Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Najlepszy wg Was obiektyw w podróży

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na czarterach i tak podręcznego nie ważą, istotne aby gabarytowo się nie wyróżniał.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Na czarterach i tak podręcznego nie ważą, istotne aby gabarytowo się nie wyróżniał.
    Ważenie bagażu lub nie zależy od humoru Pani/Pana na lotnisku.
    Za bagaż odpowiada port lotniczy, gdzie ma miejsce boarding.

Niestety generalizacja faktu, że nie ważą dla lotów czarterowych nie jest prawdziwa.
    Oczywiście nie życzę nikomu problemów z wagą bagażu. Temat sprzętu i lotniska opisany w wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18163&page=1

pozdrawiam
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Cytat Zamieszczone przez Fly Zobacz posta
    Ważenie bagażu lub nie zależy od humoru Pani/Pana na lotnisku. Za bagaż odpowiada port lotniczy, gdzie ma miejsce boarding.
    Może was zmartwię, ale absolutnie się mylicie w przypadku lotów czarterowych, a już szczególnie jak polski touroperator podnajmuje samolot od zagranicznych linii lotniczych. W tych mocno !@#!$! przy serwisie bagażowym kręci się ktoś z linii lotniczych i konkretnie waży bagaże (rejestrowany i podręczny) licząc "nadbagaż" w euro po stawkach niebotycznych. Szczególnie przesympatyczni są cypryjczcy. Baaardzo niepolecam tych linii i to nie tylko przez zachowanie przy rejestrowaniu bagażu. Ciekawe, że dodatkowo traktują czartery jak własne taksówki bezlimitowe, ale to już inna opowieść.

Loty rejsowe są zupełnie inaczej traktowane i tu faktycznie od obsługi na lotnisku dużo zależy, ale żeby dostać stikcera "Heavy" to naprawdę trzeba się postarać. 5 kg podręcznego to norma, ale najczęściej zwracają na niego uwagę tylko jak przekracza wizualnie dopuszczalne rozmiary - tu ma rację Robson.

Od jakiegoś czasu za to zauważyłem nową tendencję przy przewożeniu sprzętu foto: pasek biodrowy z poprzyczepianymi obiektywami i aparatem + oczywiście plecak/walizka dodatkowo
    Ostatnio edytowane przez iDD ; 16-08-2009 o 22:09

paswal
    Guest

Domyślnie

No tak. Mam EF 50/1.4 i co z takim czymś zrobić?Ani zoomu ani....UMS jest fajny ale czy wszystko da radę wykombinować? RAW, rozdzielczość jest na maksa i wtedy kadrowanie?
    Sorki, że wciąłem się w temat. To mój pierwszy raz na tym forum i jeżeli będą baty to je przyjmę
    Te słowa powinny być na początku.
    Witam wszystkich serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mp79 Zobacz posta
    Witam wszystkich mam Canona 5D i zastanawiam się nad zakupem szkiełka, które było by najlepsze do zabrania ze sobą na 1-miesięczną wyprawę. Co wg Was najlepiej mieć ze sobą ? 8)

Niedawno to przerabiałem.
    Do Egiptu zabrałem cały ciężki plecak, który zawadzał w samolocie, a na miejscu używałem prawie cały czas 24-105.
    To jedno z najbardziej uniwersalnych szkieł i stosunkowo niezbyt ciężkie i niewielkie.
    Używane dość często nawet przez największych pejzażystów.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

paswal
    Guest

Domyślnie

A ztym bagażem to mam takie doświadczenie, że w głównym nikt nie kwestionował 2 kilo w tę czy w tę, podręczny to już w ogóle luz. Leciałem 2 lata temu do śzkocji z CENTRALWINGS a w czerwcu br. do Tunezji z AURELIA (to takie Litewskie czarterówki).
    Kochani. Żadnych problemów.

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Ja często zakładam aparat na szyję, a obiektywy wciskam w kieszeń kurtki, gdy tylko obsługa zaczyna na mnie krzywo patrzeć. Generalnie najgorzej jest zawsze podczas lądowanie na którymś z lotnisk UE. (normy) Podczas wylotów do krajów tzw trzeciego świata z problemem raczej się nie spotkałem. Tak samo z przelotami pomiędzy krajami które nie należą do światowych potęg. Tam miłym uśmiechem można często wiele załatwić

Bywalec

Domyślnie

10kg sprzetu na wycieczke, niektorzy maja zdrowie
    Ciezar sprzetu na wycieczce powinien byc na granicy osobistej satysfakcji z mozliwosci/efektow i komfortu przezywania danego miejsca, wiec zalezy gdzie u kogos ta granica lezy i w jaki sposob lubi spedzac wycieczki.

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Wersja z jednym szkłem: 50mm/1,4
    Z dwoma: 28mm/1,8 i 85mm/1,8
    Z trzema: 28mm, 50mm i 85mm (miejsca zajmie to tyle co z takim 24-105)

Propozycje są zdecydowanie ekonomiczne.

Udanej podróży.
    to zdecydowanie wycieczkowa konfiguracja jaka bym zastosowal do 5D.

paswal
    Guest

Smile

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Niedawno to przerabiałem.
    Do Egiptu zabrałem cały ciężki plecak, który zawadzał w samolocie, a na miejscu używałem prawie cały czas 24-105.
    To jedno z najbardziej uniwersalnych szkieł i stosunkowo niezbyt ciężkie i niewielkie.
    Używane dość często nawet przez największych pejzażystów.
    Pozdrówka
    Lecę we wrześniu do Egiptu. Jestem zielony. Podaj co to za szkło i czy się nadaje do EOS 1000d
    Pozdróweczko

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

W Egipcie 24-105 w zupełności wystarczy nawet podczas objazdówki. Tele raczej nie będzie potrzebny. Macro też się nie przyda.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów