Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czy warto Canon 400/5.6 na Sigma 500/4.5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli zależy Ci na milimetrach, to moim zdaniem warto. Ta Sigma jest mimo wszystko bardziej w kategoriach "super telephoto" niż Canon 400/5.6 - i to nie tylko w sensie mm, to też prawie jedna działka jaśniej - przy tych ogniskowych to przepaść, rozmycie tła, możliwość pracy z TC itp. itd. Nie jest to oczywiście szybkość 500/4 Canona, ISa też brak, ale...

Na forum Nikona jest user 'Dyziek' który tym obiektywem robi bardzo fajne zdjęcia :-) możesz spytać o wrażenia.

Inna sprawa, że jeśli wybór jest między Sigmą a 300/2.8IS - i milimetry nie są aż tak krytyczne - to zdecydowanie Canon.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Jeśli zależy Ci na milimetrach, to moim zdaniem warto. Ta Sigma jest mimo wszystko bardziej w kategoriach "super telephoto" niż Canon 400/5.6 - i to nie tylko w sensie mm, to też prawie jedna działka jaśniej - przy tych ogniskowych to przepaść, rozmycie tła, możliwość pracy z TC itp. itd. Nie jest to oczywiście szybkość 500/4 Canona, ISa też brak, ale...
    Nie jestem do końca przekonany.
    Z TC 1.4 nie będzie chyba AF na innych body niż serii 1xx.
    Sprawdź czy będzie działał AF z zaklejonymi stykami na TC.
    Na przykład z C 500 4.0 canonowy TC 1.4 z zaklejonymi stykami nie działa dobrze. A z 400 5.6 L działa. Oczywiście TC dla 4.0 nie trzeba zaklejać ale kiedyś sprawdzałem przy okazji.

Nie miałem tego obiektywu. Ale kiedyś rozważałem zakup i trochę poszukałem.
    Sigma jest chyba bardzo dobra goła, ale spotkałem się z opiniami że sporo traci przy korzystaniu z konwerterów.
    Gdzieś na amerykańskich forach czytałem.

Z kolei 400 5.6 jest sporo (2/3) ciemniejsza ale jeżeli chodzi o jakości optyczną to mieści się w kategorii super tele, nawet z TC jest bardzo dobra, chociaż oczywiście brakuje trochę światła.

Pozdr
    PM

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

posiadam w tej chwili 40D i C400 L i z uprzejmości krzycha TC 1,4 canona (zaklejone styki)
    mam kiepski wzrok i dla mnie AF musi być bo manualnie nie nastawię - powolny ale musi być

powyższy zestaw taki AF posiada - powolny ale posiada - przykład:

siedze w samochodzie podjezdzam do drzewka na której siedzi gąsiorek - przymykam do f7-8 a AF mam w bocznych punktach - mam chwilke na złapanie ostrości bo ptaszek sobie siedzi ze zdziwienia że mi AF działa. :wink:

Uprawnienia umieszczania postów