Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Osłona lcd w 450d

Mieszany widok

Awatar jarekw007
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Osłona lcd w 450d

Witam kolegów i koleżanki.

Potrzebowałbym pomocy przy wyborze najlepszej osłony do 3'' wyświetlacza w 450d. Przypuszczam, że folia to tylko taki półśrodek, a jeśli chodzi o osłonkę "szklaną" (doklejaną do lcd) to mam obawy z późniejszym demontażem takiego wynalazku...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

zalozylem body armor z plastykowa oslona i juz

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie

witam,

Preferuję folie na LCD.
    Mam naklejoną od chwili zakupu aparatu. Docinałem sam z większego arkusza, te dedykowane do konkretnego modelu aparatu z allegro wydają się zbyt małe. Folia ma kilka lat i nie mam satrzeżeń.

pozdrawiam
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekw007 Zobacz posta
    Witam kolegów i koleżanki.

Potrzebowałbym pomocy przy wyborze najlepszej osłony do 3'' wyświetlacza w 450d. Przypuszczam, że folia to tylko taki półśrodek, a jeśli chodzi o osłonkę "szklaną" (doklejaną do lcd) to mam obawy z późniejszym demontażem takiego wynalazku...

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Najlepsza osłona to jej brak i robienie zdjęć zamiast zawracania sobie głowy bzdurami...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najlepsza osłona to jej brak i robienie zdjęć zamiast zawracania sobie głowy bzdurami...
    Krzychu nie dla wszystkich może to być bzdurą, ponieważ nie każdy pstryka zdjęcia w idealnych warunkach, zatem czasem nie trudno o zniszczenie sobie .

Również jestem posiadaczem 450D i pierwsze o co postanowiłem zadbać po zakupie to osłona LCD. Początkowo testowałem folie na wyświetlacz, te gotowe do przyklejenia jak i te, które samemu trzeba przygotować i mimo starannego odtłuszczania powierzchni zawsze i tak prędzej czy później odchodziły. Szczególnie w warunkach zwiększonej wilgotności. Szkoda czasu i zachodu. Przymierzałem później te plastikowe wielkie klocki na lcd i przeraziły mnie troszkę wielkościowo, szukałem zatem dalej lepszego rozwiązania. W końcu znalazłem. Osłona na LCD ze szkła hartowanego:
    http://allegro.pl/item702197643_oslo...ane__450d.html

mam je od 6 miesięcy i wszystko w jak najlepszym porządku. Za 23zł mamy doskonałe rozwiązanie idealnie dopasowane do lcd w 450D. Pamiętaj tylko aby przed przyklejeniem dokładnie wyczyścić i odtłuścić .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    Krzychu nie dla wszystkich może to być bzdurą, ponieważ nie każdy pstryka zdjęcia w idealnych warunkach, zatem czasem nie trudno o zniszczenie sobie .
    Ja pstrykam w warunkach dalekich od idealnych - ostatnio z powodu zużycia do kosza trafił 40D, z wciąż nie porysowanym LCD (za to nie działającym)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Tak jak najlepiej jest nie zasmiecac tematu jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Tak jak najlepiej jest nie zasmiecac tematu jak sie nie ma nic konkretnego do powiedzenia.
    A Ty co konkretnego napisałeś?

Krzychu podał konkretną radę - nie zawsze musi być 100% na temat ale rada poparta doświadczeniem na temat osłon jest jak najbardziej mile widziana. I też to poprę - w ciągu kilku lat robienia różnymi dSLRami zdjęć w warunkach często dalekich od idealnych nie udało mi się porysować osłony. Czytałem kilka opinii użytkowników, którym się udało i twierdzą że to np suwakiem od kurtki alboco... cóż traktowałbym ich jako wyjątki potwierdzające regułę .
    Jak ktoś zamierza kupować osłonę na LCD to wg mnie równie dobrze może spytać gdzie kupić ładną, hermetyczną, szklaną gablotkę na aparat .

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A Ty co konkretnego napisałeś?

Krzychu podał konkretną radę - nie zawsze musi być 100% na temat ale rada poparta doświadczeniem na temat osłon jest jak najbardziej mile widziana. I też to poprę - w ciągu kilku lat robienia różnymi dSLRami zdjęć w warunkach często dalekich od idealnych nie udało mi się porysować osłony. Czytałem kilka opinii użytkowników, którym się udało i twierdzą że to np suwakiem od kurtki alboco... cóż traktowałbym ich jako wyjątki potwierdzające regułę .
    Jak ktoś zamierza kupować osłonę na LCD to wg mnie równie dobrze może spytać gdzie kupić ładną, hermetyczną, szklaną gablotkę na aparat .
    Po pierwsze, mam 450D i mam juz jedna ryse, ktore mnie denerwuje, jak sie jej nabawilem, nie pamietam. Jednak tez mysle, zeby cos takiego kupic. To podobny temat czy uzyac UV czy nie, bedzie tylu zwollenikow co przeciwnikow.

Po drugie, zawsze mnie wkurza jak ktos pisze i prosi o pomoc, a forumowi madrale (bez urazy nie mam nic do Ciebie) sypia cietymi ripostami nic nie wnoszacaymi do tematu. Skad w ludziach tyle szyderczej zlosliwosci to nie wiem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Po drugie, zawsze mnie wkurza jak ktos pisze i prosi o pomoc, a forumowi madrale (bez urazy nie mam nic do Ciebie) sypia cietymi ripostami nic nie wnoszacaymi do tematu. Skad w ludziach tyle szyderczej zlosliwosci to nie wiem.
    Może i Cię to wkurza ale właśnie Ci wyjaśniłem, że Krzychu napisał jak najbardziej na temat i wcale nie złośliwie ani szyderczo. Tak więc nie wiem czemu akurat w tym temacie się wkurzasz. Jest ładna pogoda i spacer proponuję, to wkurzanie minie .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów