samemu.

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm....ja zainwestowałem swego czasu w zestaw firmy Visible Dust (podświetlana lupka+pędzelek na baterie ze specjalnego włosia).
    Kosztowało wprawdzie niemało, ale obecnie nie mam w ogóle problemu z brudem na matrycy - mimo że czasami się zmienia szkła w pyle, czy deszczu. No i po iluś-tam czyszczeniach się kasa wydana na zestaw się zwróciła.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Andrzej Wysocki
    Fotoplastikon - Naprawa sprzętu fotograficznego
    50-080 Wrocław, Psie Budy 12/13
    tel. 602 24 38 94

Ale obecnie na urlopie...
    dzięki za namiary
    dzwoniłem do pana

matryca FF - 80 zł
    matówka - 30 zł

od 1 września czynne

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Hmm....ja zainwestowałem swego czasu w zestaw firmy Visible Dust (podświetlana lupka+pędzelek na baterie ze specjalnego włosia).
    Kosztowało wprawdzie niemało, ale obecnie nie mam w ogóle problemu z brudem na matrycy - mimo że czasami się zmienia szkła w pyle, czy deszczu. No i po iluś-tam czyszczeniach się kasa wydana na zestaw się zwróciła.
    Ja czyszczę patyczkami Cleanic i też w ogóle nie mam problemu z brudem na matrycy. Zwróciły się po pierwszym czyszczeniu.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ja czyszczę patyczkami Cleanic i też w ogóle nie mam problemu z brudem na matrycy. Zwróciły się po pierwszym czyszczeniu.
    A mnie patyczki kosztowały wymianę filtra matrycy ;-)

Na razie utrzymuję stan na "jedno dmuchnięcie gruchą" pomimo częstych zmian szkieł, w odwodzie jest dust aid, ale już nigdy nie będę uparta w czyszczeniu...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Coś już napisał

Domyślnie

A jak Ci udało się porysować filterek ?
    Ja staram się w ogóle nie pocierać matrycy patyczkiem, jedynie dotykam jej w miejscu gdzie jest pyłek po to żeby pyłek się przykleił do patyczka. Takim sposobem chyba nie da się porysować . No i zawsze przed patyczkami obowiązkowo solidne dmuchanie gruchą żeby wywalić co cięższe/twardsze pyłki.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    Izopropanol + woda demineralizowana
    ....
    robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
    wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho

teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
    wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
    Jeszcze 4 pytania: jakiej czystości posiadasz izopropanol, kto jest jego producentem oraz w jaki sposób pobierasz go z opakowania i czy jest to opakowanie firmowe producenta?

Bo jeśli izopropanol rozcieńczony H2O nie pozostawia smug, a stężony (nierozcieńczony) zostawia, to praktycznie oczywiste jest, że jest on zanieczyszczony. Wtedy równie dobrze można by go sobie w ogóle odpuścić do przemywania matrycy i myć ją wodą dest. Co jest co najmniej dyskusyjnie skuteczne.

Ja zawsze przestrzegam przed zakupami substancji chemicznych via allegro. Zwłaszcza w nieoryginalnych opakowaniach zbiorczych/jednostkowych. Istnieje duże ryzyko zakupu izopropanolu o stopniu czystości w ogóle nieporównywalnym z wymaganym "cz. d.a.".

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam allegro cz d a i jak już pisałem pozostawia smugi.
    Kupiłem 1 litrowe opakowanie, nie ma na nim nawet słowa o tym że jest cz d a choć sprzedawca twierdził że tak jest i że niby ma jakiś certyfikat.
    Ja zaraz po otwarciu przelałem na plastikową zakrętkę którą najpierw przepłukałem dwukrotnie izopropanolem. Potem nasączyłem z nakrętki czysty patyczek i tak czyściłem - niestety smugi pozostały. Podejrzewam po prostu że ten izopropanol z allegro nawet nie stał koło takiego prawdziwego cz d a
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm...tak dla równowagi to napiszę, że kiedyś w akcie desperacji czyściłem matrycę 350D...papierową husteczką do nosa + wydmuchiwanie paproszków.

I...działa wyśmienicie do tej pory, bez rys (widocznych na fotach), bez problemów :E
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
    (...) Podejrzewam po prostu że ten izopropanol z allegro nawet nie stał koło takiego prawdziwego cz d a
    Bardzo to obrazowo i trafnie podsumowałeś.

Strona 20 z 31 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów