Strona 37 z 86 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A która z tego po przeliczeniu da 12.8mm?
    Dzięki za sprostowanie kolegi.Zdjęcie było robione za pomocą 20D + Samyang 8mm.Chodziło mi oto jaki skorygowany obiektyw projektowany pod cropa da ogniskową po przeliczeniu 12,8mm.....odpowiedz, ŻADEN.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Zablokowany

Domyślnie

Muszę sobie go w końcu sprawdzić na 1d2. Ktoś ma i bywa w Lesznie?

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Obiecane sample z dzisiejszego cykania:
    cropowane nieco, zeby wyrownac

FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Odpalasz zdjęcie w Photoshopie.Wybierasz Filter/Distort/Spherize....tam ustawiłem suwak na -40,Mode Normal.Następnie OK i zapisz. Cała robota...niestety może nam zdeformować różne rzeczy w narożnikach wiec potem należy dokonać poprawek.Moim zdaniem warto się pobawić bo ogniskowej 12,8mm korygowanej pod cropa nie oferuje żaden producent.
    Dzieki. A tak wogole, to nie do konca 12.8mm.. Rybie oko ma szerszy kąt niz typowe ultra wide. Prostowany samyang ma np. te przeliczone 12.8mm, ale jest ZNACZNIE szerszy niz np. Sigma 12-24 na FF w 12mm.

Tutaj testowalem pelenga, ale metoda prostowania tracaca na ogniskowej i dalo to jakies 12mm realne.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44325
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 09-08-2009 o 22:56

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

szybki test po otrzymaniu Falcona przysłona 5.6 choc przy 3.5 zbytniej róznicy w ostrości nie dostrzegam, raptem godzina zabawy.
    Pogoda dopisze to wyciągne go na dwór
    prosto z aparatu przysłona f/3.5
    http://img15.imageshack.us/img15/6176/img9138a.jpg
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta

tylko ze takie prostowanie zabija calkowicie proporcie i rozciaga obiekty po bokach, brzydko to wyglada w wiekszosci przypadkow
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Pytanie z innej beczki, wie ktoś może czym różni się obiektyw z oznaczeniem SI od obiektywu z oznaczeniem CS? Na wszystkich zdjęciach obiektywu w testach jest oznaczenie FISH - EYE SI, ja natomiast wczoraj dostałem to szkło i widzę, iż pisze CS... Kolejną rzeczą jaką zauważyłem jest to, jeżeli przedmiot któremu robię zdjęcie stoi ok 30cm ode mnie i ustawie ostrość na 30cm to jest nieostre, a jeżeli zmienię ostrość na 3m czy nieskończoność to jest ostre, działa to również w 2 stronę robiąc zdjęcie drzew przy ostrości 30cm zdjęcie było ostrzejsze niż przy nieskończoności;/ trochę to dziwne, gdyż przysłona była ustawiona na f/8 gdzie podobno ostrość niezależnie od ustawienia odległości powinna być dobra... Nie wspominam nawet o przysłonie f/3.5, przy której wszystkie zdjęcia są bardzo słabej jakości obiektyw przymocowany mam do Canona 450d.

Domyślnie

Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi umieszczam sample.
    Przedmiot ustawiłem dokładnie 30cm od obiektywu, przysłona ustawiona była na f/8, zdjęcia robione były Canonem 450d.
    http://img14.imageshack.us/img14/2564/ostroz.jpg
    Patrząc od lewej:
    ostrość ustawiona jest na: 0,3m; 0,35m; 0,4m; 0,5m; 0,7m; 1m; 1,5m; 3m; nieskończoność.

Przepraszam za nierówne wycięcia ale chodzi mi o sam sens... Wydaje mi się iż ostrość powinna być najlepsza dla 0,3m a najgorsza dla nieskończoności, a jest na odwrót:/

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moze poprostu ktos w tej sztuce odwrotnie wygrawerowal/nadrukowal napisy na pierscien ? Moze ktos odwrotnie zmontowal cos w srodku i uklad ogniskujacy chodzi w przeciwnym kierunku (malo prawdopodobne bo wszystykie "powazne" gwinty musialy by byc odwrotne) ? A moze poprostu wersja CS to jest dla ludzi lubiacych robic sobie jaja, ktorzy chca zniechecic znajomych nawyku pozyczania obiektywow

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko ze takie prostowanie zabija calkowicie proporcie i rozciaga obiekty po bokach, brzydko to wyglada w wiekszosci przypadkow
    Ja nie powiedziałem zeby kupować fisha do prostowania ale jak pokazałem można.Gdyby było tak pięknie i prostowanie odbywałoby się bez tych rozciągnięć kto by kupował szerokie drogie szkła.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 37 z 86 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów