Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: Szczelność Korpusów

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niby niszczy i trzeba uważać. woda morska i doświadczenia nurkowe podpowiadają mi, że facet może mieć rację z drugiej strony pewnie miał jakiegoś cykora, bo musiałby przebywać tam pewnie kilkanaście godzin a może i cały dzień by coś się zaczęło dziać. dobry korpus uszczelniony pewnie by temu zaradził (1d, d2, d3, e1, e3) :smile:
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

D30 (r. 2001) - zniósł wszystko - od przemoczonego plecaka podczas ulewy w górach, aż po leżenie w piachu w Grecji (padł wtedy z kolei modyfikowany KIT - do pracy z korpusami 'nie EF-S')

300D - przeżył mróz (-27st. C) przez ok 5 godzin podczas jazdy na nartach, oraz focenia po zmroku w Wierchomli, przy działających armatkach śnieżnych. Podczas jazdy aparat był na moich plecach, jedynie na pasku i w pokrowcu Canona dedykowanym do 300D (cieniutka skóra, bez dodatkowej ochrony czy też szczelnego zamknięcia)

30D - dotąd: deszcze / woda / mżawki / teraz mróz, chłod i deszcz, szadź, wymiany obiektywów na mrozie (częściowo z drobnym opadem śniegu). Bywało iż był tak zmoczony wodą, że wydawał się całkowicie zalany. Raz został za przednią szybą w zamkniętym samochodzie podczas pobytu we Włoszech. Stał tuż za foliowym ekranem odbijającym światło, ale mimo wszystko temp. wnętrza była ogromna. Ten korpus jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

17-40L - podpięty do 300D i potem 30D - nie sprawiał nigdy problemów niezależnie od warunków.

70-200 f4L - jw.

50mm f1.8 mkII - spadł z 1m - rozwalił się na pół (ale do złożenia - to tak jak telefony Nokii po upadku - rozwalają się na kilka części, a potem da się złożyć :P )

85mm f1.8 - już udało mu się być ochlapanym winem (a ledwo go kupiłem ) podczas wczorajszego fotografowania balu maskowego, a mimo wszystko działa bez zarzutu - nawet nie klei się (tak bardzo )...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

szu
    Guest

Domyślnie

Dolacze sie do tematu .

30D j.w. mrozy/deszcze/upaly - niezniszczalny, jak go zatopilem w blocie mylem pod kranem - dziala.
    70-200 2.8 IS tez myty pod kranem .

Problem mam tylko ze 135 2.0 troche trzeszczy piach pod ringiem ;/.

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    zacznę od tego że jakiś miesiąc temu aparat zamókł ..
    przy 17-40L i EX580II i deszczu .. ale nie jakimś mega mega
    wyłączył się nie chciał reagować .. wyjąłem baterie włożyłem chwila znowu to samo .. po 3 dniach bez baterii wydawało się że wszystko działa .. jedynie automatyczne czyszczenie matrycy lekko skrzypiało
    tak było do wczoraj .. tuż przed meczem Polska - Chorwacja error 30 "niemożna wykonać zdjęcia wyłącz i włącz aparat lub wyjmij i włóż baterie(mniej więcej taki komunikat na wyświetlaczu)" wyjmuje baterie, resetuje ustawienia pierwsze 2 zdjęcia w serii ok kolejne cale czarne .. i po chwili ten error na wyświetlaczu

gwarancja się skończyła ponad miesiąc temu .. jest szansa ze zrobią gratis bo zamókł a nie powinien bo jest uszczelniany ?
    czy ktoś miał coś podobnego lub wie co może być nie tak i ile to ewentualnie będzie kosztować na żytniej ?

ps. na szczęście coś mnie pokusiło i na mecz wziąłem zapas (stara niezawodna dwudziestka )
    link do tematu

dla porównania wspomniane 20d + tamron17-50 nigdy nie oszczędzałem .. czy to na plaży ze sporym wiatrem .. czy w czasie oberwania chmury .. i działa !!!
    Eos system

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Polecam "folie spozywcza" taka cienka, elastyczna. Zastosowalem cos takiego jak robilem zdjecia na sesji paintball-owej,potem zaczelo padac i przy okazji byla niezla ochrona przed deszczem.

lapie sie aparat na gripie druga przy obiektywie i ktos zawija rece razem z aparatemna ( tak do nadgarstkow) na tyle luzno przy rekach ,ze mozna je wlozyc i wyjac. Mozna wymodelowac do kazdego obiektywu i body
    Oczywiscie uzywalem jednego obiektywu ale zawsze mozna zawinac jeszce raz ;D

A i oslona przeciwsloneczna pomaga w szczelnosci calego "kokona"
    Ostatnio edytowane przez toshimitsu ; 12-08-2009 o 16:13
    Positively dirty minded

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    Jedynke mozna polozyc i wylac na nia starannie butelke wody i w chwile potem zrobic zdjecie. Pewnie zaden wlasciciel 20D takiego testu nie zaryzykuje. Ale dla wiekszosci praktycznych zastosowan tzn zrobienia zdjec w umiarkowanym deszczu czy sniezycy nie ma to znacznie.
    niestety to tylko mit ..
    więcej przetrzyma 20d + Tamron17-50 + prymitywne uszczelnienia własnej roboty (jednorazówka z biedronki + recepturka) niż "goły" 1D Mk3 i 17-40L + EX580II (czyli teoretycznie wszystko super uszczelnione)
    Eos system

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    niestety to tylko mit ..
    więcej przetrzyma 20d + Tamron17-50 + prymitywne uszczelnienia własnej roboty (jednorazówka z biedronki + recepturka) niż "goły" 1D Mk3 i 17-40L + EX580II (czyli teoretycznie wszystko super uszczelnione)
    EF17-40/4L chyba nie jest uszczelnione, o ile jeszcze pamiętam. Ani z jednej, ani z drugiej strony.\

A co do szczelności: Ostatnio w takim popołudniowym, podwarszawskim deszczu równikowym zmuszony byłem skończyć sesję z modelką. Na 5DII i 70-200/2.8IS narzuciłem od góry ręcznik, który przypadkiem miałem w torbie z siłowni. Po 2 minutach wodę miałem nawet w gaciach i ogólnie wszędzie, w wizjerze guzik widziałem (bo spływało w czoła). Aparat nawet nie pisnął a fociliśmy ponad 20 minut. Osłona nie pozwoliła zachlapać soczewki i zdjęcia wyszły bardzo dobrze. Lampy nie zakładałem, bałem się ryzykować.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 12-08-2009 o 20:30
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

EF17-40/4L na pewno ma uszczelnienie na styku z bagnetem...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    EF17-40/4L na pewno ma uszczelnienie na styku z bagnetem...
    Ale z przodu to już na bank musisz mieć filterek.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale z przodu to już na bank musisz mieć filterek.
    Możliwe. Wspominam jedynie to, co widziałem
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów