Strona 6 z 53 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a mi po przeczytaniu tego wątku i zainteresowaniu się tematem znowu włączył się majsterkowicz

poszedłem dziś do sklepu na ul Próżnej i do drugiego na Pl. Grzybowskim w Warszawie i zrobiłem zakupy. (3m taśmy 20mm, karabińczyk, 2 przelotki (stopery) i jeden ściągacz).
    Nie będę się bawił w żadne amortyzatory bo potrzebne mi to tylko na czas przysięgi i chodzi o maksymalną używalność i prostotę. Będę podłączał to do płytki manfrotto. Nie mniej widzę że projekt jest ciekawy i będę śledził jak to się dalej rozwinie.
    Jednak widzę, że chyba lepsza będzie taśma 30 mm - mniej będzie się wbijać w ramię.
    Ostatnio edytowane przez checiu ; 12-08-2009 o 21:32

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak samo (prawie) zrobil kolega - tylko wykozystal istniejacy juz pasek (od czegos tam). Podczepione pod plytke Manrotto. I powiem tak. Jak mnie najdzie chec/czas to robie takie samo. 100000000000000000 razy wygodniejsze niz pasek na szyje (cale 3 tyg w tajlandi i potem zeglowanie - test zdany). Aczkolwiekjak bedzie brak checi to kupie

Domyślnie

Oczywiście jeśli ktoś się czuje na siłach to niech sobie zrobi sam taki pasek- tylko pytanie czy się opłaca? Pasek już istniejący to około 20-30zł + płytka od manfrotto (na allegro widzę dwie oferty jedna coś koło 40 druga 70zł) + inne dodatki + własna robota...

Podpowiem tylko, że pasek Quick Strap nie został zrobiony przeze mnie- wszystko jest robione na zamówienie- śruby, nadruk, paski, szycie. Wszystko jest bardzo wytrzymałe i także sprawdzone (pierwszy egzemplarz testowałem pod względem nośności: wytrzymuje 16kg, ale dla bezpieczeństwa będzie można wieszać zestaw 8kg, żeby przy bardzo dużych szarpnięciach też wytrzymało; oraz był testowany przez kolegę przy wyprawie na kajaki- test zdany)
    Myślę, że w tej cenie nic lepszego nie znajdziecie, ale jak ktoś lubi pomajsterkować to przecież nikomu nie bronię, a wręcz zachęcam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sama idea takiego paska jest fajna ale mimo wszystko przeszkadzala by mi sruba wkrecana w grip, pionowe kadry trzymajac za grip praktycznie odpadaja

moze zrobic by cos podobnego ale z mocowaniem takim jak zwylky pasek na szyje?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

problem tkwi w tym, że nic by to nie dało- te miejsca do mocowania "tradycyjnego" paska musiałyby być u dołu aparatu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    problem tkwi w tym, że nic by to nie dało- te miejsca do mocowania "tradycyjnego" paska musiałyby być u dołu aparatu
    dlaczego? idea aparatu z boku była by zachowana, jedynie aparat bylby ustawiony obiektywem do przodu, krotkie paski laczace body z metalowym kolkiem a kolko przypinane do karabinczyka

zdaje sobie sprawe ze to rozwiazanie bylo by nieco mniej moblilne, ale mysle tu o fotografii w kosciele gdzie ta mobilnosc jest mniej wazna a wazniejszy jest pewny chwyt aparatu

nie wiem tylko w jakis stopniu przy patrzeniu przez wizjer przeszkadzaly by owe paski

w sumie bardzo latwo to sprawdzic maja juz tego Quick Strapa
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Oczywiście jeśli ktoś się czuje na siłach to niech sobie zrobi sam taki pasek- tylko pytanie czy się opłaca? Pasek już istniejący to około 20-30zł + płytka od manfrotto (na allegro widzę dwie oferty jedna coś koło 40 druga 70zł) + inne dodatki + własna robota...
    Zgadzam sie w 100%. Nosze sie z zamiarema, ale....... (i tutaj "zonk") kolega mial pasek i inne *******ki. Ja sie przymierzam, przymierzam i nic sensownego nie moge znalezc - czesci takie jakbym chcial..
    Jak najbardziej mi sie TWOJ pomysl/produkt podoba (aczkolwiek jeszcze go nie widzialem na oczy). Tansza alternatywa - dlaczego nie (byle nie byl waski, naprawde szeroki pasek to jest to)
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    sama idea takiego paska jest fajna ale mimo wszystko przeszkadzala by mi sruba wkrecana w grip, pionowe kadry trzymajac za grip praktycznie odpadaja
    no co Ty, bardzo dobrze sie robi pinowe/poziome kadry. Tez bylem speptyczny 1wszym razem jak "to, to" na szyje zalozylem. Po 1 min powiedzialem - to trzeba miec.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta

no co Ty, bardzo dobrze sie robi pinowe/poziome kadry. Tez bylem speptyczny 1wszym razem jak "to, to" na szyje zalozylem. Po 1 min powiedzialem - to trzeba miec.
    duzo kosztowac to to nie bedzie, wiec na probe nawet mozna zakupic, moze masz racje :-)

a jeszcze takie pytanko, jak sie uzywa tego pasa majac na szyji drugie body?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

powiem tak. 1 pasek jest przewieszony przez ramie i fajnie puszka "zwisa", drugue body na szyi "przeszkadza". Tak sie do tego ustrojstwa kolegi przyzwyczailem ze zal mi bylo oddac. Jest wygoda, naprawde. aparacik z boku, "pod dlonia" nie "wali po oczach innych ludzi". nawet ciezko zobaczyc ze masz aparat. Jest szybciej i wygodniej. Tamdem na 2 puszki daje rade, tylko po tym jak zaczniesz uzywac R-STRAP'a to do paska ciezko wrocic. za 80PLN to naprawde nie warto sie bawic raczej. Pozatym co mi sie podoba w "5" - duze pojemniki. Karta/bateria/komorka - naprawde dobrze. Kolega ma jszcze inne ustrojstwo (co sie niektorym spodoba) jak bede u niego nastepnym razem to zapodam jakies zdjecia (nie mam czasu ostatnio na nic, nawet test 35/22 nie mam czasu zrobic, wieczorami to za pozno)

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie ja miałem to wszystko. A przechodziłem boje w dokupieniu śruby statywowej - to tania rzecz nie jest. Na pewno zwiększa koszty.
    Wczoraj trochę się pobawiłem. Zdecydowanie 30 mm taśma będzie lepsza.
    Ale tandem na 2 body - jedno na szyi a drugie na R-strapie to jest to! Tylko trzeba uważać, żeby tym drugim body nie przypierniczyć o jakąś ławkę czy coś - nie mniej podsumowując koszty (uwzględniając płytkę manfrotto (lub jej zamiennik za 20 pln)) - wychodzi na to samo co u Kolegi - wiadomo, że musi coś na tym zarobić.
    Ja sobie sprawdziłem samą ideę - na prawdę daje radę.

Co do pionowych kadrów z gripem - żaden problem z płytką przyczepioną (kwestia dobrania odpowiedniej długości paska żeby Ci nie przeszkadzał).

A mocowanie boczne? jaki problem wziąć kółko takie jak od kluczy i przewlec to przez jeden z uchwytów aparatu i to dopiero do paska?

Strona 6 z 53 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów