Nie wiem czy było w tym wątku, ale jakby ktoś jeszcze nie wiedzial to w sklepach Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl można wyczyścić matrycę w Canonach za darmo.![]()
Nie wiem czy było w tym wątku, ale jakby ktoś jeszcze nie wiedzial to w sklepach Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl można wyczyścić matrycę w Canonach za darmo.![]()
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
A czy alkohol izopropylowy nadaje się do czyszczenia matrycy ??
C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX II
W swoim aparacie czyszczę matrycę sam za pomocą zwykłych patyczków kosmetycznych i alkoholu izopropylowego w sprayu kupionego w sklepie z elektroniką. Staram się to robić ostrożnie. Najpierw psiknięcie na patyczek, pojeżdżenie po matrycy, potem drugim patyczkiem na sucho, kontrola poprzez robienie zdjęcia i w razie potrzeby czynność powtórzyć. Robiłem to już z 5 razy, z efektów jestem zadowolony.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Ja używam lenspena do matryc i bardzo sobie chwalę. Bez zabawy w płyny i patyczki![]()
Dzwoniłem dziś do sklepu w Katowicach, potwierdzają czyszczenie matrycy za darmo. Czas tydzień do 1,5 tygodnia, wysyłają sprzęt do Gdańska.
Dzisiaj zawożę do Wa-wy na Żytnią 650D. Telefonicznie (na gwarancji) mam obiecane czyszczenie matrycy, lustra i matówki oraz odkurzanie komory za free. Oczywiście po przedstawieniu dowodu zakupu i gwarancji sprzedawcy.
Gdybym musiał za to zapłacić, to koszt wynosi 61zł. Odpłatnie (dla nowicjusza) chyba do przyjęcia.
Podzielę się wrażeniami za jakieś 5 dni roboczych, bo tyle podobno aparacik poleży w serwisie.
Jakbyś zawiózł na Armii Ludowej to by Ci to zrobili za 30 PLN od ręki.