Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Osłona lcd w 450d

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najlepsza osłona to jej brak i robienie zdjęć zamiast zawracania sobie głowy bzdurami...
    Tak jak najlepiej jest nie zasmiecac tematu jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Tak jak najlepiej jest nie zasmiecac tematu jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia.
    A Ty co konkretnego napisałeś?

Krzychu podał konkretną radę - nie zawsze musi być 100% na temat ale rada poparta doświadczeniem na temat osłon jest jak najbardziej mile widziana. I też to poprę - w ciągu kilku lat robienia różnymi dSLRami zdjęć w warunkach często dalekich od idealnych nie udało mi się porysować osłony. Czytałem kilka opinii użytkowników, którym się udało i twierdzą że to np suwakiem od kurtki alboco... cóż traktowałbym ich jako wyjątki potwierdzające regułę .
    Jak ktoś zamierza kupować osłonę na LCD to wg mnie równie dobrze może spytać gdzie kupić ładną, hermetyczną, szklaną gablotkę na aparat .

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A Ty co konkretnego napisałeś?

Krzychu podał konkretną radę - nie zawsze musi być 100% na temat ale rada poparta doświadczeniem na temat osłon jest jak najbardziej mile widziana. I też to poprę - w ciągu kilku lat robienia różnymi dSLRami zdjęć w warunkach często dalekich od idealnych nie udało mi się porysować osłony. Czytałem kilka opinii użytkowników, którym się udało i twierdzą że to np suwakiem od kurtki alboco... cóż traktowałbym ich jako wyjątki potwierdzające regułę .
    Jak ktoś zamierza kupować osłonę na LCD to wg mnie równie dobrze może spytać gdzie kupić ładną, hermetyczną, szklaną gablotkę na aparat .
    Po pierwsze, mam 450D i mam juz jedna ryse, ktore mnie denerwuje, jak sie jej nabawilem, nie pamietam. Jednak tez mysle, zeby cos takiego kupic. To podobny temat czy uzyac UV czy nie, bedzie tylu zwollenikow co przeciwnikow.

Po drugie, zawsze mnie wkurza jak ktos pisze i prosi o pomoc, a forumowi madrale (bez urazy nie mam nic do Ciebie) sypia cietymi ripostami nic nie wnoszacaymi do tematu. Skad w ludziach tyle szyderczej zlosliwosci to nie wiem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Po drugie, zawsze mnie wkurza jak ktos pisze i prosi o pomoc, a forumowi madrale (bez urazy nie mam nic do Ciebie) sypia cietymi ripostami nic nie wnoszacaymi do tematu. Skad w ludziach tyle szyderczej zlosliwosci to nie wiem.
    Może i Cię to wkurza ale właśnie Ci wyjaśniłem, że Krzychu napisał jak najbardziej na temat i wcale nie złośliwie ani szyderczo. Tak więc nie wiem czemu akurat w tym temacie się wkurzasz. Jest ładna pogoda i spacer proponuję, to wkurzanie minie .

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Może i Cię to wkurza ale właśnie Ci wyjaśniłem, że Krzychu napisał jak najbardziej na temat i wcale nie złośliwie ani szyderczo. Tak więc nie wiem czemu akurat w tym temacie się wkurzasz. Jest ładna pogoda i spacer proponuję, to wkurzanie minie .
    Chyba nie w pierwszym poscie, do ktorego odnosila sie moja odpowiedz.

Za spacer dziekuje, ale chyba sie drzemne.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

może taki test na 450D? Ktoś chętny? ;-)

Awatar jarekw007
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dziękuję wszystkich za reposty. Nie sądziłem, że tak, z pozoru, błahe pytanie może wzbudzić takie emocje

Od początku uważałem, że osłona na wyświetlacz być musi - taki ze mnie typ dbający o rzeczy - szczególnie swoją pierwszą, wychuchaną i wydmuchaną lustrzankę. Folia nie przekonuje mnie jeśli chodzi o wykonanie i trwałość. Body armor jakkolwiek chroniłby najlepiej, aczkolwiek boję się, że body mogłoby zacząć się pocić (tak jak telefonu komórkowe i podobne pokrowce). Wybór prawdopodobnie padnie na szkło hartowane (chociaż tutaj akcja z klejem też nie jest przekonująca). Jak widać nie jest to łatwy i oczywisty wybór...

Domyślnie

Krzychu napisał jak najbardziej na temat i wcale nie złośliwie ani szyderczo.
    Choć słowa złośliwie i szyderczo są chyba trochę za stanowcze, to generalnie mam odczucia podobne do kolegi Merauder. Czy zamiast:
    Najlepsza osłona to jej brak i robienie zdjęć zamiast zawracania sobie głowy bzdurami...
    nie można było napisać:
    Najlepsza osłona to jej brak i robienie zdjęć.
    Ależ można było. Byłoby w temacie i nie prowokowało do niepotrzebnej kłótni.
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jarku posiadam tą osłonę GGS i naprawdę mocowanie jest starannie wykonane. Nie ma tutaj mowy o babraniu się z klejem. Na brzegach jest przylepiona taśma dwustronna, zdejmujesz z niej zabezpieczenie i przyklejasz do LCD. Taśma ta nie zostawia żadnych śladów po odlepieniu, także o to też możesz się nie martwić. Jeżeli za jakiś czas znudzi ci się albo kupisz coś lepszego to bez problemu odlepiasz.

Domyślnie

Moim zdaniem warto zainwestować w szklaną osłonę LCD.
    Kosztuje grosze a daje spokój, bo zawsze można ją wytrzeć czymkolwiek i zdjąć jak już się znudzi albo zniszczy.
    W necie są oferowane 2 rodzaje, 3 calowych, szklanych osłon GGS:
    1. tzw. dedykowana do 450ki, z powłokami antyodblaskowymi, pasująca idealnie na wyświetlacz, kosztująca ok. 35 zł. - naprawdę niezła,
    2. tzw. uniwersalna, nie zakrywająca w całości wyświetlacza (zostaje po ok. 0,5-1 mm z każdej strony), powodująca trochę odbić (jak lusterko) ale transparentna i czytelna, kosztująca ok. 15-20 zł.
    Osłony są mocowane na klej dwustronny 3M, paseczek na obrzeżu osłony.
    Trzyma się idealnie, odstaje na grubość osłony, nie więcej niż przyciski z tyłu korpusu, więc nie jest to żadnym problemem.
    Ja się zdecydowałem na tą tańszą, 2gą osłonę.
    Szkło tej osłony będzie na pewno bardziej wytrzymałe niż tworzywo wyświetlacza LCD. Mogę teraz wycierać wszelkie zapaćkania bez stresu o rysy.
    Się zniszczy to się wymieni, łatwiej niż porysowany LCD.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów